Eltűnőben a frankhitelek

A 2008 októberében hazánkba gyűrűző pénzügyi és gazdasági válságnak köszönhető, jelentős mértékű árfolyam ingadozás miatt számos pénzintézet felfüggesztette a svájci frank alapon történő finanszírozást.

A svájci frank alapú hitelnyújtást elsőként az MKB Bank szüntette meg 2008. október 13-án, amit a bankok többsége folytatott. A MKB Bankot követve először a Raiffeisen Bank mondott nemet a frankhiteleknek.

A K&H Bank 2008. november 17-én csatlakozott az előző két pénzintézethez annak ellenére, hogy előtte egy hónappal még úgy nyilatkozott, hogy nem áll szándékukban a svájci frank alapú hitelezés korlátozása. A pénzintézet ezt követően 2009. július 17.-én az euró alapon történő hitelnyújtást is felfüggesztette, mely korlátozást 2010. február 15-től feloldottak.

Az OTP Banknál egészen 2009 tavaszáig elérhetőek voltak a svájci frank alapú hitelek, de a pénzintézet viszonylag magas kamatláb mellette kínálta ezt a termékét, így az ügyfeleknek nem is állt szándékukban a svájci frank alapú hitelfelvétel. Az OTP Bankhoz hasonlóan az Erste Bank és a CIB Bank szintén felfüggesztette a frankhiteleket.

2009 nyarán még az FHB és az Allianz Bank hitelpalettáján is megtalálható volt a svájci frank alapú kölcsön, de hamarosan ők is megszüntették. A Budapest Bank augusztus közepéig tartotta fenn svájci frank hiteleit, majd a sort 2009 őszén a UniCredit Bank zárta. A Budapest Banknál a beszüntetés ellenére a lakáshitel állomány 90 százalékát a svájci frank alapú hitelek teszik ki.

Svájci frank alapú hitelfelvétel esetén a kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 45 százalékát. Ez alapján egy 10 millió forint értékű ingatlanra jelenleg maximum 4,5 millió forint svájci frank hitel vehető fel.

2010 júniusától ismét szigorodnak a hitelhez jutás feltételei a hitelezhetőségi limit bevezetését követően. Amennyiben egy hitelt felvenni szándékozó ügyfél terhelhető jövedelme forinthitel igénylésekor 70 ezer forintot tesz ki, akkor, ha svájci frank alapon kíván hitelhez jutni, csupán akkora összegű hitel felvételére lesz jogosult, amelynek a havi törlesztő részlete nem több mint 42 ezer forintUtolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x