A lakástakarék optimális megoldás lehet azok számára, akik rendszeres havi megtakarításukat egy kockázatmentes befektetési formában szeretnék elhelyezni. Lakástakarékkal az állami támogatás mellett viszonylag magas hozam érhető el. Kiszámoltuk, hogy különböző futamidőre nézve mekkora összegű megtakarítást érhetünk el lakástakarékkal!

A lakástakarék ideális megtakarítási forma lehet sokak számára. Akinek még nincs lakása, az a lakástakarékkal elérhető megtakarítást egy jövőbeni lakásszerzés során használhatja fel. Akinek pedig már van lakása, számolnia kell azzal, hogy néhány éven belül időszerűvé válhat a lakás felújítása, korszerűsítése, esetleg bővítése, illetve a megtakarítást fennálló lakáshitelének előtörlesztésére is igénybe veheti.

Mekkora hozamot érhetünk el lakástakarékkal?

A lakástakarék hozama – a jelenlegi betéti hozamokat tekintve – meglehetősen versenyképes. Azt, hogy mekkora hozamot érthetünk el, befolyásolja a havi befizetés összege, a futamidő és a betéti kamat mértéke. Az LTP lényege, hogy minden hónapban egy általunk választott fix összegű megtakarítást fizetünk az LTP számlára, amire betéti kamatot kapunk. Ehhez a megtakarításhoz járul hozzá az állam. Az állami támogatás mértéke az adott évben befizetett összeg 30%-a, maximum 72.000 Ft. Ezt a maximális összeget akkor érhetjük el, ha a havi LTP befizetésünk 20.000 Ft. Ennél kisebb összegű megtakarítás is vállalható, ekkor azonban kisebb az elérhető támogatás mértéke, így a lakástakarékunk hozama is.

Különböző futamidő alatt elérhető hozamok:

lakastakarek_hozam_2016

Mennyi lesz a megtakarításunk, ha 20.000 Ft-nál kevesebb a havi befizetésünk?

Amennyiben nincs lehetőségünk arra, hogy minden hónapban havi 20.000 Ft-ot fizessünk az LTP számlára, akkor megoldás lehet a kisebb összegű befizetés vállalása. Havi 15.000 Ft-os megtakarítás esetén sem változnak a fenti hozamszámok. Az állami támogatás mértéke ekkor is 30%, de mivel kisebb a havi befizetés, az állami támogatás is kevesebb lesz. Ebben az esetben 48 hó után – 11,47%-os hozam mellett – 937.968 Ft lesz az összes megtakarításunk a 20.000 Ft/hó befizetéssel elérhető 1.250.600 Ft összegű megtakarítás helyett.

[the_ad id=”35733″]

Milyen futamidőt válasszunk?

Az optimális futamidő egyénfüggő. Aki a legmagasabb hozamot szeretné elérni, annak a 48 hónapos futamidő az ideális. Aki gyermeke későbbi lakásvásárlására szeretne takarékoskodni, annak az alacsonyabb EBKM ellenére is kedvező lehet a hosszabb megtakarítási idejű LTP konstrukció. Mivel a lakástakarék kizárólag lakáscélra használható fel, ezért az adott cél meghatározása nagyban segíthet a megfelelő futamidő kiválasztásában.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése