Kedves Szakértő!

A segítségét, tanácsát szeretném kérni a következőben. Elvált, két gyermekét egyedül nevelő anya vagyok. Házasságom alatt svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettünk fel a volt férjemmel közös ingatlanunkra, adóstársi viszonyban szerepelek a hitelben, még 13 évig. A válás után az ingatlan vagyonmegosztása a mai napig nem oldódott meg, az adóstársi viszonyból nem tudok kilépni.

A nettó havi jövedelmem 140.000 Ft, a kiemelt családi pótlék összege közel 30.000 Ft, gyermektartás jogcímén rendszeresen 50.000 Ft-ot kapok havonta. 2 Fundamenta lakáskassza szerződéssel is rendelkezem, 5.000 Ft, illetve 10.000 Ft havi megtakarítással. Egy kisebb összegű 7-8 millió forint értékű lakás vásárlásában gondolkodom, de nem tudom, hogy lenne-e bármilyen esélyem a megvalósításra?

Köszönöm válaszát előre is!
Üdv.
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Lakáshitel felvételekor a kölcsönkérelem elbírálása során a pénzintézetek figyelembe veszik az igénylő már meglévő hitelét. Mivel a házassága idején felvett hitelügyletben Ön jelenleg is adóstársként vesz részt, ezért számolni kell az ebből fakadó havi törlesztési kötelezettséggel. Ez elvileg nem zárja ki a lakáshitel felvételének lehetőségét, de csökkenti a vásárláshoz felvehető kölcsön törlesztésére fordítható szabad jövedelmet.

Amit még tudni kell lakásvásárlási hitel igényelésekor az az, hogy a lakás teljes vételára nem vehető fel hitelként. A megvásárolandó ingatlan - jogszabályi előírás alapján - maximum 80%-ig finanszírozható, de a bírálat eredményétől függően a ténylegesen nyújtható hitel ennél kisebb mértékű is lehet. Ezt azt jelenti, hogy a vételár kifizetéséhez mindenképpen szükség van megtakarításra. A Fundamenta lakáskassza jelen állapotában nem vehető figyelembe önerőként. A Fundamenta által elért megtakarítás a lejártkor majd a felvett lakáshitel csökkentésére is felhasználható.

Ha nem rendelkezik a kellő önerővel, akkor a teljes vételár meghitelezésére - a jövedelemfedezettség teljesülése esetén - plusz ingatlanfedezet bevonásával kerülhet sor. Plusz fedezetként nemcsak saját ingatlan vonható be. A fedezetül szolgáló kiegészítő ingatlan tulajdonosa bárki lehet.

Ahhoz, hogy az igényeinek megfelelő lakáshiteleket Tanácsadóink ismertetni tudják, további információkra lenne szükségünk. Ezek elküldésének legegyszerűbb módja online adatlapunk kitöltése. Valamennyi részlet ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az esetleges hitellehetőségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése