Tisztelt Szakértő!

27 éves vagyok, szeretnék megvásárolni 1,5 millió forintért egy használt családi házat. Körülbelüli állapota a következő: Vegyes falazatú régebbi építésű rész tégla alappal, az újabb építésű része beton alappal rendelkezik, minden helyiségben aljzatbeton található. Az ingatlan elosztása a következő: 2 és fél szoba, konyha, kamra, előszoba, fürdőszoba. A telek mérete amin elhelyezkedik kb. 1200 négyzetméter, a ház kb. 70 négyzetméter, 1 alsó épület található. Sajnos külvárosi részen, föld út mellett fekszik. Az ingatlanban nincs villanyhálózat bekötve, kiépítve viszont ipari áram is található, a villanyóra fent van. Víz a lakásban, csatorna az utcában sincs, így derítő aknával van megoldva a szennyvíz. Néhány éve lakatlan az ingatlan. A karbantartás hiányának jelei mutatkoznak kívülről (lecsúszott cserép).

Rólam mint vásárlóról annyit, hogy közel 5 éve folyamatosan ugyanannál az egyéni vállalkozónál dolgozom, átlag 115.000 forint nettó keresettel rendelkezem. Van egy A-hitelkeretem az OTP Banknál, ezen felül semmilyen hitelem nincs. Maximum 500.000 Ft önerőt tudok előteremteni a vásárláshoz. És lakáshitel fedezeteként csak a megvásárolni kívánt lakást tudnám felajánlani.

OTB Banknál próbálkoztam a felbecsültetéssel, de HB értéke 1 Ft. Indoklásuk szerintem erős túlzás volt, de pl. nincs megoldott fűtés, néhány válaszfal repedése igaz.

A kérdésem az lenne, lehet-e esélyem lakáshitel formájában megvásárolni az ingatlant? Adóstársat sajnos nem tudok magam mellé, egyedül venném föl.

Tisztelettel: László

Kedves László!

A megadott jellemzőkkel rendelkező, 1 millió forint hitelbiztosítéki értékű ingatlan sajnos egyik hitelintézetnél sem fogadható el fedezetként. A hitelfelvétellel tehát fedezeti és nem jövedelmi oldalról volt gond, így megoldás lehet, ha fedezetként megoldható másik, megfelelő értékű ingatlan bevonása. Az ingatlanfedezetnek nem szükséges az Ön tulajdonában lennie – például szülői ingatlan is elfogadható – ám a fedezet tulajdonosainak is részt kell venniük a hitelügyletben zálogkötelezettként. Jövedelemigazolás benyújtása a zálogkötelezett részéről nem szükséges.

A későbbiekben, egy esetleges felújítást követően, ha a célingatlan olyan értékű és állapotú lenne, amit a hitelintézet már el tud fogadni, akkor a bevont ingatlanfedezetről a jelzálogjog átjegyeztethető a megvásárolt ingatlanra, értékbecslést és szerződésmódosítást követően.

Ha van lehetősége másik ingatlanfedezet bevonására, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az elérhető legkedvezőbb lakásvásárlási hitelekről.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése