Tisztelt Hitelnet!

Én azt szeretném megkérdezni, hogy két gyerekem van és egyedülálló vagyok. A házamat szeretném bővíteni.

Milyen kölcsönt tudnék felvenni például?
Szocpolt igénybe tudnám venni?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Heni

Kedves Heni!

Lakásbővítés esetén jelenleg kedvező hitellehetőségek léteznek. Nemcsak piaci kamatozású lakáshitel felvételére van lehetőség, hanem állami kamattámogatású lakásbővítés hitel is igényelhető. Bővítésről olyan építési tevékenység esetén beszélünk, amikor a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával növekszik. Nemcsak a vízszintes, hanem a függőleges irányban történő bővítés is ide tartozik. A támogatott lakáshitel tehát akkor is igényelhető, ha a meglévő lakóingatlan bővítése az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér beépítésével történik.

A lakásbővítési kölcsön 5 éves kamattámogatással érhető el, ami azt jelenti, hogy a havi törlesztő részlet megfizetéséhez 5 éven át biztosít az állam kamattámogatást. A hitel természetesen 5 évnél hosszabb futamidőre is felvehető. A kamattámogatott időszak lejárata után a fizetendő törlesztő részletet a pénzintézet az aktuális piaci kamatok alapján fogja kiszámolni. Azt, hogy jelenleg mennyi a kamattámogatott bővítési hitel törlesztő részlete, s a mostani piaci kamatláb alapján a támogatott időszak után mennyit kellene fizetni, a Hitelnet.hu hitelkalkulátorában megtekintheti, illetve további hitelösszegre vonatkozóan is kalkulálhat!

A kölcsön minimálisan felvehető összege 1 millió forint. Maximumát a vonatkozó kormányrendelet 10 millió forintban határozza meg. A bővítési munkálatokról költségvetést kell benyújtani. A bank által elfogadott, ÁFA összegét tartalmazó bekerülési költség nem lehet több 15 millió forintnál. A hitelkérelmet a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell benyújtani, s a költségvetés legalább 70%-át, saját névre szóló számlával kell igazolni. Ha a bővítési hitel összege meghaladja a bekerülési költség 70%-át, akkor a teljes hitelösszeget le kell fedni számlával.

Az államilag támogatott bővítési hitel egyedülállóként is igénybe vehető, ha legalább féléves folyamatos munkaviszonyt tud igazolni és nincsen a NAV-nál (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) nyilvántartott köztartozása. A bővítési munkálatok finanszírozásához azonban szocpol nem igényelhető. Szocpolt jelenleg csak új ház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához lehet felhasználni. A korábban bővítésre is igényelhető félszocpolt megszüntették 2009-ben, s ennek újbóli bevezetéséről egyelőre nincs információnk.

Ha kíváncsi személyre szóló, ingyenes lakásbővítési hitelajánlatunkra, kérjük, küldje el online ajánlatkérését. Ezt a honlapunkon található űrlap kitöltésével teheti meg. Szakértőink rövid időn belül tájékoztatni fogják az elérhető hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése