Életbiztosítással kombinált hitel kiváltásánál a biztosításba fizetett összeget nem veszik figyelembe?

Tisztelt Tanácsadó!

A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni akkor, ha a jelenleg hitelező bankom minden lehető eszközzel próbálja hátráltatni/lehetetlenné tenni a jelenlegi hitelem kiváltását (MKB Bank)?!

Például:

1) Nem adnak ki olyan a kiváltáshoz szükséges igazolásokat, melyeket egyébként ők is elvárnak hasonló esetben más bankoktól. (több ilyen is volt)
Pl.: A hitelt nyújtó pénzintézet igazolása az utolsó 6 hónap fizetési múltjáról, esetleges elmaradásról?
Az első válasz: ilyet igazolást nem adhatunk ki.
A második válasz: sima üres A4 lapon kell igényelnünk (formanyomtatvány nincs), a központ majd 30 nap múlva kiküldi.
Igényeltük, de 30 nap múlva sem válaszoltak, a bankfiókban megnézték, de 30 nap után sem állítják ki, a központban sem, visszautasították….

2) Kombinált lakáshitel + biztosítás lévén a biztosítónál lévő tőkerészről (~2,5M Ft) se lemondani, se pedig tudomást venni sem hajlandóak.
A kiváltásnál először mindenképp ragaszkodnak a TELJES tartozás (9,3M Ft) kiegyenlítéséhez, attól függetlenül, hogy a biztosítóhoz fizetett tőke rész a szerződés “részét” képzi.
Tehát ha felmondjuk a szerződést, akkor is először fizessük ki a fennálló teljes tartozást (9,3M Ft), a fennálló tartozásról szóló igazolásban is ez fog szerepelni. A biztosító felé törlesztett tőke rész náluk nem számít. A biztosításban lévő tőke rész, csak a szerződés lezárása után válik “szabaddá”.
Ezzel csak az a baj, hogy a kiváltó bank a szerződést akkora összegre köti végül, ami a jelenleg hitelező bank aktuális tartozásigazolásában szerepel. (-> 9,3M Ft). A biztosításban lévő (2,5M Ft) pénzt, pedig csak ezután vehetjük fel (8-10-30 nap múlva), amivel a előtörleszthetjük az új hitelt, de annak ismét jelentős költsége van (előtörlesztés, módosítás?, közjegyző? földhivatal? stb.)
Tehát hiába fizettük a biztosításba a tőke részt, azt a bank a végtörlesztésnél nem veszi figyelembe, de felhasználni sem engedi. Így ez a pénz “technikai okok miatt” ~legalább 8-10-30 nappal később lesz csak hozzáférhető számunkra, mint szükség lenne rá… (de igazából meg is tarthatjuk az életbiztosítást, a bankot ez sem érdekli)
(Azt javasolták, hogy addig kérjünk kölcsön valakitől úgy 2,5 M Ft-ot, persze úgy, hogy a KFR-be ne látszódjon!?)

A kiváltó bank munkatársa szerint “más” pénzintézetnél az ilyen kombinált hiteleknél a felmondási idő (90 nap) alatt egyezteti a bank és a biztosító a tényleges tartozás mértéket, majd az aktuális tartozásról szóló igazolást ez alapján állítja ki a hitelező bank (azaz 9,3 – 2,5M Ft ~ 7M Ft-ról.)
Önök mit javasolnak?

Válaszukat előre is köszönöm.
Balázs

Kedves Balázs!

1. A fennálló tartozásról szóló igazolást a bankok gond nélkül ki szokták adni. Ellenkező esetben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz fordulhat.

2. Életbiztosítással kombinált lakáshitelek esetén a hitelkiváltás gyakorlata tapasztalataink alapján megegyezik az Ön által vázolt menettel. Mivel a tőke rész nem csökken a megtakarítási időszak alatt, ezért a bank ez esetben a folyósított teljes összegről állítja ki a tartozás igazolást, s annak megfizetése után töröltethető a banki jelzálogjog. A biztosítónak fizetett megtakarításról Ön rendelkezhet: megtartja vagy visszavásárolja és esetlegesen a hitelkiváltó kölcsön előtörlesztésére fordítja. Az előtörlesztés költségeiről az érintett pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x