Tisztelt Hitelnet!

Nyáron fogunk megházasodni, de a leendő lakásunkat most vennénk meg, hogy addigra felújíthassuk. Jelenleg még mindketten egyetemisták vagyunk, így jövedelmünk nincs. A kiszemelt ingatlan vételára 16,5 millió, amiből 9-et tudunk most kifizetni, a maradékot kedvezményes lakáshitelből szeretnénk fedezni 5 éves futamidővel.

Kell-e sietnünk az önkormányzatba, hogy összeházasodjunk, vagy valamilyen igazolás alapján ("meg fogunk házasodni") is folyósítható-e ez a kedvezményes hitel?
Kaphatunk-e hitelt úgy, hogy nekünk jelenleg 0 Ft jövedelmünk van, de leendő anyósom kezességet vállal, akinek van igazolása fix havi nettó 300.000-et meghaladó jövedelemről?

Válaszukat előre is köszönöm!
Miklós

Kedves Miklós!

Bankpartnereink egyikénél létezik az úgynevezett szülői finanszírozással igényelhető lakáshitel. Ennek célja, hogy a még nem hitelképes, nappali tagozatos tanulók is hitelhez jussanak úgy, hogy a szülő adóstársként kerül bevonásra, ám jövedelmét a hitel első számú törlesztőjeként számítják be.

A kölcsönt nagykorú, de felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozatos hallgatók igényelhetik, akik a hitelkérelem befogadásakor még nem töltötték be a 35. életévüket. A szülő, illetve annak kötelezően bevonandó élettársa, házastársa nem lehet 60 évnél idősebb a hitelkérelem benyújtásakor. A szülő életkorára vonatkozó egyéb előírás - például életkor a futamidő végén - nincsen.

E hitelkonstrukció előnye, hogy a kölcsön futamidejének meghatározásakor a "gyermek" életkorát, a jövedelmek vizsgálatánál pedig a szülő igazolt keresetét veszi figyelembe a bank. Ez a termék piaci kamatozású lakáshitel keretében érhető el, államilag támogatott lakáshitel igénylésére nincs lehetőség. Az igénylésnek nem feltétele a házastársi kapcsolat.

Amit még érdemes megemlíteni az, hogy a piaci lakáshitelek jelenleg kedvezőbb feltételekkel érhetők el, mint az államilag támogatottak. A piaci hitelek kedvező kamatszintjének oka, hogy az ügyfél által fizetendő kamatnak nincsen minimuma, míg támogatott hiteleknél az ügyfél által fizetendő kamat mértéke nem süllyedhet 6% alá. Korábban nem is volt arra példa, hogy ez a 6%-os minimum kamatszint korlátot szabott volna a törlesztő részletnek, de a jegybanki alapkamat - mely hatással van a hitelkamatokra - sorozatos csökkentésének köszönhetően a piaci konstrukciók így kedvezőbbé váltak. Használt lakás esetén az államilag támogatott időszak egyébként a futamidő első 5 éve, azt követően ez a kölcsön is piaci kamatozásúvá válik. A támogatott és piaci lakáshitelek törlesztő részletek különbségét online Hitelkalkulátorunk segítségével egyszerűen megtekinthetik.

A lehetőségeiknek megfelelő legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek megismeréséhez, kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Gyermekemnek szeretnék önerő nélkül budapesti használt ingatlant venni. Nekem vidéki városban van saját tulajdonú lakásom, alkalmazottként dolgozom. Van-e arra lehetőség, hogy a gyerek nevére vásároljak (mivel tanul, nincs jövedelme) és ő bármilyen az életkora miatti kedvezményt igénybe vegyen, de a törlesztést én fizessem?