Sokakat érinthet, mégis kevesen tudnak a 10+10 milliós támogatásra vonatkozó azon feltételről, miszerint amennyiben a kölcsön folyósítására 6 hónapon belül nem kerül sor a támogatott személynek felróható okból, úgy a támogatott személy az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságát elveszti. Annak néztünk utána, mely okok nem róhatok fel a támogatott személynek.

A 10M-s kamattámogatott kölcsön folyósítási határidejére vonatkozó rendelkezés

Az új lakások építését, vásárlását szabályozó 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 72.§ (9) bekezdése a három vagy több gyermekes családoknak nyújtott kamattámogatott kölcsönnel összefüggésben kimondja:

„Amennyiben az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön hitelcél felhasználása érdekében történő folyósítása az otthonteremtési kamattámogatási kérelem benyújtását követő hat hónapon belül a támogatott személynek felróható okból nem kezdődik meg, úgy a támogatott személy az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságát elveszti.

Támogatott személynek fel nem róható okok

Mivel a kormányrendelet nem részletezi, hogy mely ok róható fel a támogatott személynek és melyik nem, az egységes jogalkalmazás érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) további értelmező rendelkezést adott ki ezzel kapcsolatban a hitelintézetek részére.

Ennek értelmében nem számít felróható oknak, ha

  • az építtető élethelyzetében igazoltan olyan változás következett be, mely az első részfolyósítást hátráltatja (például tartós betegség) vagy
  • az építtető igazoltan aktívan közreműködött (például írásban felszólította a kivitelezőt) az építkezés műszaki megvalósulása érdekében.

Mindkét kimentési ok bekövetkezését az ügyfélnek írásban kell bejelentenie a 6 hónapos határidő lejárta előtt és azokat iratokkal is szükséges alátámasztania. Bejelentés esetén a határidő alól felmentés adható.

Nyilatkozat a támogatott személynek fel nem róható okról

Van olyan hitelintézet, amelynél elérhető fenti esetre vonatkozó dokumentum, melyben a támogatott személy arról nyilatkozik, hogy a kölcsön folyósítása 6 hónapon belül előreláthatóan mely okból kifolyólag nem kezdődhet meg. Az igénylő továbbá kijelenti, hogy a leírt ok részére nem felróható ok, az építkezés folytatása/vásárlás lebonyolítása, illetve az akadályozó ok elhárítása tekintetében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható, így a kamattámogatásra való jogosultság fennáll.

Nyitott kérdés

Több olvasónk is jelezte, hogy építkezés esetén az első részfolyósításhoz szükséges készültségi fokot várhatóan nem tudja teljesíteni a kedvezőtlen időjárás miatt. Azonban sem az érintett hitelintézetektől, sem az NGM-től nem kaptak konkrét választ arra vonatkozóan, hogy az említett ok miatt valóban elveszíthetik-e a kamattámogatásra való jogosultságukat, ha nem érik el az előírt készültségi fokot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Ha jól értjük, a CSOK megkötése után 6 hónapunk van az első készültségi szintet elérni?! Emiatt valóban érdemes akkor figyelembe venni az évszakokat, időjárást.
Mit jelent az, hogy a kedvezményes kamatot bukjuk? Hogy kell ezt elképzelni a 10+10 esetében?
Utána a további szinteknél már nincsen időkorlát?
Ha van telkem, alapot is építtettünk, utána fel lehet venni a CSOK-ot?
Válaszukat köszönjük szépen!
B. Család