Vezető pénzügyi partnereink egyike hitelbírálati módszereiben új, egyszerűsített jövedelemvizsgálati eljárást vezetett be. Azok a hiteligénylők, akik legalább a minimálbér összegét elérő nettó jövedelemmel rendelkeznek, egyszerűsített jövedelemalapú hitelbírálattal is jelzálogkölcsönhöz juthatnak.

Egyszerűsített jövedelem alapú hitelbírálat esetén a hitel és a hitelbiztosítéki érték aránya a következők szerint alakul:

  • ingatlanértékelési kategória esetén forint alapú lakáshitel igénylésekor a hitelbiztosítéki érték 70, forint alapú jelzáloghitel igénylésekor pedig a hitelbiztosítéki érték 60 százaléka vehető fel.
  • ingatlanértékelési kategória esetén forint alapú lakáshitel igénylésekor a hitelbiztosítéki érték 60, forint alapú jelzáloghitel igénylésekor pedig a hitelbiztosítéki érték 50 százaléka vehető fel.

Bankpartnerünk egyszerűsített jövedelemvizsgálata során a hiteligénylő és háztartása által igazolható jövedelemnek a 75 százaléka fordítható újonnan igényelt hitel törlesztésére. Ha azonban a leendő adós rendelkezik olyan kölcsöntörlesztéssel is, amely nem kerül kiváltásra, vagy hitelkerete van, akkor e kötelezettségek havi törlesztő részletével a pénzintézet csökkenti a törlesztésre fordítható összeget.

A következő példa alapján bemutatjuk mit is jelent ez:

Ha az Ön rendszeres havi jövedelme nettó 100 ezer forint, akkor az újonnan felvenni kívánt hitel törlesztése legfeljebb 75 ezer forint lehet (100 ezer x 0,75). Amennyiben rendelkezik már egy 15 ezer forintos havi törlesztő részlettel, akkor a hiteltörlesztésre fordítható 75 ezer forintból ezt az összeget le kell vonni, tehát maximum 60 ezer forint költhető el az igényelni kívánt hitel törlesztésére.

Továbbá ha az Ön ingatlanának hitelbiztosítéki értéke 7 millió forint I. településkategóriában, akkor egyszerűsített jövedelemvizsgálat esetén, forint alapú lakáshitel igénylésekor ennek az értéknek a 70 százaléka, vagyis 4.900.000.- Ft kölcsön vehető fel. Mivel a törlesztésre fordítható 60 ezer forintba belefér e 4,9 milliós hitel törlesztő részlete, ezért jóváhagyható a hitelkérelem.

Amennyiben Ön nem annuitásos, vagyis egyenletes törlesztésű hitelkonstrukciót, hanem lakástakarék pénztárral vagy életbiztosítással kombinált hitelterméket választ, akkor a lakástakarék illetve az életbiztosítás havi díjának összegét is figyelembe kell venni a törlesztésre fordítható összeg kiszámításánál.

Ha forint alapú lakáshitelt vagy jelzáloghitelt szeretne igényelni, akkor küldje el ajánlatkérését megadva a szükséges adatokat, s Kollégáink kiszámolják mekkora összegű hitel felvételére jogosult egyszerűsített jövedelemvizsgálattal.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Arra lennék kíváncsi, hogy a bankok hiteligényléskor hogyan néznek utána az ügyfél jövedelme után, hogyan ellenőrzik annak hitelességét, illetve meddig mehetnek el hivatalosan? A probléma az volt, hogy volt egy munkahelyem, ahol a főnököm kissé nehezen viselte a hivatalos közegeket. Egyik alkalommal hitelt szerettem volna felvenni amikor is a bank, felhívta a munkáltatómat, hogy valóban ő állitotta-e ki a munkáltatóit, ami eddig nem is lett volna probléma, csak ez egy héten megtörtént legalább 5 alkalommal, ebből egy nap többször is. Ezután a főnök megelégelte és megszüntette a munkaviszonyomat. Ezután okkal kérdezem, hogy mi a az a határ, amit a bank már nem léphet túl, illetve hogyan ellenőrzik a munkáltatóit vagy bérlapot vagy számlakivonatot vagy bármilyen mást dokumentumot, mert semmiféleképpen nem szeretném ezt annyiban hagyni.
Köszönöm a türelmét és válaszát.