Egyik bank sem folyósítja az építési hitelt 40% készültség előtt?

Tisztelt Hitelnet!

Építkezni szeretnék 10+10 CSOK-kal. 8 millió önerővel és építési telekkel rendelkezem. A tervezett épületet árajánlat alapján 33 millió forintból tudnám megvalósítani. 10 CSOK + 10 hitel + 5 ÁFA + 8 önerő. 160 nettó alapterületű könnyűszerkezetes családi ház lenne.

Kérdéseim a következők:

1. Ha beépítem az önerőt, az 24%-os készültségnek felel meg. Ma a CIB Bankban azt a tájékoztatást kaptam, hogy minimum 40%-os készültség kell az első folyósításhoz. Ez bankfüggő, vagy létezik erre valamilyen áthidaló megoldás?
2. Tudomásom szerint az ingatlan bekerülési értékét véglegesen az értékbecslő határozza meg. A kivitelezési költségek folyamatosan nőttek az utóbbi hónapokban (július 1-i változások). Van erre valamilyen szabály, hogy egy adott technológia milyen m2 áron valósítható meg? Mi van akkor, ha eltér az értékbecslő és a kivitelező által megadott ár?
3. Az alábbiak közül melyik a helyes, az önerőhöz tartozó készültségre?
Készültség=(Össz_költség-(10+10))/Össz_költség
vagy
Készültség=(Össz_költség-(10+10+5))/Össz_költség
4. Mi van abban az esetben, ha (például baráti kölcsön segítségével) túlhaladtam az önerőhöz tartozó készültséget?

Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

1. A CIB Banknál az építési hitel első folyósítására valóban 40%-os készültség elérésekor kerül sor. A 40%-os készültségi fok hozzávetőlegesen a következő munkálatok teljes körű elvégzését jelenti: teherhordó szerkezet elkészítése, válaszfalazás, tetőszerkezet elkészítése, tető héjalása (tetőfedés.) Az első részfolyósítás mértéke a kölcsön összegének 45%-a. Ez azonban nem minden banknál működik így. A pénzintézetek többségénél 40%-nál alacsonyabb készültség esetén – akár 24% – is lehetséges az első részfolyósítás.

2. Nincs információnk olyan egységes szabályozásról, hogy egy adott technológia mekkora m2 áron valósítható meg. A hitelintézetek a banki értékbecslő által meghatározott értéket fogadják el és veszik alapul.

3. Az adó-visszatérítési támogatás összegét is figyelembe kell venni a készültségi megállapításakor.

4. Problémát jelenthet, ha az adott önerőhöz tartozó készültséget túlhaladják, hiszen a bankok jellemzően a hátralevő munkálatok bekerülési költségét finanszírozzák.

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást azon pénzügyi partnereink konstrukcióiról, melyeknél adott készültséggel megoldható a hitelfolyósítás. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x