2020. május 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben a családtámogatások igénylési feltételeinek módosítása. Ennek köszönhetően könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez, CSOK-hoz és könnyebben érvényesíthető a jelzáloghitel-elengedés is. A módosítások által az igénylők szélesebb köre veheti igénybe e családtámogatásokat.

Az alábbiakban ismertetjük, hogy melyek ezek a módosítások Babaváró hitel, CSOK és tartozáscsökkentő támogatás igénylése esetén.

Babaváró hitel

Babaváró hitel igényléséhez továbbra is 3 éves TB jogviszony szükséges. Ám míg eddig az igénylést közvetlenül megelőző 180 napnak magyar társadalombiztosítási jogviszonynak kellett lennie, most a külföldről hazatérők esetében a minimálisan elvárt hazai TB jogviszony igazolás időtartama 180 napról 90 napra csökkent.

Ugyancsak a TB jogviszonyhoz kapcsolódó változás, hogy a diplomás GYED időszaka szintén beleszámít a TB jogviszony időtartamába.

Babaváró hitelre házastársak lehetnek jogosultak, most már azonban mozaikcsaládoknál sem lesz feltétel, hogy a mostani az igénylők első házassága legyen.

Amennyiben a babaváró hitel futamideje alatt az egyik házastárs elhalálozik, a kamattámogatás nem szűnik meg akkor sem, ha a házaspárnak 5 éven belül nem született gyermeke.

Ikergyermekek születése esetén a Babaváró hitel törlesztésének szüneteltetése 3+2 évig jár. Ez azt jelenti, hogy az egyik gyermek után igénybe vett 3 év után a másik ikergyermekre is kérhető +2 év szüneteltetés.

A Babaváró hitel elbírálásának ideje 10 napról 10 munkanapra módosult. Ez utóbbi változás elsősorban a hitelintézetek számára jelent könnyítést.

A Babaváró hitel további igénylési feltételei IDE kattintva tekinthetők meg.

CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény igénylésénél az Egyesült Királyságból hazaköltözők számára méltányossági eljárás lehetősége biztosított a külföldi TB jogviszony igazolása során.

A CSOK további igénylési feltételei IDE kattintva tekinthetők meg.

Jelzáloghitel-elengedés

A tartozáscsökkentő támogatás mostantól már akkor is igényelhető, ha a jogosultsági feltételeket legalább az egyik fél teljesíti. Így a jelzáloghitelek engedését olyan esetben is igénybe vehetik a családok, ha a jelzáloggal terhelt ingatlannak nem tulajdonosa mindkét szülő.

A tartozáscsökkentő támogatási további igénylési feltételei IDE kattintva tekinthetők meg.

Személyre szóló tájékoztatás

További kérdéseit tegye fel online Hitelszakértőinknek vagy kérjen személyre szabott, díjmentes tájékoztatást!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

14 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözölöm.
Jelzálog elengedést igényelnének először, utána a babavárót felvehetjük egyből, vagy el kell telni bizonyos időnek a két igénylés között?
Köszönöm válaszát.

“Babaváró hitelnél a teljes futamidőre járó kamatmentesség egyik feltétele volt, hogy a kölcsön felvételére a gyermek születése előtt sor kerüljön.

A fenti könnyítés értelmében azonban, ha a gyermek a veszélyhelyzet ideje alatt vagy annak megszűnését követő 30 napon belül született meg, akkor ezt követően, utólag is benyújtható a babaváró hitelkérelem legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül.”

Hazánkban jelenleg is vészhelyzetet hirdettek, nagyobb készültség mint márciusban volt. Kérdezném én, hogy a kislányunk november 1-én született, éppen a szerződés írásunk előtt egy nappal. Kérhetem a könnyítést így is? Nehezebb kommunikáció, igazolások össze szedése stb. Ezzel mind-mind elment az idő, a tetejére még a banki ügyintéző sem volt rugalmas, sőt tudatlan volt. Rossz helyen próbálkoztunk, és így kicsúsztunk az időből.
Köszönöm mielőbbi válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy most, a vírus miatti rendkívüli helyzet újbóli kormányzati kihirdetése után várható-e, hogy újból lesznek egyszerűsítések a Babaváró Hitel igénylése kapcsán?
Köszönettel!

Kedves Cím,
szeretnénk élni a CSOK és a Babaváró hitel lehetőségével, és egyúttal lakáshitelt is vennénk fel használt ház vásárlására. Terveinkben 2 gyermek szerepel biztosan, viszont van egy törlesztés alatt álló személyi kölcsönünk is, amelyet tavaly nyáron igényeltünk.
Hogyan oldható meg legegyszerűbben, hogy ez mind együtt legyen kezelve? Mekkora hitelt+támogatást kaphatunk így? Célszerű lenne a személyi kölcsönt először kiváltani?
Melyik bankokhoz érdemes fordulni első sorban?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Napokban hallottam olyan információról illetve változásról miszerint az eddigiekben szükséges 180 napos igazolás helyett akár a 90 nap igazolás is elegendő lehet használt lakás bővítéséhez meglévő gyermek esetén.
Kérdésem az lenne, hogy ez ténylegesen hiteles információ-e magyarországi munkahely esetén? Vagy csak külföldi munkahely esetén érvényes ez a változás?

Olvashattuk, hogy a Babaváróhitelt mozaikcsaládok igényelhetik, akkor ha nem az első házasságuk. A mozaikcsaládok akkor is igényelhetik, ha nincsenek összeházasodva, de a két fél élettársi viszonyban él évek óta?

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy szülői házra igényelhető-e a Csok!
Üdvözlettel!
Péter