Egyedülálló anyaként milyen hitellehetőségeim vannak használt lakás vásárlása esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Egyedülálló anya vagyok, 38 éves. Két fiam van. Két lakásnak a 0,25%-a van a nevemen, öröklés útján szereztem. Önkormányzati lakásban lakom.
Igényelhetnek bármilyen támogatást otthonszerzésre beleértve a szocpolt, félszocpolt is?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Kati

Kedves Kati!

Használt lakás vásárlásához jelenleg sajnos nem igényelhető egy összegű, vissza nem térítendő támogatás. Erre a lakáscélra korábban félszocpolt, illetve a fiatalok otthonteremtési támogatását lehetett kérni, de ezek a támogatási lehetőségek 2009. július 1-től megszűntek és azóta sem vezették be újra.

Szocpol a hatályos kormányrendelet értelmében kizárólag újépítésű lakóingatlan megvásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe. Ha tehát új lakóingatlan mellett dönt, akkor egyedülálló anyaként is jogosult lehet a támogatásra, ha az egyéb feltételeknek is megfelel.

Szocpol igénylésénél a két lakásban öröklés útján szerzett 0,25%-os tulajdonrész nem jelent kizáró okot. A jogosultsághoz és az esetleges hitelfelvételhez minimum féléves munkaviszonynak kell meglenni. A gyermekek után akkor igényelhető a szocpol, ha 16 év alattiak, vagy 16 és 25 év közöttiek és oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak. A szocpol összegét a gyermekek száma, az új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg.

A lakásvásárláshoz – használt és új lakás esetén egyaránt – piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakáshitel is igénybe vehető. Mindkét esetben szükség van önerőre. Új lakás vásárlása esetén a szocpol önerőként vehető figyelembe. A szükséges önerő mértéke függ az Ön havi fizetésétől és a háztartás rendszeres kiadásaitól, a vásárolandó lakás területi elhelyezkedésétől, valamint a bankok saját belső finanszírozási arányaitól. A maximálisan adható hitelösszeg azonban nem haladhatja meg a lakás forgalmi értékének 80%-át.

Azt, hogy az Ön által vásárolandó lakáshoz mennyi önerő szükséges, Szakértőink az ingatlanra és az Ön jövedelmi helyzetére vonatkozó bővebb adatok ismeretében tudják kiszámolni. Ezeket az adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg. A személyre szabott hitelajánlatot díjmentesen elkészítjük!

Ha a lakáshitelek aktuális törlesztő részletét szeretné előzetesen megismerni, akkor kérjük, számoljon használt lakás kalkulátorunkkal a hitelösszeg, a futamidő és a kívánt lakáscél megadásával! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x