Tisztelt Hölgyem/Uram!

Jelenleg gyesen vagyok gyermekemmel és e mellett vállalkozásomban dolgozom, ahonnan nincs jövedelmem, így valószínűleg hitelt jelenleg nem tudnék felvenni. Hosszabb távon viszont lakásvásárláson gondolkodunk. Körülbelül 10 millió Ft-ra lenne szükségünk.

A kérdés, hogy ha újra munkába állok saját cégemben, úgy mekkora fizetést kell adnom magamnak, hogy ilyen mértékű hitelt vehessek fel, és milyen hosszú munkaviszonyra van szükség a GYES után a hitel felvételéhez?

Köszönöm.
László

Kedves László!

A gyes nem fogadható el önálló jövedelemként hiteligénylés során, de ha Ön vagy párja rendelkezik önállóan elfogadható jövedelemmel, akkor mellette a gyes kiegészítő jövedelemként elfogadható. Egyéni vagy társas vállalkozók hitelfelvételéhez legalább egy lezárt üzleti év szükséges. Havi rendszeres jövedelméről NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által kiadott jövedelemigazolást kell benyújtani. Nettó jövedelmének el kell érnie legalább a mindenkori minimálbér összegét. Nem lehet adótartozása, amit szintén NAV dokumentummal kell igazolni.

Egyéni vállalkozó hiteligénylése esetén tehát a 3 alapfeltétel a következő:
- 1 lezárt üzleti év
- Legalább minimálbéres jövedelemigazolás
- Nemleges adótartozás igazolás

Amennyiben ez jelenleg is rendelkezésre áll, akkor a hitelkérelem elindítható. Az, hogy mekkora összegű lakáshitel adható, természetesen függ az igazolt nettó jövedelem összegétől. Minimálbér esetén arányaiban kisebb összegű kölcsön nyújtható, mint magasabb bejelentett jövedelemmel.

Az, hogy 10 millió forint felvételéhez mekkora jövedelmet kell igazolni, több tényezőtől is függ. Például attól, hogy milyen egyéb rendszeres kiadásaik vannak havonta, van-e már meglévő hiteltörlesztésük, stb. S mivel a háztartás jövedelmi helyzete mellett a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéke, területi elhelyezkedése ugyancsak meghatározó a felvehető hitelösszeg szempontjából, pontos tájékoztatást ezek ismeretében tudunk adni Önnek.

Azt tudnia kell, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan teljes értéke nem vehető fel hitelként. A vonatkozó jogszabály a piaci érték maximum 80%-áig teszi lehetővé a hitelfelvételt, de a pénzintézeteknél a finanszírozás mértéke ennél általában kisebb. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tudják Önt tájékoztatni a hitellehetőségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Idén január elsején lettem egyéni vállalkozó. 12 millió forint bevételem már volt. Előbb katásként, majd mikor megszűnt, váltottam átalányra.
A kérdésem az, hogy jövőre mikortól vehetek fel hitelt ezekkel a paraméterekkel és nagyjából mennyit?

Kedves Hitelnet,
Érdeklődnék, hogy szja szerinti tételes adózó egyéni vállalkozóként mi lesz a jövedelem a Nav jövedelemigazoláson: a vállalkozás valós jövedelme (bevétel-költségek) vagy csak a vállalkozói kivét? Amennyiben a vállalkozói kivét, azt nettónak vagy bruttónak számolják?
Köszönöm szépen, szép napot!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Külföldön egyéni vállalkozó vagyok. Szeretnék hazaköltözni és épitkezni. Épitkezéshez szükségem lenne 10 millió forint hitelre. Hazaköltözés után az újonan alapult családi vállalkozásban (bt.) lennék alakalmazott. Hitelképes leszek próbaidő letelte után a banknál?
Üdvözlettel:
Erika

2020. július óta vagyok egyéni vállalkozó és érdeklődnék, hogy mindenképp le kell-e várnom egy naptári évet, vagy van olyan pénzintézet, akiknek elég „csak” 12 hónapot leigazolni ahhoz, hogy lakáshitelt kaphassak?

Lakáshitelt szeretnék felvenni nagyjából 40- és 60 millió ft közötti ingatlanra. 2019 novembere óta vagyok magánvállalkozó, fix szerződéses havi 1,4 millió bruttó keresettel rendelkezem. Ezt megelőzően 2018 februárjától 2019 augusztusáig alkalmazott voltam havi 230 ezer nettó fizetéssel. A kettő között nem volt bevételem.
Azt szeretném megtudni, ilyen feltételekkel milyen, mekkora hitelre számíthatok. Szükséges-e várnom, hogy 12 hónap magánvállalkozói múlttal rendelkezzek?
Válaszát előre köszönöm.

Köszönöm! Még annyit fűznék hozzá, hogy a hitelintézet avval indokolta a NAV-os igazolást, mivel családon belüli vállalkozás, így az édesapámtól is ezt kérték, mert az ő nevén fut a vállalkozás. Tehát, ha jól értelmezem válaszát, amennyiben számlára kapom a munkabérem, elég a munkáltatói igazolás?

Az lenne a kérdésem, mivel családon belüli vállalkozásban dolgozom, mint alkalmazott, hogyan leszek hitelképes banki vonatkozásban, mit kell igazolnom és hogyan a jövedelmemről?

Tisztelt tanácsadó!
Én extra gyeden vagyok, a munkaviszonyom folyamatos. Mellette evállalkozó vagyok. A cég munkáltatoit nem tud adni, mivel nem vagyok jelen, csak egy igazolást tud adni. A munkavisszonyom folyamatos, határozatlan idejű. Lakást szeretnénk vásárolni csok + hitel. Í
Így, hogy extra gyeden vagyok + evállalkozó van-e rá lehetőségem elinditani a lakásvásárlást?
Üdv.
Roland

Tisztelt Tanácsadó!
Lakáshitel felvételén gondolkodunk a férjemmel. 24-26 évesek vagyunk. Most várjuk első gyermekünket, én már táppénzen vagyok a munkakörömből adódóan. 10 éven belül, összesen 2 gyermeket szeretnénk vállalni. A férjemnek július 1-ig volt állandó bejelentett munkahelye, azóta egyéni vállalkozó, kb. havi 500.000 Ft leigazolt jövedelemmel.
Az első kérdésem az lenne, hogy a CSOK beszámít-e önerőnek?
A másik: Kaptunk egy olyan információt, hogy egyéni vállalkozó esetén egész évet néznek. Ez azt jelenti, hogy amíg nincs egy január 1-gyel kezdődő, december 31-ig tartó leszámlázott éve, addig nem vehet fel hitelt? Vagy elég megvárnunk 2019. július 2-t? Illetve attól függetlenül, hogy nekem két hónap múlva már csak csedem lesz, mint „jövedelem”, lehetek-e adóstársa? Számomra fontos lenne, hogy a hitel mindkettőnk nevén legyen. A munkáltatómnál a jogviszonyom nem szűnik meg.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel:
Niki

Kedves Hitelnet!
Párom 2015. június 1-től egyéni vállalkozó (KATA-s). Jövő nyáron, ha letelik az egy év (vagyis 2016 júniusában), kaphatunk lakáshitelt?
Köszönöm!

Jó napot!
A férjem egyéni vállalkozó, szeretnénk hitelt felvenni. Van tavalyról NAV igazolása, de csak 2 hónapról, mert október végén váltotta ki.
Mikor lehet legkorábban hitelt felvenni? Illetve majd lakáshitelt szeretnénk intézni, azt mikor lehet legkorábban?
Köszönöm a választ!

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy ha most indítok egy egyéni vállalkozást (KATA adózási formával), akkor leghamarabb mikor és milyen feltételekkel tudok lakáshitelt felvenni. Családi ház vásárlására vagy építésére szeretnék felvenni maximum 20 millió forint hitelt, ehhez az 5 millió Ft önrész megvan, és előre láthatólag tudom hozni a havi 250 000 forintos jövedelmet is. Elég lehet ez ahhoz, hogy második ingatlan bevonása nélkül vegyek fel hitelt?

Tisztelt Cím!
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, 2012. 09. óta vagyok egyéni vállalkozó, havonta 130 ezer vállalkozói díjat kapok. NAV éves bevallás 78 ezer.
Hol kaphatok HITELT?