Tisztelt Hitelnet!

KHR-en szereplő aktív státusz iránti témában kérném a segítségüket! Házat szeretnénk vásárolni, ezáltal lekértem a saját hiteljelentésem, amelyben aktív státusz szerepel régi mulasztások miatt. Felvettem a kapcsolatot ezen intézetekkel (Intrum, illetve OTP faktoring). Kértem, hogy rendezném a tartozásom, amely 110 illetve 140 ezer Ft lenne. Húzódik sajnos több hónapja az ügy, mivel már szerintük nem lehet kifizetni az elévült tartozást. A KHR rendszerből való automatikus törlés tudomásom szerint 10 év. A mulasztás kezdete ezen tartozásoknál 2007 és 2012. Tárolhatósági nyilatkozat mindkétesetben:"nem" Szerződések kötési dátuma: 2006 és 2007.

Kérdésem a következő: Ilyen esetben mi a teendő? Ügyvédem szerint nem kellene már fizetnem. De akkor hogyan és mikor törlődik?

Mielőbb szeretnék házat vásárolni legalább passzív státusszal. Lehetséges, ha kis időt még várok, akkor semmi nem fog szerepelni a KHR-emen és jobban járok?

Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdvözlettel:
Brigitta

Kedves Brigitta!

Hitelmulasztás esetén, amennyiben a tartozás nem kerül rendezésre (az élő szerződés 5 éves periódust követően veszteségleírással kerül lezárásra), a mulasztás által érintett szerződés a lezárástól számított 5 évig (a mulasztástól számított legfeljebb 10 évig) látható a rendszerben. Tehát 10 év után valóban törlésre kerülhet a mulasztásra vonatkozó információ.

Ha Ön az érintett pénzügyi intézményektől azt a tájékoztatást kapta, hogy tartozása már elévült és így nincs lehetőség a tartozás rendezésére, akkor – információink szerint – a saját hiteljelentésnek is az ennek megfelelő információkat kellene tartalmaznia, vagyis nem jelenhetne meg aktív státusz a már elévült tartozás vonatkozásában. Ebben az esetben az adatszolgáltatással szemben Ön kifogással élhet.

A KHR-be adatot felvivő pénzügyi intézmény vagy jogutódja felelős az adatok tartalmáért, helyességéért mindaddig, amíg az adat a rendszerben szerepel. Az adatot felvivő pénzügyi intézmény vagy jogutódja rendelkezik azon információkkal (szerződés, számla-információk, törlesztési információk stb.), amelyek a kérelmek tisztázásához illetve orvoslásához szükségesek. Ezért a kifogást közvetlenül a szerződést kezelő pénzügyi intézmény számára célszerű elküldeni. A kifogást az érintettek kötelesek alaposan kivizsgálni, szükség esetén a hibát korrigálni, majd az ügyfelet az eredményről értesíteni. KHR ügyfélkifogás bejelentő formanyomtatvány a BISZ Zrt. honlapján elérhető.

A hitelfelvétel előtt javasoljuk az ügy fenti módon történő tisztázását. Ezt követően Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő lakáshitelekről, amihez online adatlapunk kitöltése szükséges.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

156 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem.
2 havi mulasztásom van (140 ezer Ft). 2 hónapig táppénzen voltam műtét miatt. A bank hívott, hogy számíthatok személyes megkeresésre, mire lehet számítani?

2012 a deviza alapú lakáshitelünket nem fizetés miatt bontotta a Bank a szerződést. 2022-ben a KHR listán passzív státuszba kerültünk. Veszteségként lezárták a tartozást!
Az lenne a kérdésem, hogy ha elmennék dolgozni, vonhatnának-e ez miatt tőlem a behajtók vagy már nem?
Köszönöm a választ!

Kedves hitelnet!
A páromnak akartunk személyi kölcsönt felvenni, de a bank visszalökött minket. 2021-en a páromnak a bankszámla száma miatt tartozás lett, amit utána egyből ki is fizette, de akkor hogy kerülhetett KHR-re? Esetleg tartozás kamat gyűlt össze?
Várom válaszát.

Üdvözlöm!
A páromnak van tartozása, ami 2007-ben volt. Semmilyen papírt nem kapott. Lakáshitelt igényeltünk, de azt mondták a férjem BAR vagyis KHR-en van.
A pénzt átutaltam egy összegben, folyószámlára utaltam, de arra se képesek, hogy válaszoljanak. Majd megkapja. De mikor?
Az a kérdésem, a bank mennyi idő múlva szól, a tartozás 0 Ft, rendezve van. És a Bisz Zrt-ből mikor törölik ki a KHR listáról? Tudjunk lakást igényelni.
Kapunk lakáshitelt a banktól vagy elutasítanak?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy behajtó cégnek kifizetett tartozás esetén, a cég felrakhat-e KHR listára, aktív státusszal?

Üdvözlöm!
A páromnak sajnos van hiteltartozása, mely végrehajtás alatt van. Lekértük a KHR-től a listát, mely szerint nincs hitele.
Ez hogy lehetséges?

Tisztelt Hitelnet,
2008-ban a Cetelemtől 2 millió forintot vett fel a férjem, én a házastársként kezesként aláírtam. 2010-ig fizettük és utána már nem tudtuk továbbfizetni. 2012 októberében elköltöztem, illetve 2013-ban hivatalosan elváltunk. Házastársi közös vagyont nem osztottunk meg, mivel teljesen kizárt nem hivatalosan a vagyonból. Jobbnak láttam, ha otthagyok mindent. A Cetelem tartozását átvette az EOS. Elmondásuk szerint bizonyíthatóan 2015-ben és 2016-ban is küldtek levelet a nevemre a régi lakcímemre, amit én nem tudtam. A postás pedig nem vette át jelzéssel visszaküldte a feladónak. 2019-ben a volt férjemet bíróság elé állították jogalap nélküli gazdagodás vádjában, (engem nem idéztek meg), ahol a perben fordulat következett be, mivel azt nyilatkozta, nem Ő írta alá a postai úton visszaküldött hitelkérelmet, és így én lettem az 1. számú felperes, Ő pedig a 2. számú felperes.
Hivatkozhatok-e elévülésre? Mikortól évül el a követelés? Jogos-e ennyi idő után az EOS követelése?

Tisztelt hitelnet. Fel akartam venni hitelt a banktól, lekérték a KHR bárlistás státuszt és kiderült, hogy 83 ezer forint tartozással felkerültem a bárlistára ez 13 év és 165 nap. Nem értem, miért nem került törlésre. 2009. óta vagyok rajta papír szerint, de nincs róla infó, milyen hitel volt ez. Kifizetni sem lehet, mert lezárt tartozás. Azt mondták a bankban, hogy törölni kellett volna, meg töröltessem. Ha nem tesznek eleget, jogi útra kell vinni, mert ezt kifizetni se lehet, veszteséggel zárták le. Semmilyen felszólító levelet, se végrehajtási levél sem érkezett mai napig sem. Mondtam a banknak, feladom az egészet, úgyse törlik le. Azt mondták, ne adjam fel könnyen, mert örökre megpecsétel, de azt se tudom milyen hitel. A bank segített volna, de ők se tudják milyen hitel, meg kifizetni se lehetett volna azt a minimális összeget.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, van egy Provident 2005-ös tartozásom (kb. 40.000 Ft) teltek az évek, az összeg nem lett kiegyenlítve. Most ennyi év után 2022 évet írunk, egyszer csak jött levél az Intrumtól, hogy egyenlítsem ki a tartozást. Hozzáteszem azóta eltelt 17 év.
Kell-e vele foglalkozni vagy mivel elévült, így hagyjam figyelmen kívül?

Tiszteletem!
Szerepelek a KHR listán 2 hitellel. Ebből az egyik 2010 előtti. Az intriumnak van kiadva. Most kaptam tőlük egy levelet, hogy akciósan elengedik a tartozásom 70 százalékát, ha a maradékot 1 összegben kifizetem.
A kérdésem, hogy ha kifizetem, valóban rendeződne ez a hitel? Számomra sántít ez a dolog. Célom, természetesen lekerülni a listáról. Mostanság fizetném ki mindkét hitelt, de persze nem mindegy, hogy 1, 5 vagy tíz évet kell várnom.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm.
Leenne egy kérdésem. Az Itrium Zrt jóval 2010 előtti követelésénél 2012-ben egy közjegyző elrendelte a végrehajtást. A napokban kaptam egy bírósági végrehajtói felhívást a haladéktalan rendezésre 744.340 Ft. Ennek nagy része kamat meg jogcímek alapján eljárási költségek. Van egy gépjárművem, amit nyilvántartásba vett, de nem foglalt le. A tartózás 2003 környékén keletkezett.
Ilyen esetben mit tud javasolni?
Köszönöm a válaszát előre is.

Érdeklődni szeretnék, hogy kifizettem az adósságot, mikor kerülök le a bárlistáról? Hogy tudom meg, hogy fent vagyok-e?

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban adóstársként szerepeltem egy ingatlan vásárlásnál. A hitelt sajnos a 2008-as gazdasági válság – munkahely elvesztése – miatt nem tudták fizetni.
Én erről sajnos nem tudtam. Kapcsolatom időközben teljesen megszakadt a szóban forgó családtaggal, aki már évek óta külföldön él, semmit nem tudok róla. Én most szerettem volna saját ingatlant venni, hogy ne albérletben kelljen életem végéig élni. Lekértem a KHR listát, ahol aktív adós vagyok, horribilis összeggel. Ezt az összeget egész életemben sem tudnám kifizetni. Tudomásom szerint a szóban forgó ingatlant időközben elárverezte a hitelt kibocsátó bank. Hogy lehetséges, hogy ezek után is közel 20 milliós adóssággal szerepelek negatív adósként? Ha a hitel 2008-ban lett felvéve és az adós nem fizette, nem járt le még a 10 év, ami után már nekem sem kellene negatív adósként szerepelnem a BAR listán? Fogalmam sincs, hogy mit tehetnék, mert ezt az összeget egészen biztosan nem tudom visszafizetni.

Jó napot!
Sajnos 7 éve vettem fel egy telefont. Nem tudtam már aztán fizetni. Szeretném megkérdezni, hogy ez miatt lehetek KHR listán? Mert sokan azt mondják, hogy semmi köze a telefon tartozásnak a hitelhez, mert az távközlés. Fel tudjuk venni a babavárót? Máshol meg azt is írják, hogy lehetek. Ettől félünk, hogy nem bírjuk felvenni a babaváró hitelt, mert már ház lenne. Dolgozunk mindketten. Most is hosszabbítottak 1 évre.
Köszönöm a választ.

Nekem októberben jár le a hitelem az itriumnál.
Mikor törölnek a KHR listáról?

Tisztelt Hitelnet!
A KHR rendszerben két hitelemet tartanak számon. Mindkettőben adóstárs voltam.
Az első hitel 2011.01.18-án lett felvéve és 2012.07.30-val kerültem vele KHR listára, ennek a státusza fennálló.
A második hitel 2012.01.06-án lett felvéve, 2012.12.14-én kerültem vele KHR listára, ennek a státusza megszűnt (veszteséggel lezárt) 2019.08.29-én szűnt meg.
Kérdéseim:
Ha a hiteltartozást 5 évig nem tudták behajtani, a fennálló tartozás már csak 273.000 Ft, tőlem nem is követelték, elévülésre hivatkozva töröltethetem-e a rendszerből? Célszerűbb lenne inkább nekem kifizetni?
A veszteséggel lezárt hitel miatt ami már megszűnt, meddig leszek passzív KHR státuszban?
Köszönettel: Melinda

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy volt egy autónk, hitelre vettük, de egy idő után nem tudtuk fizetni. Az autót elvitték. Kaptam a napokban egy levelet az Argenta Faktortól, hogy felajánlanak 2 féle futamidős részletfizetést. Ha elvitték az autót, miért kérik tőlem a teljes összeget?

Tisztelt Hitelnet,
Nagyjából 6 évvel ezelőtt kiváltottam egy 160.000 Ft értékű hitelkártyát, pár hónapig fizettem, is de egészségügyi okokból cirka 6 hónapig otthon kellett maradnom, így csak a fizetésem 25%-ból élhettem, tehát nem tudtam fizetni.
Később adódott egy lehetőség, külföldön kaptam munkát, azóta is kint élek és őszintén szólva meg is feledkeztem a visszafizetésről. Szeretném egy összegben kifizetni a hátralékot, de félek, hogy vannak-e súlyos következmények.
Az lenne a kérdésem, ha vannak, akkor pontosan mire lehet számítani? KHR listán szerepelek-e és ha igen, fizetést követően mennyi idő után kerülök le a listáról?
Válaszukat előre is köszönöm.

Mai nap folyamán kifizettük a hitelt. Állítólag KHR-re került a párom, de szeretnénk babavárót igényelni.
Van-e rá esély?

Sziasztok.
Volt 2009-ben egy 500 ezer forintos személyi kölcsönöm, amit nem fizettem ki sajnos. Lekértem a KHR rendszerből az adatokat és ott nem szerepel a tartozás, ez hogy lehet? Pár napja kaptam egy levelet az egyik faktor cégtől, hogy átvették a tartozásom a banktól.
A kérdésem az lenne, hogy ez a faktorcég is rá fog tenni a KHR listára?
Köszönöm a választ.

Sziasztok.
2018 és 2019 júniusában kifizettem összes adósságom, mégis szerepelek a KHR listán. Miért? Hol lehetne töröltetnem és mikor? Azóta nincs hitelem, de adósságom se.
Köszönöm a választ.

Üdvõzlõm!
2008-ban felvettem 800.000 Ft személyi kölcsönt, 2010-ben már nem tudtam rendesen fizetni, aztán már egyáltalán nem fizettem. Felkerültem KHR-be, majd néha kaptam egy-egy felszólítást, kamatos kamattal követelték az összeget, persze ezt én nem tudtam rendezni. 2021 januárban kaptam levelet az OTP faktoringtól, amiben ez van írva.
2000. évi C. törvény 3§-a leírásáról döntött. A követelés leírására tekintettel a szerződésre a KHR-ben is 2020.12.31 napján lezárásra került. Szeretném megkérdezni, mit jelent ez. Elévült-e az adósságom és szerepelek-e a KHR-ben.
Köszönöm a válaszát.

Jó estét!
Van nekem egy 14 éves tartozásom, amiről nemrég kaptam 1 papírt. Egyben szeretném kifizetni.
A kérdésem az lenne, hány nap mire áttesznek passzív státuszba?
Köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy a Férjemnek már 12 éves tartozása van és még mindig fent van a negatív khr listán. A behajtók még mindig ugyanúgy követelik a tartozást, amin már nagyon sokra kamatozott, sőt most már letiltásra is került, a fizetése 50 százalékát vonják.
Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben lehet-e kérni az elévülését a tartozásnak.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Olyan ügyben kérném a tájékoztatásukat, mely szerint egy felmondott INTRUM által kezelt szerződés szerint felkerültem a KHR listára. A BISZ Zrt-től lekért saját hiteljelentés szerint a kötés dátuma 2006.06.02., a felvitel dátuma 2012.02.03.
A hivatkozott üggyel szemben az eljáró közjegyző felé ellentmondással éltem, mely ellentmondás következményeként az eljáró bíróság az ügyet megszüntette, tekintettel arra, hogy az elévülés tényének helyt adott, hiszen “Jogosult” nem tudta bizonyítani a fennálló követelésre vonatkozóan bekért iratokkal a követelés jogosságát, illetve annak el nem évülését.
Ebben az esetben kifogás benyújtható arra vonatkozóan hogy a KHR rendszerből az adataim törlésre kerüljenek? Hiszen jogerős bírósági végzésem van róla, hogy a követelés elévült, az nem behajtható.
Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Judit

Tisztelt Hitelnet!
Segítséget szeretnék kérni. Sógorom még a 2000-es években vett fel hitelt, amit egy ideig fizetett, utána pedig a hitelintézet a mi városunkban megszűnt és nem kaptak utána semmilyen információt a hiteltörlesztéssel kapcsolatban. Aztán évekkel később jött egy levél, hogy ha befizetnek 60 ezer forintot, akkor nem annyi lesz a tartozása. Befizette és utána nem jött semmilyen válasz. Úgy tudom, hogy 5 év után a fizetetlen tartozás elévül. Pár hónapja kapott egy behajtó cégtől egy levelet, amiben közölték, hogy a tartozást ráterhelték a házára. Ez jogilag szabályos? Ugyanis elvileg ha már elévült, akkor már semmilyen eljárást nem lehet alkalmazni. Viszont úgy tudom, hogy az elévülésről sem kapott semmilyen iratot. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy most mi a teendő? Honnan tudnánk meg, hogy elévült-e a tartozás vagy sem? Amennyiben elévült a végrehajtónak vissza kell fizetni a megállapított összeget?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Martina

Tisztelt Hitlenet!

Férjemmel szerettük volna igényelni a CSOK 10+15 M, és a Babaváró Hitelt is.
Bementünk az OTP Bankba, ahol lekérettük a hiteljelentésünket.

Kiderült, hogy 2007. Február 28-án megkötött autó hitelszerződésre vállalt KEZESSÉGEM miatt szerepelek a KHR listán. Felvett hitel összege: 640.000 Ft.

A listán három összeg is szerepel: 1. Fennálló tőketartozás: 618.172 Ft. 2. Havi törlesztőrészlet: 906.317 Ft. 3. Lekérdezett ügyfél havi törlesztőrészlet összeg: 453.158 Ft.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek közül az összegek közül melyik a fennálló tartozás, amelyet rendeznem kellene, hogy újra hitelképessé váljak, és lekerüljek a listáról.

2010. Április 22-én jött egy fizetési felszólítás az ügyben, melyet egy ügyvédnek adtak át. A felszólítás azt is tartalmazta, hogy amennyiben nem teszek eleget a felszólításnak, úgy polgári peres eljárás keretei között fogja érvényesíteni az ügyfele jogos igényét.

2010. Május 31-én már a Központi Kerületi Bíróságtól kaptam egy Fizetési meghagyást, melyet az adósnak címeztek, de mivel kezességet vállaltam, én is említve vagyok kötelezettként.

A meghagyásban ez szerepel:
,,A kötelezett a követelt 738.937 Ft. összeggel azért tartozik, mert a kötelezett(ek) nem teljesítette a hitleszerződésből eredő fizetési kötelezettségét, ezért a hitelszerződése 2008.05.27-én felmondásra került.”

A kérdésem ezzel kapcsolatosan az lenne, hogy a korábban Önök által leírt vélemény az én esetemre is vonatkoztatható?

„Hitelmulasztás esetén, amennyiben a tartozás nem kerül rendezésre (az élő szerződés 5 éves periódust követően veszteségleírással kerül lezárásra), a mulasztás által érintett szerződés a lezárástól számított 5 évig (a mulasztástól számított legfeljebb 10 évig) látható a rendszerben. Tehát 10 év után valóban törlésre kerülhet a mulasztásra vonatkozó információ.”

Amennyiben ez igaz az én esetemre is, abban az esetben hol tudom kérvényezni a KHR listáról való törlést, hogy hitelképessé váljak?

A Fizetési meghagyás ellen törvényes határidőn belül Ellentmondást nyújtottam be a Központi Kerületi Bírósághoz, melyről az értesítő levelet 2010. Július 07-én kaptam meg.

Ez volt az utolsó információ az üggyel kapcsolatban. Közben elköltöztem, és az adóssal sincs már meg a kapcsolatom.

Hogyan, és honnan tudok információt szerezni az ügy jelenlegi státuszáról?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Köszönettel: Krisztina

Tisztelt Hitelnet!
Nővérem vett fel jelzáloghitelt 2005-ben, aminél egyetemleges kezes voltam. Sajnos nem tudta fizetni, így végrehajtóhoz került a dolog és bérletiltással kiegyenlítésre került a tartozás. 2017 augusztusában járt le a bérletiltás. Lekértem a KHR-t és aktív státusszal szerepelek rajta (nincs más tartozás) a fennálló hátralék 0 Ft és ott van, hogy szerződés vége 2017.08.15. mégis aktív a státusz.
Ez esetben mit tehetek? Az érintett bankba kell bemennem és ott kifogással élni a BISZ oldaláról letölthető nyomtatvánnyal? Egyezség nem történt sem a bankkal sem a végrehajtóval, ez esetben jól gondolom, hogy már a passzív státuszt is törölni kellett volna?
Válaszukat előre is köszönöm!

Lányom sajnos diákhitel miatt KHR listára került. 2 hete visszafizette. Csok és csok támogatott hitelt és babaváróhitelt szeretnének felvenni. Vajon mire jogosultak és melyik banknál? KHR listáról méltányosságból le lehet-e kerülni? Mi módon lehet tölteni. Sajnos koraszülött baba fokozott gondozása miatt felejtodott el a törlesztőrészlet.
köszönöm

Tisztelt Hitelnet!
Van egy banki tartozásom, de véleményem szerint elévült. 2012-ben, 2013-ban, majd 2020-ban kaptam értesítés a tartozásról. A 2020-nál elévülésre hivatkoztam. 2016-ban olyan levelet kaptam, hogy KHR nyilvántartásba kerültem. Ez utóbbi levél minek minősül? Hivatkozhatok továbbra is az elévülésre?