Július elsejétől igényelhető lesz a maximum 10 millió forint összegű babaváró hitel, amely a konkrét cél megjelölése nélkül bármire szabadon felhasználható lesz. A hitel a kezdetektől kamatmentesen törleszthető az állam által biztosított kamattámogatásnak köszönhetően. Ha azonban 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek, a kamattámogatás megszűnik, az addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni, a babaváró hitel pedig piaci kamatozású lesz. Mutatjuk a konkrét számokat!

Kamatmentesség

A babaváró hitel a futamidő első 5 évében minden igénybe vevő számára kamatmentesen törleszthető. Ha a támogatott személyek teljesítik az előírt feltételeket, akkor a kölcsönt 5 év után is kamatmentesen törleszthetik a futamidő végéig.

Kamatmentesség megszűnése

Amennyiben a támogatott személyek nem teljesítik a szerződésben vállalt kötelezettségeiket, úgy a kamattámogatás megszűnik és azt egy összegben vissza kell fizetniük.

Mely esetekben szűnik meg a kamattámogatás?

  • Ha a babaváró hitel folyósításától számított 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek.
  • Ha a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel.
  • Ha a támogatással érintett kiskorú gyermek már nem él a támogatott személyekkel közös háztartásban.

Mennyit kell visszafizetni?

Ha tehát nem születik meg a gyermek 5 éven belül, akkor a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni 120 napon belül. A kamattámogatás az 5 éves futamidejű állampapírhozam 130%-ának 2%-kal növelt értéke. (A 2019. július hónapra irányadó 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozam: 2,10%.) Ez alapján a kamattámogatás időszaka alatt érvényes kamat 4,73%. Így a fenti esetben visszafizetendő kamattámogatás összege hozzávetőlegesen 2.100.000 Ft lenne.

Babaváró hitel törlesztése a kamattámogatás megszűnése után

A kamattámogatás megszűnése után a 6. év kezdetétől már piaci kamat mellett kellene fizetni a babaváró hitelt. Ez esetben az ügyleti kamat mértéke az 5 éves futamidejű állampapírhozam 130%-ának 5%-kal növelt értéke. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kamatok mellett 7,73% lenne a babaváró hitel piaci kamata.

Fentiek alapján a felvett babaváró hitel összegétől függően az alábbiak szerint alakulna 5 év után a hiteltörlesztés piaci kamat mellett:

10.000.000 Ft babaváró hitel esetén: 70.510 Ft/hó
7.500.000 Ft babaváró hitel esetén: 61.479 Ft/hó
5.000.000 Ft babaváró hitel esetén: 40.986 Ft/hó

Összehasonlításként mutatjuk, hogy mennyi a babaváró hitel induló törlesztése a kamattámogatás időszakában:

10.000.000 Ft babaváró hitel esetén: 45.834 Ft/hó
7.500.000 Ft babaváró hitel esetén: 31.375 Ft/hó
5.000.000 Ft babaváró hitel esetén: 22.916 Ft/hó

Babaváró hitel igénylése

Ha Ön is szeretné igényelni a babaváró hitelt, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy mi történik abban az esetben, hogy ha amikor felvettük a babavárót, már volt egy sikertelen lombikunk és a második lombik sikeres lett. Miután megszületik a baba, szeretnénk még menni további lombik kezelésre, de ha az sem sikerül, akkor is vissza kell fizetni a teljes összeget, vagy valamilyen szinten igazolásnak számít ilyen esetben a sikertelen lombik is?
Köszönettel, Lola

Jó napot kívánok!
4,5 millió babavárót szeretnénk fölvenni 8 évre. De gyermeket nem vállalnánk, mert az elmúlt 6 évben nem született, orvosi segítség mellett sem. A 4. évben előtörlesztenénk azt az összeget, amit az 5. év után kellene fizetni piaci kamattal a 8. évig (ez 1,5-2 millió lenne kb). Ez az előtörlesztési összeg nem lenne 50% a a felvett kölcsönösszegnek. Tehát az 5. év végére, a 61. hónapra már nem lenne tőketartozásunk. Akkor jól értelmezem, hogy az 5 év letelte után, mivel nem született gyermek, csak a kamattámogatást kellene visszafizetni? Ami kb. 700 000 Ft jelen kalkulációk alapján. Más költség nem lenne? Felveszünk 4,5 milliót, és a 61. hónapra kifuttatva kezelési költséggel kb. 5,5 milliót fizetünk vissza összesen 5 év alatt. Jól értelmezzük?
Előre is köszönöm szépen a választ!

1.500.000 forintot szeretnénk felvenni 10 évre. Azt szeretném kérdezni, ha nem jön össze 5 éven belül a baba, mennyit kellene egy összegben visszafizetünk? És utána a 6. évtől mennyi lenne a törlesztő?
Válaszát előre is köszönöm.

Jó napot!
És mi van akkor, ha csak egy gyerek születik?

Üdvözlöm.
Mi van, ha csak a 6. vagy 7. évben jön a baba?

Tisztelet Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni: Ha most felvesszük a hitelt és gyerkőc születik ~1 éven belül majd külföldön kapunk munkalehetőséget kb 3 vagy 5 év múlva, de előtörlesztjük a teljes hitelt mielött külföldre költöznénk. Mire kell számítanunk kamat és/vagy büntetőkamat terén?

Kedves Attila!
Ha egy gyermek születik a hitelfelvételt követően, úgy utána díjmentesen előtörleszthetik a Babaváró hitelt. Célszerű lenne önkéntesen előtörleszteni a kiköltözés előtt, mert ha mindkettejük magyarországi lakcíme megszűnik, akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetniük.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Babaváró hitel ügyintézést!

Köszönöm válaszát! Az eddig igénybe vett kamattámogatáson és ügyleti kamaton kívül kell-e meg valamilyen összeget megfizetni,ha vissza kívánjuk adni a felvett összeget? Vírus helyzet miatt csak 5 hónapot kellett fizetnünk.

Lehetséges-e, hogy a válás kimondásáról szóló végzés/ határozat jogerőre emelése előtt dönt egy házaspár, hogy szeretné visszafizetni egy összegben a felvett hitelt és az arra igénybe vett támogatást? Vagy mindenképpen meg kell várni a jogerős papírt?

Kedves Boglárka!
A válás előtt is visszafizethetik a hitelt és támogatást. Nem szükséges megvárni a válási határozatot.

Jó reggelt!
Ha 5 éven belül visszatérítem a hitelt, akkor is vissza kell fizetnem a kamatot?

Tisztel cím.
Érdekelne, hogy a szerződéskötéskor megállapított kamat 5 évig nem változik, tehát a kamattámogatás annyi lesz a következő 5 évben, amit vissza kell fizetni, ha nem születik gyermek?

Leszámítva az egy összegben kifizetendő kamatokat, még mindig jobbak a feltételei (meg nem született gyerek esetén is), mint egy sima piaci hitelnél, ahol 10 millió forintra havi 120.000 forintot kellett (volna) fizetnünk. Kérdés megéri-e kockáztatni…

Erre én is kíváncsi lennék

És mivan akkor ha nem tud teherbe esni és nem tud születni gyermek vagy az orvos nem engedélyezi a szülést

Mi van, ha elválnak időközben?