A hitelfelvétel egyik meghatározó kérdése, hogy milyen hosszú kamatperiódust válasszunk. Az alacsonyabb kamatot kínáló rövid kamatperiódusú hitelkonstrukció mellett maradjunk vagy a drágább, de hosszútávon kiszámítható kölcsönt válasszuk?

Lakáshitel 10 éves kamatperiódussal

A rövid kamatperiódusú – 3, 6 vagy 12 havi referenciakamatozású – hiteltermékek valamennyi pénzintézetnél elérhetők, viszont néhány hónapja még csak egy-két olyan hiteltípus volt a bankpiacon, amit hosszú, 10 évig fix törlesztő részletettel (UniCredit, CIB) lehetett igényelni. Azóta jelentős változásokat tapasztalhat az, aki most tájékozódik a banki hitelkínálatról. Számos pénzintézet szélesítette termékskáláját az utóbbi időben a 10 éves kamatperiódusú konstrukció bevezetésével.

A 10 éves kamatperiódusú hitelkonstrukció előnye

  • Hosszútávon előre kalkulálható törlesztő részlet
  • Biztonság

A 10 éves kamatperiódusú hitelkonstrukció hátránya

  • Viszonylag magasabb kamatszint
  • Magasabb havi törlesztő részlet

10 éves kamatperiódussal nyújtott lakáshitelek

banki osszehasonlito 10 eves

Fenti táblázatban foglaltuk össze azokat a hitelkonstrukciókat, melyek 10 évig fix törlesztő részlettel érhetők el. A maximális futamidő a legtöbb esetben 30 év, de mint látható van olyan bank, amely a 10 évre fixált hiteltermék maximális futamidejét 10 évben határozta meg. Egyetlen pénzintézetnél, az UniCredit Banknál érhető el a 10 évig állandó törlesztő részlet kétfajta konstrukcióban: maximum 10, illetve maximum 30 éves futamidővel. Lényegesen kedvezőbb kamatszint érhető el azonban 10 éves maximum futamidő esetén.

10 évnél hosszabb periódusra fixált konstrukcióval 2 bank kínálatában találkozhatunk: A CIB Banknál lehetőség van 15, az UniCredit Banknál pedig 15 illetve 20 éves futamidőre rögzíteni a kamatot.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata

kamatok bankoknal

A kamat mértékének meghatározásánál egy-egy bankon belül sem lehet általánosítani. A hiteligénylő által elérhető kamat mértéke a 10 éves kamatperióduson belül is több tényezőtől függ: hitelösszeg, ügyfélminősítés eredménye, igazolt jövedelem összege, stb. A grafikon jól mutatja azonban, hogy egy átlagos ügyfélminősítés esetén a 10 éves kamatperiódusú 20 éves futamidőre igényelt lakáshitelek kamata 6-7%-os kamatsávban mozog.

Ha Ön lakáshitel felvétele előtt áll és a tartósan kiszámítható, kisebb kamatkockázattal járó konstrukciókat részesíti előnyben, akkor keresse, az országosan elérhet Hitelnet irodákat, ahol Szakértőink segítenek megtalálni Önnek az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő 10 éves kamatperiódusú hitelkonstrukciót!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése