Ennyivel emelkedtek a lakáshitel kamatok!

Ez év májusa volt az utolsó hónap, amikor – az összes bank hitelkínálatát nézve – átlagosan a legalacsonyabb kamat mellett lehetett lakáskölcsönhöz jutni. Júniusban már tapasztalhattuk a kamatemelkedés első jeleit néhány banknál. Ez az emelkedés júliusban és augusztusban is tovább folytatódott, jóllehet van olyan pénzintézet, amely jelenleg még a korábbi szinten tartja lakáshitel kamatait. Mutatjuk a részleteket!

Már nem csak a rövid kamatperiódusú lakáshitelek kamata emelkedik

Év eleje óta tart a referenciahozamok emelkedése, ami egyúttal a hitelkamatok emelkedését is jelenti. Míg év elején csak a változó kamatú kölcsönöknél tapasztalhattuk a drágulást, addig júniustól már a hosszabb periódusra fixált hiteleknél is megindult az emelkedés. Az azt megelőző hónapok gyakorlatával szemben több hitelintézet is drágította 5, 10 éves kamatperiódusú, valamint a teljes futamidőre fixált lakáshiteleit. A kamatemelkedés nem csak a piaci kamatozású, hanem az állami kamattámogatású lakáshiteleket is érinti.

Júliusban és augusztusban is tovább folytatódott a hitelkamatok növekedése. Több olyan bank is van, amely ezen időszak alatt kétszer is emelte lakáshitel kamatait. A kamatemelés bankonként, hitelkonstrukciónként eltérű mértékű volt. Jellemzően 0,25-0,5%-kal növekedtek a kamatok, de 1%-os kamatemelkedés is előfordult.

A következő diagram 3 piacvezető pénzintézet minősített fogyasztóbarát lakáshitelének kamatemelkedését mutatja 5 illetve 10 éves kamatperiódusú termék esetén

*10M Ft-ot elérő hitelösszeg, nettó 200.000 Ft/hó jóváírás
** 9M Ft-ot elérő hitelösszeg, nettó 150.000 Ft/hó jóváírás

*10M Ft-ot elérő hitelösszeg, nettó 200.000 Ft/hó jóváírás
** 9M Ft-ot elérő hitelösszeg, nettó 150.000 Ft/hó jóváírás

Mit jelent a kamatemelés törlesztő részletben?

10 millió forintos hitelösszegnél fél százalékos kamatemelés kb. 2.500 Ft, 1 százalékos kamatemelés kb. 5.000 Ft törlesztőrészlet emelkedést jelent. Így a néhány hónappal korábbi törlesztő részletekhez képest akár több ezer forinttal is növekedhet az ügyfelek által fizetendő havi törlesztés összege.

A hitelkamatok drágulása ellenére, vagy éppen emiatt, továbbra is érdemesebb a hosszabb, legalább 10 évig fix kamatperiódusú hitelek mellett dönteni, mivel a viszonylag hosszabb futamidőre fixált kölcsönök kamatkockázata jóval kisebb.

Melyik banknál érdemes most lakáshitelt felvenni!

A hitelpiacon még mindig vannak olyan bankok, melyek a kamatemeléssel - ameddig lehet - kivárnak, s a kedvező kamatkörnyezetből adódó előnyüket ügyfélszerzésre, a hitelállomány növelésére igyekeznek kihasználni.

Arról, hogy melyik pénzintézetnél érhetők el jelenleg a legkedvezőbb törlesztő részletek, online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva Ön is tájékozódhat.  Irodáinkban  a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése