Tisztelt Hitelnet!

Párommal össze szeretnénk költözni, útban van a kisbabánk is. Első lakás lenne. Sajnos Ő nem hitelképes. Én tudnék lakáshitelt igénybe venni (még dolgozom), de sajnos nincs önerőnk. Kinéztünk egy 2 szobás tégla lakást, 4,2 millió Ft-ért.

Érdeklődnék, hogy milyen támogatást kaphatnánk az első, használt lakás vásárlásakor?
Illetve az mennyiben változtatna a helyzeten, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban lennénk?
Milyen kiskapuk lehetségesek?

Köszönöm válaszát.
Mária

Kedves Mária!

Gyermekek után igényelhető támogatás használt lakás vásárlása esetén jelenleg nem létezik. Arról, hogy az önkormányzat első lakáshoz jutóknak nyújtott támogatása igénybe vehető-e vagy sem, a területileg illetékes önkormányzat tud Önnek felvilágosítást adni.

Használt lakás vásárlásához állami segítség kamattámogatás formájában érhető el. Ez tehát nem egy összegű támogatást jelent, hanem a havi törlesztő részlet megfizetéséhez nyújtott kedvezményt, vagyis a lakáshitel kamata a kamattámogatás mértékével csökkenthető. Ez a futamidő első 5 évében érvényesíthető. Jelenleg azonban kedvezőbb konstrukciót jelentenek a piaci kamatláb mellett elérhető lakásvásárlási hitelek. Ennek oka, hogy az államilag támogatott lakáshitelek ügyfél által fizetendő kamatszintjének van egy bizonyos alsó határa (6%), ellenben a piaci hitelek már 6% alatti kamattal is igényelhetők.

Ugyanolyan feltételekkel juthatnak piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitelhez bejegyzett élettársi kapcsolat esetén mint anélkül. Ez tehát adott esetben a hitelfelvételt nem befolyásolja. Ami kizáró ok lehet, az a negatív tartalmú BAR lista. Emellett nem lehetséges a hitelfelvétel.

Az önerő hiánya mindenképpen problémát jelent. A megvásárolni kívánt lakás teljes értéke ugyanis nem vehető fel hitelként. Ha nem rendelkeznek készpénzzel, akkor csak plusz ingatlanfedezet bevonásával finanszírozható a teljes vételár. Plusz fedezetként bármely személy ingatlana bevonható, még hozzátartozói megkötés sincs. A tulajdonosnak azonban részt kell vennie a hitelügyletben.

Ha van lehetőségük a vásárolandó ingatlanon kívül kiegészítő ingatlanfedezetet is bevonni az ügyletbe, akkor kérjük, küldje el online ajánlatkérését. A szükséges információk ismeretében Szakértőink személyre szabott tájékoztatást tudnak adni az esetleges lakáshitel lehetőségekről. Készpénz nélkül, plusz fedezet hiányában sajnos nem tudunk Önöknek megfelelő hitelajánlatot készíteni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése