Tisztelt Hitelnet!

A kérdésem az lenne, hogy egyedülállóként használt lakásra vehetek-e fel lakáshitelt vagy államilag támogatott hitelt, szocpolt? 1 gyermekem van, de aláírnék még 1 gyermeket. A párommal albérletben vagyunk, de azt az albérletet 5 millió forintért meg lehetne venni. Egyedülállóként vagyok bejelentve 1 gyermekkel.

Most megyek vissza dolgozni. Mennyi munkaviszony után tudnék hitelhez jutni?
5 millió forintos háznál mennyi támogatást vehetnék fel és mennyi önerővel kellene rendelkeznem?
Kezes nélkül is lehetséges lenne?

Nagyon várom válaszukat.
Brigitta

Kedves Brigitta!

Használt lakás vásárlásához államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel egyaránt igényelhető, szocpol azonban nem. Szocpolt jelenleg csak újépítésű lakás vásárlásához és új ház építéséhez nyújt az állam. Még egy gyermek vállalására új lakóingatlan esetén is csak akkor van lehetőség, ha az igénylők házasok és 40 év alattiak. A használt lakásszerzéshez korábban igényelhető félszocpol jelenleg nem érhető el. Az államilag támogatott lakáshitel annyiban kedvezőbb a piaci kamatozásúnál, hogy az állam a futamidő első 5 évében kamattámogatást nyújt a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Lakáshitel esetén tehát az állami támogatás nem egy összegű segítséget jelent.

Lakáshitel - függetlenül attól, hogy piaci kamatozású vagy állami kamattámogatású - egyedülállóként és élettársi kapcsolatban élőként egyaránt igénybe vehető. A piaci lakáshitel konstrukció már 3 hónapos munkaviszonnyal is igényelhető, államilag támogatott lakáshitelhez legalább 6 hónapos folyamatos biztosítási jogviszony szükséges.

A vásárolandó lakásra felvehető hitel összege függ a lakás fekvésétől, állapotától és az igénylők jövedelmi helyzetétől. A jövedelemvizsgálatnál meghatározó, hogy Ön egyedüli keresőként szeretné felvenni a lakáshitelt vagy a párjával együtt igénylik. Ha ketten igénylik, akkor magasabb jövedelmet tudnak igazolni, ami magasabb összegű törlesztő részlet bevállalását teszi lehetővé, hacsak nincs a párjának már meglévő hitele. A jövedelemvizsgálat során a bankok figyelembe veszik a hitelfelvevők rendszeres kiadásait is. Figyelembe kell venni azt a jogszabályi előírást is, amely kimondja, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékének maximum 80%-a adható hitelként. Ezt a finanszírozási arányt tovább csökkenti a bankok saját belső finanszírozási aránya, amely mindig kisebb mértékű a jogszabályban megengedettnél. A konkrétan felvehető lakáshitel összegét tehát fenti adatok ismeretében tudják Szakértőink kiszámolni. Mivel támogatás (szocpol) nem vehető igénybe, ezért a vételár hiányzó részével önerőben kell rendelkezni. Ha nincs készpénzben rendelkezésre álló önerejük, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást.

Kezes bevonása nem feltétlenül szükséges. Az ingatlan maximális megterhelése mellett a hitelösszeg kezes bevonásával sem növelhető.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, mely alapján Szakértőink személyre szóló díjmentes hitelajánlatban fogják tájékoztatni a hitellehetőségekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyedülálló 1 gyerekes anyuka vagyok. Egy gyárban dolgozom szalag munkán. A nettó keresetem 140.000 Ft családival. Van egy ház 4,5 millióért. Kapnék-e rá hitelt és forint alapon mennyivel kéne visszafizetni?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy egy 10m ingatlant szeretnék a jövőben megvásárolni. 40% önerőm van. Most állok vissza dolgozni a gyed után, de csak kb 76.000 Ft-ot fogok kapni utalásként. Családi pótlékot beszámítják jövedelemként a bankok? Megkaphatom a lakáshitelt?