Elidegenítési- és terhelési tilalom ingatlan értékesítésekor

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt-vel szeretnénk hitelszerződést kötni lakásvásárlás céljából. Fundamenta -lakáskassza szerződésem van. A lányom tulajdonában lévő ingatlant (2-szer annyi az értéke, mint a felveendő hitel) ajánlottuk fel fedezetként – jelzálog és egyéb tehertől mentes. A most érkezett szerződésben elidegenítési tilalmat kérnek bejegyeztetni.
A kérdésem, hogy lehet-e – milyen feltételek mellett – értékesíteni abban az esetben, ha bejegyzik a tulajdoni lapra az elidegenítési és terhelési tilalmat? Vagy ezt csak a fundamenta bankjánál lehet intézni?
Tisztelettel várom a válaszát, Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!

Elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése esetén is értékesíthető az ingatlan, azonban ekkor a felvett hitelt vissza kell fizetni.
A Fundamenta hitelszerződéssel kapcsolatos további kérdéseire a Fundamenta szakértője tud pontos választ adni.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Hitelre szeretnék vásárolni, de a kiszemelt ingatlanhoz telki szolgalmi jogot kéne kapnunk. Viszont a szomszéd ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, mind az adott Bank és a Magyar Állam részéról is (CSOK).
Kérdés:
Ilyen esetben az bank hozzájárulási nyilatkozata elég lenne vagy a Magyar Államtól is kellene beszerezni ezt? Amennyiben igen ez mennyi idő lenne?
Köszönettel,
Lívia

Kedves Lívia!
A szolgalmi jog bejegyzéséhez információink szerint szükséges adott esetben a Magyar Állam hozzájárulása is. A hozzájárulási kérelem átfutási idejéről a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Szakértő!
Munkáltatói kölcsönt szeretnék felvenni 10 évre, egy konkrét ingatlan megvásárlására. Az ingatlanra a Magyar Állam javára elidegenítési és terhelési tilalom lesz bejegyezve. Pár év múlva azonban szeretnénk máshova költözni. Olvastam itt, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom átvihető az új ingatlanra, vagyis tovább fizethetem a hitelemet a fennmaradó években, nem kell visszafizetnem a hitelt az új lakás vásárlásakor.
A munkáltató erre azt mondja nem lehetséges.
Meg tudnák nekem mondani, hogy Önök a válaszukat mire alapozták? Vagyis a jogszabályhelyeket, amely kimondja, hogy ez lehetséges.
Köszönöm válaszukat!
Nikoletta

Kedves Nikoletta!
Banki jelzáloghitelt, valamint szocpolt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom tovább vihető másik ingatlanra. Munkáltatói hitelek közvetítésében irodánk nem illetékes, ez ügyben a munkáltatói kölcsönt folyósító banktól kérhet pontos felvilágosítást.

A mi nap a földhivataltól kaptunk levelet, melyben értesítenek, hogy elidegenítették a családi házunkat. A házon van jelzálogjog.
Azt szeretném megtudni, hogy ez mit jelent? Ezt árverés előtt küldik? Mennyi időnk van még a kilakoltatás előtt?
Tisztelettel.
Erzsébet

Kedves Erzsébet!
A földhivataltól kapott értesítés ügyében az érintett földhivatalhoz kellene fordulni. Nem ismerve a levét tartalmát és magát az ügyet, nem tudunk Önnek választ adni kérdésére.

Szeretném megkérdezni, hogy elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyeztethet-e magánszemély abban az esetben, ha ő adja a lakás vásárláshoz a kölcsönt.
Van-e a bejegyeztetésnek illetve a törlésekor költsége?
Várom válaszát.
Köszönettel: Kissné

Kedves Asszonyom!
Ingatlanjogi kérdésekben irodánk nem illetékes, javasoljuk, hogy kérdéseivel ingatlanjogi szakértőhöz forduljon!

A fiam 2003-ban vásárolt kedvezményes kamatozású hitelből lakást. Most el szeretné adni, de csak tehermentesen tudná értékesíteni. Ezért jelzálogjogát a mi ingatlanunkra terheljük, ehhez a bank hozzájárult. A jelzálogszerződést megkötöttük, közokiratba lett foglalva. A szerződésben jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kötött ki a bank. A Földhivatal viszont csak a jelzálogjogot jegyezte be, az elidegenítési tilalmat elutasította. Kérdésem, miért?


10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x