A legtöbb pénzintézetnél szerkezeti megkötés nélkül elfogadhatók az ingatlanok fedezetként, vagyis nemcsak tégla, hanem például könnyűszerkezetes ingatlanra, illetve ép szerkezetű vályogházra is vehető fel lakáshitel. Ennek ellenére nehézségekbe ütközhet az, aki könnyűszerkezetes használt lakóingatlant szeretne vásárolni. Mutatjuk, mire kell figyelni ilyen esetben!

Könnyűszerkezetes ház banki finanszírozása

Aki könnyűszerkezetes házat szeretne megvásárolni lakáshitel igénybevételével, annak a hitelekről való tájékozódás során hangsúlyoznia kell, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan könnyűszerkezetes. A pénzintézetek ugyanis különböző feltételeket támaszthatnak könnyűszerkezetes ingatlan fedezetként történő elfogadása esetén.

ÉME engedély

Könnyűszerkezetes ház vásárlása esetén alapkövetelmény lehet a bankok részéről az ÉME engedély. Az ÉME engedély az úgynevezett Építőipari Műszaki Engedély neve, mely könnyűszerkezetes ház építése esetén kerülhetett kiadásra. Az ÉMI, mint szerv bevizsgálta az adott építkezéshez szükséges termékek minőségét, beépíthetőségét, megfelelőségét, majd kiadott erről egy határozatot, az ÉME engedélyt.

A bankok egy része csak olyan könnyűszerkezetes ingatlant fogad el fedezetként, amely rendelkezik ÉME engedéllyel:

ÉME engedély meglétét vizsgáló pénzintézetek

tabla 2016-09-12_14-39-21

Fentieken túl a K&H Banknál és az UniCredit Banknál a fedezetként való elfogadás további feltétele, hogy az ingatlan nem lehet 10 évnél régebbi!

ÉME engedély meglétét nem vizsgáló pénzintézetek

tabla 2016-09-12_14-40-04

Fenti pénzintézeteknél tehát ÉME engedély nélkül is megoldható a hitelfelvétel. Azt azonban tudni kell, hogy könnyűszerkezetes ingatlan esetén az értékbecslő kiemelten ellenőrzi a műszaki tartalmat és állapotot.

A CIB Banknál könnyűszerkezetes ingatlan esetében a maximális finanszírozási arány kisebb a normál szerkezetű ingatlan finanszírozási arányához képest.

Könnyűszerkezetes használt lakóingatlan vásárlása előtt tehát különösen körültekintően kell eljárni. A megfelelő hitelkonstrukció kiválasztásában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre a Hitelnet országszerte elérhető irodáiban!





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Jelenleg leírt bankok közül melyik bank az ahol még mindig nem szükyéges au ÉME engedély?
Tudtommal az OTP, Budapest Bank, Erste Bank és Takarékbank is kéri már a könnyűszerkezetes ingatlan építéséhez! Nem?

Tisztelt Cím!
Preferált kistelepülésen építkezünk, vállalkozóval, fa vázszerkezetes családi ház, idei átadás!
A kivitelező nem rendelkezik ÉME (ETA) engedéllyel!
ÉTDR-es bejelentés már, de e-napló lesz vezetve.
Érdeklődni szeretnék, így melyik bankok jöhetnének szóba, ha CSOK + adó-visszatérítési támogatás + CSOK hiteligénylést is szeretnénk benyújtani?
Köszönöm!

Tisztelt Cím!
Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnénk felvenni.
A kérdésem az, hogy már meglévő könnyűszerkezetes ingatlanra hogy kell, illetve kitől kell éme/nmé/eta tanusítványt kérni?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Mi könnyűszerkezetes családi ház építésébe vágtunk bele. Sajnos belefutottunk egy olyan kivitelezőbe, akinek mint kiderült nincs ÉMI engedélye. Mindent újre kell kezdenünk. Hitel, csok lezárás alatt, újra terveztetni, új kivitelező stb. A Bank sem megfelelően utalna.
A kérdésem, hogy melyik bank az, amelyikkel gördülékenyen meg lehet oldani a finanszírozást? OTP kizárva!

Üdvözlöm!
Van egy könnyűszerkezetes családi ház, melyet szeretnénk megvásárolni. Az építési terv 1992-ben lett kiadva. Ekkor is épült meg a ház. Most banki kölcsönt szeretnénk, de az értékbecslő szeretné látni az ÉME/ÉMI engedélyt. MI már a harmadik tulajdonosok lennénk. Elképzelhető, hogy 92-ben még nem volt meg ez az engedély? Hol tudom ezeket beszerezni?
Válaszát előre is köszönöm!

Az ÉME/ETA/NMÉ semmire nem jogosít fel, az tulajdonképpen nem más, mint vizsgálati dokumentáció. Sajnos nagy a hozzá nem értés, de mindenki beleszól. Az ÉME önmagában semmire nem elég (ma már NMÉ vagy ETA), a teljesítmény nyilatkozat kiállítása a lényeg. Ehhez kell például ÉME (ma már NMÉ), s az abban előírt Tanúsítvány! De nem biztos, hogy van tanúsítvány annak ellenére, hogy van ÉME!!! Az érvényben lévő jogszabályok a teljesítmény nyilatkozat jogszerű kiállításához kötik bármilyen építési termék beépíthetőségét, nem ÉME-hez!

Könnyű szerkezetes faház lehet-e fedezet egy lakásvásárlás esetén mondjuk önerő gyanánt?
Szeretnék vásárolni egy 8.500.000 Ft-os egy vegyes falazatú ingatlant, amihez van 10% önerőm, mellé szeretnék bevinni plusz fedezetként egy belterületi összközműves ingatlant, ami pedig egy könnyűszerkezetes faház. A kettőnek az értéke kb. 15 millió Ft.
Van-e Magyarországon az Erste Bankon kívül olyan bank, ahol ez mint fedezet megfelel?
Köszönöm előre is a választ!

Lehet –e ÉME nélkül könnyűszerkezetes házat építeni?

Válaszol: Hársasi Tibor, a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete elnöke

A válaszom leegyszerűsítve, hogy tulajdonképpen lehet!

De ha van ideje a Tisztelt Olvasónak, és valóban érdekli ez a kérdéskör, akkor nézzük ezt meg alaposabban!
Rögtön az elején rögzíteni szeretném, olyan nincs, hogy egyedi ház, ezt a kifejezést nem ismeri a jogalkotás. Olyan viszont van, hogy egyedi termék.
Mi is az?

Európai Parlament és Tanács 305/2011/EU rendelete VI. FEJEZET EGYSZERŰSÍTETT ELJÁRÁSOK 38. cikk:
(1) Az egyedi vagy rendelésre, nem sorozatban gyártott, egy adott megrendelésre előállított és egyetlen beazonosított építménybe beépített építési termékek …
275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 2. Értelmező rendelkezések 2. § 4. egyedi termék:
nem sorozatban gyártott, meghatározott célra szánt, egyedileg tervezett és legyártott építési termék, amely egyetlen, beazonosítható építménybe kerül beépítésre, …

Kettő dolog szépen összecseng az UNIO –s és Magyar rendeletben:

1. az egyedi termék is építési termék, még akkor is, ha az egy falszerkezet, s a teljesítményét annak – és nem csak az alkotóelemeinek – valamilyen módon le kell igazolni,
2. csak egyszer, „egyetlen beazonosított építménybe” lehet beépíteni, azaz minden egyes háznál különböző szerkezeteket kell alkalmazni, ismételni nem lehet.

De mi is az a teljesítmény?
Szerencsétlen fordítás, hiszen a magyar fülnek szokatlan, de ez az építési termék terméktulajdonságait jelenti.
Olvassuk csak ezt!
275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. § (1) pontja:
… építménybe (építési termék) akkor építhető (-k) be, ha termék teljesítményét … (szerkesztő: például) teljesítménynyilatkozat igazolja.

S hogy lehet a könnyűszerkezetes házak fal –és födémszerkezeteinek teljesítményét leigazolni?
Ha van ÉME (NMÉ/ETA) + Tanúsítvány, akkor Teljesítmény Nyilatkozattal.
De ha a termék egyedi?

275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. pont 7. § (1) bekezdés :
Ha az építési termék egyedi, az építkezés helyszínén gyártott, … akkor építhető be, ha a beépítéséért felelős műszaki vezető az építési naplóban tett nyilatkozatával igazolja, hogy az építési termék tervezett beépítése megfelel az Étv. 41. §-ában foglaltaknak. Az igazoláshoz a felelős műszaki vezető szakértő, szakértői intézmény vagy akkreditált vizsgálólaboratórium közreműködését is igénybe veheti.

A fenti paragrafus nem más, mint mentesség a teljesítmény nyilatkozat kiállításása alól!
De mikor jár ez a mentesség?

275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet 5. pont 7. § (3):
az (1) bekezdés szerinti mentesség akkor vehető igénybe, ha az igazoláshoz a felelős műszaki vezető szakértő, szakértői intézet vagy akkreditált vizsgáló laboratórium közreműködését dokumentáltan igénybe vette.

S kit köteles Magyarországon dokumentáltan igénybe venni a felelős műszaki vezető a teljesítmény leigazolásához?
Erre is gondolt a jogalkotó, mert azt mondja, hogy „akkreditált intézetet”, aki hazánkban az ÉMI Nonprofit KFT.
54/2014. (XII.5) BM rend OTSZ (Hatályos: 2015.03.05-től) 13. § .(5)
… a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

Egyedi termék esetében épületenként kell igénybe venni az akkreditált intézet “közreműködését”, mert ha általánosságban minden épületre szeretné az ÉMI KFT. –t igénybe venni, az már az ÉME (NMÉ/ETA) és a hozzá kapcsolódó Tanúsítvány!

Hát kérem, ezek az objektív tények!
Létezik az egyedi termék, de a hozzáértő, például egy felkészült Építésfelügyelő nehezen téveszthető meg, vagy talán egyáltalán nem!
Az akkreditált intézet tehát biztos, hogy nem kerűlhető meg az ebbe a csoportba tartozó termékeknél (305 -ös rendelet V. melléklet 1 -es rendszer szerinti termékeknél), ahová egyébként a könnyűszerkezetes épületek fal -és födémszerkezetei is tartoznak (szerkesztő: lásd bármelyik ÉME vagy NMÉ II. fejezet 3. pont)!