Jelzáloghitel felvételekor legyen szó akár szabad felhasználású hitelkonstrukcióról, akár lakáscélú kölcsön igényléséről, a hitelkérelem benyújtásakor mellékelni kell az ingatlan adatait tartalmazó tulajdoni lapot is. A tulajdoni lappal szemben támasztott egyik követelmény, hogy nem lehet rajta elintézetlen széljegy.

Az elintézetlen széljegy egy olyan földhivatalba beérkeztetett dokumentum, amelyet a földhivatal már iktatott, de az okirat áttekintése és a nyilvántartás módosítása még nem történt meg. Az ingatlan nyilvántartásban az adatok végleges bejegyzésére az okirat alaki és tartalmi vizsgálata után kerülhet sor.
Előfordulhat azonban az ingatlan tulajdoni lapján szereplő olyan széljegy, amely a hitelügyintézés menetét és a kölcsönkérelem befogadását nem befolyásolja. Ilyen elintézetlen széljegyek lehetnek az alábbiak:

  • Bank vagy pénzintézet jelzálogjog törléséből adódó bejegyzés
  • Névváltoztatás iránti kérelem
  • Lakcímváltozás iránti kérelem
  • Kiigazítás iránti kérelem
  • Épületfeltüntetés iránti kérelem
  • Házszámváltozás iránti kérelem
  • Magyar Államkincstár törlés iránti kérelme
  • Haszonélvezeti jog törlése
  • Özvegyi jog törlése

Elintézetlen széljegy esetén előírás, hogy mindig mellékelni kell a hitelkérelemhez a széljegyen szereplő bejegyzés földhivatalhoz benyújtott kérelmének érkeztetett példányát.

Amennyiben további kérdései merültek fel a tulajdoni lapot terhelő egyéb jelzálogjogokkal kapcsolatban, akkor felteheti kérdéseit a honlapunkon keresztül Hitelszakértőnknek, vagy elérheti a Hitelnet kollégáit személyesen, telefonon vagy e-mailben.

A bankpiaci által kínált legkedvezőbb hitelkonstrukciók havi törlesztő részletét Ön is kiszámolhatja a Hitelkalkulátorunk segítségével, vagy kérhet személyre szóló díjmentes ajánlatot is. Hitelezési Tanácsadóink 1 munkanap alatt elkészítik az Ön igényeihez és lehetőségeihez szabott ajánlatot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy ez a CSOK igénylésekor is igaz, otthonteremtő kedvezményes hitelnél is?
Köszönöm előre is válaszát.

Üdvözlöm.
Tulajdonjog fenntartással vásároltunk egy házat a helyi önkormányzattól még 2018 augusztusában. A széljegyzéken szerepel a nevünk.
Kérdésem az lenne, hogy az otthonteremtési kedvezményt igénybe tudjuk-e venni. Falusi csokos településen lakunk. 2 közös gyermekük van és a tb is rendezett.

T.CÍM! Céges hitelekre is vonatkozik-e,hogy csak forint alapu hitelt lehet igénybe venni? Ha cégeges szeretnék megvásárolni egy ipari ingatlant akkor is a vételárat veszik figyelembe vagy még esetleg többet is igényelhetek?

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék ha egy családi házon jelzáloghitel van,ami nem a tulajdonosé hanem egy rokoné,és természetesen rendszeresen fizetve van.
Most már ennek a rokonnak a saját tulajdonú házának a jelzáloghitele is elég lenne a fennmaradó hitelhez.
A kérdésem ha ez a rokon nem akarja levenni a saját jelzálogát a családi házról jogi úton ez kérhető e?

Köszönöm válaszát!
Tisztelettel:Horváth László