Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy!
34 éves anyuka vagyok, lányom 5 éves. élettársammal megromlott a kapcsolatunk, ezért gyermekemmel el szeretnék költözni. Használt lakást szeretnék vásárolni, mely 3 millió forintba kerül. Jelenleg 7 hónapos folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem, keresetem minimálbér. (természetesen összességében már több munkaviszonyom van 19 éves korom óta). Ingatlan még soha nem volt a nevemen, és a gyermekemre sem vettünk fel semmilyen lakáscélú támogatást. Kérdésem: van-e lehetőségem megvenni a fent említett családi házat?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: K. Anita

Kedves Anita!

Jelenleg használt lakás vásárlására vissza nem térítendő állami támogatást nem tudnak igényelni, mivel a "szocpol" csak új lakás vásárlására vagy építkezésre kérhető.
Használt lakás vásárlása esetén a hiteligénylés során fontos szempont a rendelkezésre álló saját erő mértéke és az igazolható jövedelem. a minimális saját erő mértéke a törvényben előírtak alapján 20 %, de ez csak abban esetben érhető el, ha az adós megfelelő jövedelemmel rendelkezik. Sajnos minimálbér esetén ennél azért több (50-60 %) a szükséges elvárt önerő nagysága. Amennyiben egy kiegészítő fedezet is bevonható lenne a megvásárolni kívánt ingatlanon túl, akkor akár saját erő nélkül is működhetne a vásárlás.

További kérdése esetén természetesen állunk szíves rendelkezésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

108.000.- Ft bruttó jövedelemmel egyedülállóként egy gyerekkel van-e esély hitelfelvételre, szülői segítséggel esetleg ingatlanfedezettel?
Válaszukat köszönöm. Margó

Tisztelt Szakértő!
Osztatlan közös tulajdon 50 %-os tulajdonosa vagyok. Válás miatt vagyonmegosztás van folyamatban. A másik fél tulajdonának megváltásához hitelre lenne szükségem. Nem vagyok BAR listán, sehol nincs tartozásom ,sem hitelem és van állandó munkahelyem. Egyedül nevelem két gyermekemet, akik közül az egyik sérült. Érdeklődnék, hogy mik a lehetőségeim, illetve, hogy utólagos szocpolra jogosult vagyok-e (eddig nem vettem igénybe egyik gyermekemnél sem)?
Hozzáértő válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel: Zsu