Elutasítják a bankok a végtörlesztéshez igényelt forinthitel kérelmet

K&H frankhitelben adós a sógorom. Minimálbérrel alkalmazott (74.500 Ft), a húgom 4 kiskorúval főállású anya (25.800) + 64.000 Ft családi pótlék. 39.000 Ft-ról 74-81.000 Ft lett a törlesztő. A K&H saját devizahiteleseinek nem ad forinthitelt a végtörlesztéshez, a többi Banknál kevés a család jövedelme, pedig anyukám 87.000 Ft nyugdíjjal adóstárs lenne. A rögzítés nem jó, mert életbiztosítással kombinált a hitel és nincs tőketörlesztés.
Tényleg hitelképtelen lenne a minimálbérből és akár gyesből élő család? Ha az egyik fél minimálbért kap, akkor nem jogosult a végtörlesztéshez hitelt felvenni?
Beáta

Kedves Beáta!

A hitelfelvétel során – ha az adós a kölcsönt devizahitele kedvezményes végtörlesztéséhez is kéri – a bankoknak hitelbírálatot kell végezniük. Ezt a háztartás igazolt jövedelme és rendszeres kiadásai alapján végzik. Továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy a felvenni kívánt hitel havi törlesztését – a rendszeres kiadások levonása után – fedezi-e a háztartás szabadon felhasználható jövedelme.

Az íly módon történő hitelbírálatot 2010. június 11. óta törvény írja elő a pénzintézetek számára. Ha tehát az igazolt jövedelmek összege kisebb, mint a hitelfelvételhez szükséges jövedelem, akkor hitelkérelmét a bankok sajnos elutasítják.

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram! 2011.09.hóban felmondta a bank a hitelszerződésemet, holott 08.hóban van egy 0-ás számla igazolásunk. Bíróságon és banki ügyvéddel is megvizsgáltuk a papírokat, amire azt mondták, hogy jogtalanul mondták fel a szerződésünket. Időközben leveleztünk a bankkal a hitel visszaállításával kapcsolatban, de ők mereven elzárkóztak minden elől. 2011.12.08.-án leadtuk a végtörlesztési kérelmünket a bank felé. Napi telefonálgatás, hogy hol tart az ügyünk. Csak annyit mondtak, hogy türelem. 2012.01.19.-én szóltak telefonon a banktól, hogy elveszett a beadott papírunk és írjunk még egyet. A végtörlesztési papírt a banktól 2012.01.26.-án kaptuk meg és a bankok hihetetlenül 2012.01.27.-én már nem fogadtak el semmilyen hitel kérelmet.… Továbbiak »

Üdvözlöm! Tegnap kaptam meg a bank elutasító válaszát a hitelkérelmemre, végtörlesztéshez. Az eredeti hitelem 50.000 CHF, 2005-ben vettük fel 55 ezerrel kezdtük, ma 95 ezret fizetünk, ebből a Fundamenta 26 ezer volt. Novemberben felmondtam a fundamentát (a bank engedélyezte), gyorsított eljárással kértem a kifizetést, ezzel párhuzamosan elindítottam hitelkérelmet 5 millió forintra, azt mondták az ügyintézés 3-5 hét. Decemberben a banknál beadtam a végtörlesztési kérelmet. A hitelügyintéző novemberben azt mondta ez simán meglesz, hiszen a jövedelmünk megfelelő, az értékbecslésben bőven beleférünk (18,6 millió a forgalmi érték) nincs adósságunk ezen kívül, nem volt elmaradásunk, megkapjuk a hitelt 10 évre és karácsonyig lezajlik… Továbbiak »

Üdvözlöm!
A devizahitel kiváltásom forinthitellel történt volna meg. 2011-ben a bank megállapította, hogy fizetéskönnyítésre alkalmas vagyok és forintban átszámolva 9.400.000-et fizetni tudok, de végtörlesztéssel 5.800.000-et nem. Indoklás nincs. Elmaradásom nem volt, 6 és fél éve rendszeresen fizetem.
A kérdésem: miért, a nagyobb összeget fizetni tudom, a kisebbet pedig nem – ugyanazon bank szerint?
Lehetséges ez, hogy bármelyik bank egy rendszeresen fizető ügyféllel mindenféle indoklás nélkül ily módon bánjon? Milyen lehetőségem maradt?
Tisztelettel: Kata

Érdeklődnék, hogy mit tanácsolnak abban a helyzetben, ha a cég, ahol a párom dolgozik nem tudja finanszírozni a teljes összeget, amit ki kellene fizetnünk. A bank pedig, ahol a hitelt felvettük, nem tudja a fent maradó összeget a rendelkezésünkre bocsájtani. Mit tegyünk? Egy fizetésből nem fogjuk bírni fizetni a svájci frank alapú hitelünket.

Hitelkiváltásunkat elutasították indok nélkül, de az előző hozzászólásokat olvasva lehetséges háztartás kevés igazolt jövedelme miatt. Beadhatjuk-e újbóli kérelmünket januárban még a rögzített árfolyamon, ha több jövedelmet tudunk igazolni? Figyelembe veszi-e a bank, hogy már egyszer elutasítottak?
Köszönöm válaszukat.

Az egyösszegű végtörlesztésről szóló igényünket leadtuk a bankunk felé – bízva a “házon belüli” forinthitel kiváltásban – ám ott a minap kijelentették, hogy egy novemberi szűrésben nem mentünk át a feltételeken, így nem kaphatunk hitelt. Kérdés: a december közepén módosított árfolyamrögzítésre vonatkozó programban (amiről még végleges megállapodás nem született) ennek ellenére részt vehetünk, hogy az igényünket a végtörlesztésre adtuk be?


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x