Tisztel Szakértő Úr/Hölgy!

Nemrég olvastam egy kérdést, az életbiztosítással egybekötött hitelek kapcsán. 2008.tavaszán én is életbiztosítással egybekötött hitelt vettem fel lakásvásárlás céljából. Akkor jó ötletnek tűnt a dolog, hiszen a felvett összeg (5.000.000.- Ft), havi törlesztő részlet nem érte el a 20.000.- Ft/hó -t. A hitel felvételekor meg kellett mellé kötnöm egy életbiztosítást is, amelynek kezdő összege: 5.700.- Ft volt.
Jelenleg a válság és egyéb gazdasági okok miatt ott tartok, hogy a banknak fizetett kamat és kezelési költség – mint utólag megtudtam – csak az életbiztosítás összege a tőke, több mint 2,5x-se, mint amikor felvettem. Jelenleg csak a hitelem az életbiztosítással együtt 60.000.- Ft. És ez még emelkedni fog, legalábbis az életbiztosítás összege. Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e lehetőségem arra, hogy az életbiztosításomat megszüntessem, illetve mi történik abban az esetben, ha csak a banknak kötelezően fizetendő törlesztő részlet kerül kifizetésre? Sajnos elég kilátástalan helyzetben vagyok, mert egyedülállóként, egy keresettel és az ingatlanom jelenlegi értékével nem tudok élni a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. A bankban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a hitelkiváltás csak akkor lehetséges, ha bevonok az ingatlan mellé még egy 5.000.000.- Ft értékű tehermentes ingatlant. A 2008-ban felvett 5.000.000.- jelenleg körülbelül 8.500.000 Ft-nál tart. A havi jövedelmem 100.000 Ft-és és már így is nehéz fizetni a hitelt.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!

A bankban kell megkérdeznie, hogy van-e arra mód, hogy életbiztosítással kombinált hitelét annuitásos (havi egyenletes törlesztésű, nem kombinált konstrukció) hitellé alakítsák.
Ha az életbiztosítás részt nem fizeti, akkor nem tesz eleget a szerződésben vállalt fizetési kötelezettségének, ami – idővel – sajnos a hitel felmondásához vezethet.
A hitelkiváltáshoz a pénzintézet azért kéri a kiegészítő ingatlan bevonását, mert a megemelkedett tőketartozás miatt a jelenlegi ingatlan sajnos nem nyújt kellő fedezetet az összegre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Feleségemnek életbiztosítással egybekötött jelzáloghitele volt. A biztosító utolsó levelében közölte, hogy az aktuális hitelfedezeti biztosítás jelenlegi értéke 4.500.000 Ft. A hitelt 10 évre vettük fel. Kilenc év nyolc hónapot kitörlesztettünk. Négy hónap múlva a hitel lejárt volna, amikor a feleségem rákban elhunyt. A pénzügyeinket feleségem intézte. Én nem értek hozzá. A banktól hiába kértem információt, a válasz az, hogy a hagyatéki után adhatnak ki adatokat. A biztosító levelet küldött nekem, hogy a pénzt átutalták a banknak, mert a bank az első számú kedvezményezett. De milyen pénzt? És mivel ez egy életbiztosítás, ilyen esetben nekem nem jár biztosítási pénz? Hiszen a bank fele már csak négy hónap törlesztés hiányzott. Nem tudom, hogy miért, de úgy érzem mintha ebben a nagy titkolódzásban a bank át akar verni. De lehet, hogy tévedek. Ebben kérném segítségét.

Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy: Kombi hitelem van, és ha nem fizetem tovább a biztosítást, akkor a bank simán lenyúlhatja az oda befizetett pénzt? Vagy van módom a visszavásárlásra?
Kérhetem-e hogy a bank váltsa át hitelemet lineárisra?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Katalin

Van egy 4 millió Ft-os hitelem. 2003-ban vettem fel GB Forrás Jelzáloghitel Vegyes Életbiztosítással! A megkötéskor azt a választ kaptam, hogy 10 év után az életbiztosítással kiválthatom a hitelem.
Valóban így van-e vagy csak ámítás volt?
A 9 év alatt csak 60 ezer Ft ment le a hitel összegéből, a tőkém a biztosítónál van. 4 %-os a kamat. Szeretném jövőre felmondani az életbiztosítást, vagyis az addig rakott tőkémmel kifizetni a hitelt. Igaz-e ez az egész?
Erre szeretnék választ kapni.