Tisztelt Hitelnet!

Albérletben élő 33 éves nő vagyok, akinek hamarosan megszületik első babája. Egyedül fogom nevelni a picit és lakást szeretnék vásárolni. Első ingatlan lenne. Kb 1,5 millió forint önerővel rendelkezem, fizetésem jelenleg nettó 250 ezer Ft.

Azt szeretném kérdezni, hogy vajon mekkora önerő szükséges használt lakás vásárlására a helyzetemben illetve milyen lehetőségekre/kedvezményekre számíthatok?

Köszönöm,
Évi

Kedves Évi!

Az egyik legfontosabb feltétel lakásvásárlási hitel esetén, hogy megfelelő jövedelmet és munkaviszonyt kell igazolni. Ha megszületik a baba és valamelyik családtámogatási ellátásban fog részesülni - Tgyás, Gyes - akkor sajnos nem lesz jogosult hitelfelvételre. A családtámogatási juttatások ugyanis nem fogadhatók el önálló jövedelemként hitelfelvétel során. A bankok ezzel akkor sem tudnak számolni, ha a munkaviszonya nem szűnik meg és a folyósított ellátás ideje alatt is fennáll.

Ilyen esetben csak úgy lenne lehetőség lakáshitel felvételére, ha a jövedelmi és személyi feltételeknek megfelelő személyt tudna bevonni adósként a hitelügyletbe. Ebben az esetben az Ön ellátása másodlagos, kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető lenne. A vásárolt lakásban az adósként bevont személynek nem szükséges tulajdonjogot szereznie. Ha azonban tudnak Önnek munkáltatói igazolást kitölteni, mert még aktív dolgozó, akkor azzal benyújtható a hitelkérelem.

A szükséges önerő összegét két alapvető dolog határozza meg: az ingatlan- és jövedelemfedezettség. A törvényi előírások alapján a megvásárolandó és fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a adható hitelként. Ez minimum 20%-os önerő elvárást jelent. A bankok azonban saját, maximális finanszírozási arányaikat - a kormányrendeletben rögzített mérték figyelembevételével - úgy alakították ki, hogy az függ még az ingatlan fekvésétől, állapotától is. Így a gyakorlatban a lakás értékének kb. az 50-75% finanszírozható. A jövedelemfedezettség azt jelenti, hogy az adós igazolható, nettó jövedelmének - a rendszeres kiadásai, esetlegesen meglévő hiteltörlesztése mellett - fedeznie kell a felvenni kívánt kölcsön havi törlesztő részletét.

A leírtak alapján elmondható, hogy 1,5 millió Ft saját erővel, a jelenlegi nettó 250 ezer forintos fizetésével, ha nincsen egyéb hiteltörlesztése, akkor kb. 6-7 milliós, jó állapotú, nagyobb településen lévő lakás lehet elérhető. Pontos számításokat a vásárolandó lakás konkrét adatainak, jellemzőinek ismeretében tudnak Szakértőink végezni.

Használt lakás vásárlásához szocpolt sajnos nem tud igénybe venni, mert az csak újépítésű lakás vásárlásához igényelhető. A használt lakások esetén korábban igényelhető félszocpol jelenleg nem érhető el. A vételár kiegyenlítéséhez nyújtott banki hitel viszont állami kamattámogatással is felvehető. A támogatást az állam a futamidő első 5 évében a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosítja. Az aktuális törlesztő részleteket ITT találja. Ettől eltérő összeg esetén Ön is egyszerűen kiszámolhatja a várható havi törlesztést lakáshitel kalkulátorunkkal.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető lakásvásárlási hitelt egyedülállók is igénybe vehetik. Nincsen életkorra vonatkozó törvényi előírás sem. A használt lakás vásárlásához felvehető kamattámogatott kölcsön feltételeiről honlapunkon bővebb információt talál.

Amennyiben a fent leírt feltételek teljesülnek, akkor az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatából is tájékozódhat. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném tudni, egyedülálló személy vagyok, lakásomat fiam örökölte. Szeretnék egy kis lakást magamnak venni.
Mik a lehetőségeim? Önerő 2 millió. Fizetésem 300 ezer Ft.

Szép napot,
nekem az lenne a kérdésem, hogy van három gyermekem, egyik 20, a másik 16, a harmadik 13 éves. A legkisebb gyermek tartós beteg (autista, epilepsziás) milyen hitel lehetőségek vannak, amit én így felvehetek. Egyedülálló anyuka vagyok, négy órában tudok dolgozni. Az otthonápolási (gyod) és a családi pótlékot kapom rájuk.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Hitelnet!
Lassan 30 éves egyedülálló anya vagyok, két gyermekemet nevelem egyedül. Egyik gyermekem apja meg halt a másik gyerek apjától lassan 3 éve külön élek. Albérletből albérletbe amit nem kell mondanom nem olcsó két gyermek mellett. Sajnos önerővel nem rendelkezem és nagyon szeretnék egy pici házhoz jutni és azt fizetni. OTP banknál volt egy tartozásom amit hála istennek ki fizettem de sajnos Bar listás lettem és mindig azt mondják hogy emiatt még a CSOK-ot se vehetem igénybe pedig azt önerőnek tudnám használni néhány banknál. Szeretném meg tudni hogy esetleg bármi féle lehetőségem lehetne e hogy meg tudjam valósítani vagy ne is álmodjak róla!? Válaszukat előre is köszönöm. Alexandra

Kérem legyenek szívesek részletesen leírni nekem, hogy milyen lehetőségeim lennének ahhoz, hogy használt lakáshoz jussak? Mivel hogy egyedülálló Anya vagyok! És szeretnék egy 1.000.000 – 1.500.000 Ft-ért lakást venni és önerőm lenne hozzá kb. a fele!