Eladott lakástulajdon esetén sem jár támogatott hitel és szocpol?

Tisztelt Címzett!

Építkezni szeretnénk, és van is építési telkünk, de rendelkezünk lakással is. Tudomásom szerint, ha ingatlan van a nevünkön, akkor nem jár sem támogatott hitel, sem szocpol. Kérdésem a következő: egy banki hitelügyintéző úgy tájékoztatott, hogy hiába adnánk el a lakást, mivel már volt lakásunk, így már nem jár sem támogatott hitel, sem szocpol. Mi ebből az igazság? A lakásunkat jelenleg áruljuk, de ebben a gazdasági helyzetben nem egyszerű eladni. Ha rendelkezünk lakással, milyen hitelre vagyunk jogosultak?
Válaszát előre is köszönöm.
Dóra

Kedves Dóra!

Ha eladásra kerül a lakástulajdon, akkor véleményünk szerint államilag támogatott építési hitel és szocpol egyaránt igényelhető lesz, ha a további feltételek is teljesülnek.
Az alábbi lakástulajdon nem jelent kizáró okot a támogatott hitel és a szocpol szempontjából:

  • amelyben az igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van, feltéve, hogy a tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
  • amelynek lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
  • amely a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került az igénylőnek, házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának, kiskorú gyermekének vagy a vele együttköltöző családtagjának a tulajdonába, és a haszonélvező a lakásban lakik

Meglévő lakóingatlan tulajdon esetén valóban nem igényelhető sem kamattámogatott hitel, sem szocpol. Ez esetben piaci kamatozású, forint alapú lakáshitel vehető fel. Online adatlapunk kitöltésével személyre szóló építési hitelajánlatot kérhet.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

KEDVES Hitelnet!
3 gyermekem van. Egy komfort nélküli tanyája van a férjemnek, nem lakunk benne, albérletben élünk.
Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?

Kedves Betti!
A tanya tulajdon nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Két éve édesanyám nekem ajándékozta az 50 százalékos tulajdonrészét haszonélvezeti jog nélkül. Azt már tudom, hogy így nem juthatok a csokhoz. A mások 50 százaléka az ingatlannak a testvéremé és ha eladom neki az én tulajdonrészem mondjuk jelképes összegért, akkor igénybe vehetem a csokot?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Tibor!
Igen, ha lekerül az Ön nevéről az ingatlant, akkor jogosult lehet a CSOK-ra. Azt azonban tudni kell, hogy az 5 éven belül eladott lakás vagy tulajdoni hányad eladási árát tovább kell forgatni a CSOK igénybevételével vásárolandó lakás vételárába. Tehát azt a jelképes összeget, amennyiért a testvérének eladja a tulajdonrészét, tovább kell forgatnia önerőként.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x