Egy összegben megkapjuk az építési hitelt?

Tisztelt Hitelnet!

Tavasszal álltunk neki az építkezésnek, hamarosan tető alá hozzuk a házat. Ezután szükségünk lenne hitelre.

Az lenne számunkra a legjobb, ha a kölcsönt egy összegben megkapnánk, mert akkor folyamatosan mehetne az építkezés és nem kellene a pénzre várni. De azt olvastam, hogy a kölcsönt nem adják oda egyszerre. Igaz ez? Esetleg lehet azt választani, hogy egy összegben kapjunk pénzt?

Ha már válaszolnak, legyenek szívesek azt is megírni, hogy 8 millió forintnak mennyi lenne a havi törlesztése. Kb. ekkora összegre lenne szükségünk a ház befejezéséhez. Milyen papírok kellenek és hogyan működik a hitelfelvétel?

Válaszukat előre is köszönöm!
Miklós

Kedves Miklós!

Az építési hitelek folyósítása minden esetben szakaszos. A beépítését követően a bankok készültségi foknak megfelelően utalnak. Az elért készültségi fokot műszaki szakértő ellenőrzi. 8 milliós hitelösszeg folyósítása általában 3 szakaszban történik. A használatbavételi engedély megszerzéséig jellemzően 5%-ot visszatartanak a hitelintézetek.

Ha Ön már látja, hogy mikor kerül felhasználásra a folyósított összeg, akkor a pénzintézetnél ezt 2-3 nappal előtte már jelezheti, így mire elérik az újabb készültségi fokot, addig a műszaki szakértő is jelentkezni fog, s néhány nap múlva sor kerülhet az újabb részösszeg folyósítására.

Egy összegben csak akkor juthatna pénzhez, ha nem építési hitelt venne fel, hanem szabad felhasználású kölcsönt. A szabad felhasználású hitelt ugyanis egy összegben folyósítják a bankok az ügyfélnek. Szabad felhasználású hitelnek azonban nem lehet fedezete az épülő ház. Csak olyan lakóingatlan fogadható el fedezetként, mely érvényes lakhatási engedéllyel rendelkezik. Ha lenne is ilyen lehetőség, nem feltétlenül érdemes ezt választani, hiszen az építési hitelek kamata kedvezőbb, mint a szabad felhasználású hiteleké. Építkezésre – jogosultság esetén – állami kamattámogatású építési hitel és akár szocpol is kérhető!

Az építési hitelek aktuális törlesztő részletét online építési hitel kalkulátorunkkal Ön is gyorsan kiszámolhatja. Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot online nyomtatványunk kitöltésével kérhet. Szakértőink a részletek ismeretében tájékoztatni fogják a lehetőségekről!

A hitelkérelem elindításához a jogerős építési engedélyen,  a hozzá tartozó műszaki dokumentáción és költségvetésen kívül jövedelemigazolásra, az ingatlan tulajdoni lapjára, térképmásolatára, valamint személyes okmányokra van szükség. Minderről Tanácsadóink az igényeinek megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása után részletesen tájékoztatni fogják!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x