Tisztelt Hitelnet!

Az érdekelne, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnénk, és hogy minden bank egyformán értékel?
Miért másabb az előzetes értékbecslés? Azt annál a banknál kell kérni, ahol a hitelt vennénk fel? Ha azt nem ugyanahhoz a bankhoz visszük, el kell fogadják?
Ha esetleg keveselljük az értékbecslést, akkor kérhetünk más banktól?

6–7 millió forintra lenne szükségünk nem saját ingatlan bevonásával, hogy a házunkat befejezzük, amit később át tudunk majd helyezni saját ingatlanunkra amikor már ér annyit.

Köszönöm a választ előre is.
Anita

Kedves Anita!

Többféle módszer is létezik egy ingatlan forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értékének megállapítására, mely alapján az értékbecslők dolgoznak. Erről bővebben ITT olvashat. Minden banknak megvannak az értékbecslőik, akik a hitelfedezetül felajánlott ingatlanok értékelését végzik. Némi eltérés lehet az egyes értékbecslők által megállapított értékek között.

Az előzetes értékbecslés célja, hogy még a hitelkérelem benyújtása, illetve – lakásvásárlás esetén – az adásvételi szerződés megkötése előtt meghatározásra kerüljön az adott ingatlan értéke, melyből kiindulva az igénylő megtudhatja, hogy mekkora összegű kölcsön felvételére lehet jogosult. Az előzetes értékbecslés módszerét tekintve nem különbözik a normál értékbecsléstől.

Az előzetes értékbecslést annál a banknál kell elvégeztetni, ahol a hitelt is fel szeretnék venni. Minden bank csak a saját értékbecslője által készített értékbecslést fogadja el.

Amennyiben alacsonynak találják az értékbecslő által megállapított értéket, úgy kérhetnek újabb előzetes értékbecslést másik hitelintézetnél, ám azzal számolni kell, hogy annak további költsége van. Egy értékbecslés díja hozzávetőlegesen 30.000 Ft-os tétel. Több pénzintézetnél ezt nem kell megfizetni vagy visszatéríti a bank, de csak akkor, ha megvalósul a hitelfelvétel.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöketaz elérhető szabad felhasználású jelzáloghitelekről, melyek aktuális törlesztő részletét online Hitelkalkulátorunk segítségével is megismerhetik.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Március 18-án előzetes értékbecslést kértünk az OTP Banktól. Május 14-én tudtuk végül csak beadni a hitelkérelmet – ez egy pénteki nap, következő kedden kaptuk az sms-t, hogy az értékbecslést elfogadták, a bírálat folyamatban van. Tehát, hogy átiktatták az előzetest.
Tudom, hogy 90 napig érvényes egy értékbecslés, de kérem én, honnan nézve? Ma volt a beadást követő 29. nap, illetve 4 nap múlva a március 18-án történt értékbecslés 90 napja is véget ér. Bírálati eredmény továbbra sincs. Elképzelhető, hogy hiába fogadták be a kérelmet 90 napon belül, lejár, és újra meg kell csináltatni, hiába van beadva?

Házvásárlás előtt állunk.
Az lenne a kérdésem, hogy a hitelügyintéző kérhet-e előre az értékbecslésért pénzt.