Tisztelt Hitelnet!

Fiatal pár vagyunk (29/36), használt ház vásárlását tervezzük, kb. 10 millió forintig! Nem vagyunk házasok! A párom 2,5 éve fizet fundamentát, 20.000 Ft-ot havonta! Mindkettőnknek határozatlan szerződésű munkaviszonyunk van már több mint 3 éve! A fizetésünk mindkettőnknek eléri a bruttó 190.000 Ft-ot. Gyermekünk nincs.

A kérdésem az lenne, hogy milyen támogatást kaphatunk, illetve mennyi hitelt vehetünk fel így? Mennyi kezdőnknek kell lennie?
Illetve, ha ifjú házasokként tenném fel ezeket a kérdéseket, akkor mennyiben kedvezőbbek a feltételek?

Segítségüket köszönöm szépen!
Judit

Kedves Judit!

Használt lakás vásárláshoz egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás (megelőlegező szocpol, félszocpol) nem vehető igénybe. Az állami segítség ez esetben kamattámogatás formájában érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez a futamidő első 5 évében kamattámogatást biztosít. Az 5 éves időszak lejárata után a lakáshitel piaci kamatozásúvá válik a majdani piaci kamatlábnak megfelelő havi törlesztéssel.

A használt lakás vásárlásához nyújtott otthonteremtési kamattámogatást házasok és élettársak egyaránt igényelhetik, nincs különbség tehát a tekintetben, hogy élettársként vagy házasként igénylik a kölcsönt.

Amit azonban feltétlenül tudni kell az, hogy jelenleg a piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek egyre kedvezőbb kamatláb mellett érhetők el. Van olyan bankpartnerünk, ahol a piaci lakáshitel törlesztő részlete alacsonyabb az államilag támogatott hitel törlesztésénél. Ennek oka az, hogy a kamattámogatott hitelnél egy bizonyos kamatszint (6%) alá nem csökkenhet az ügyfél által fizetendő kamat, míg a piaci lakásvásárlási hiteleknél ilyen korlátozás nincs. A piaci kölcsön báziskamatát jelentő BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) mértéke - a jegybanki alapkamat folyamatos mérséklődésének köszönhetően - egyre alacsonyabb, s ennek köszönhető, hogy a lakásvásárló által fizetendő törlesztő részlet - kamatfelárral is - kedvezőbb a támogatott konstrukció törlesztésénél. Erről Önök is meggyőződhetnek, ha online lakáshitel kalkulátorunk segítésével kiszámolják az aktuális törlesztő részleteket!

A hitelösszeg csak támogatott konstrukció esetén maximalizált jogszabály által. A felső korlát 10 millió forint. Továbbá minden lakáshitel esetén figyelembe kell venni a kormányrendelet által rögzített maximális finanszírozási arányt, mely forint alapú kölcsönök esetében 80%. A bankok által nyújtott hitel összege tehát nem haladhatja meg a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80%-át. A ténylegesen elérhető hitelösszeg - tapasztalatok alapján - nem éri el a 80%-os finanszírozási arányt, mivel a pénzintézetek saját finanszírozási hányada ennél általában kisebb. A hitelbírálat során figyelembe veszik a megvásárolni kívánt lakás területi elhelyezkedését és az igénylők jövedelmi helyzetét is.

Ahhoz, hogy számszerűsíteni tudják Szakértőink az Önök esetében szükséges önerő és a maximálisan felvehető hitel összegét, további információkra van szükség, melyet online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. A még le nem jár Fundamenta önerőként nem vehető figyelembe.

A személyre szóló hitelajánlat, akárcsak a teljes körű hitelügyintézés, a Hitelnet irodáiban díjmentes!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése