Kedves Hitelnet!

Párommal szeretnék minél hamarabb lakást vásárolni, viszont ő még egyetemista, én pedig minimálbérrel vagyok bejelentve. 6 millióért vásárolnánk és 1,2 millió megtakarított pénzünk van. Kezes nélkül kapatok így lakáshitelt?

Tisztelettel:
Tamás

Kedves Tamás!

Lakásvásárlás esetén a hitelbírálatnak két sarkalatos pontja van: az egyik a jövedelemfedezettség, a másik az ingatlanfedezettség. Hitelkérelmet már akkor befogadnak a pénzintézetek, ha az igénylők egyikének jövedelme eléri legalább a mindenkori minimálbér összegét. Így tehát lakáshitel igénylésére van lehetőség akkor is, ha egyikünk nem rendelkezik még igazolható jövedelemmel. Azonban az, hogy mennyi hitelt kaphatnak, nagyban függ az igazolt jövedelem összegétől és a rendszeres kiadásoktól, esetleges hiteltörlesztésektől. Minimálbéres fizetés esetén arányaiban kisebb összegű hitel vehető fel, alacsonyabb a finanszírozási arány.

Az ingatlanfedezettség oldaláról minden banknak figyelembe kell venni azt a törvényi előírást, amely szerint a lakáshitel összege nem haladhatja meg a fedezet forgalmi értékének 80%-át. E fölé a mérték fölé tehát egyik hitelintézet sem mehet. Ezen belül a bankok a fedezeti szorzókat jövedelemtől függően alakították ki. Viszonylag kisebb összegű igazolható jövedelem esetén - például minimálbér - a finanszírozási arány nem éri el a 80%-ot, általában 50-60%-kal lehet számolni.

Mindezt figyelembe véve 6 millió forintot érő lakásra - minimálbéres keresettel - valószínűleg nem tudják felvenni a maximális 4,8 millió forintot, azaz az ingatlan értékének 80%-át, hanem kisebb összeget. Azt, hogy pontosan mennyit, ennyi információ alapján nem tudjuk megmondani. Ahhoz előzetes hitelbírálatot kellene végeznünk. Ezt Szakértőink a szükséges információk birtokában díjmentesen el tudják végezni. A bírálathoz szükséges adatokat online ajánlatérő nyomtatványunk kitöltésével juttathatják el nekünk.

Ha nem rendelkeznek a kellő saját erővel, akkor az önerő növelésének egyik módja lehet a fizetőképességet javító adóstárs bevonása. Fizetőképességet javító adóstárs általában a hiteligénylők közeli hozzátartozója, nagybátyja, nagynénje lehet. Amennyiben ez nem járható út, akkor a készpénz plusz ingatlanfedezet bevonásával helyettesíthető. Plusz fedezetként bárki ingatlana bevonható, hozzátartozói megkötés nincsen. A kiegészítő ingatlan tulajdonosai zálogkötelezettként vesznek részt a hitelügyletben. Ha a fennálló tartozás olyan mértékűre csökken, amely összeget már a vásárolt lakás is elbír, akkor a plusz fedezet egy idő után kivonható a kötelemből.

Ha van lehetőség fizetőképességet javító adóstárs illetve plusz ingatlan bevonására, vagy csupán azt szeretnék tudni, hogy adott felvételekkel mekkora összegű lakáshitel felvételére számíthatnak, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése