Tisztelt Cím!

Lakáscélú hitel felvételét tervezem. Lekértem a KHR adataimat. Meglepődve tapasztaltam, hogy egy két éve kifizetett tartozásom még élőként szerepel a rendszerben, igaz oda van írva, hogy kifizetve. Emiatt a számlavezető bankom szóba sem állna velem. Miután sikerült kiderítenem miről van szó, felhívtam a bankot, hogy miért vannak fenn még az adataim élő tartozásként. A hölgy először azt mondta egy év után törlődik, ha kifizettem a tartozást. Aztán segítséget kért a kollégájától. Azt az információt kapta, ha a tartozást követelés kezelőn keresztül fizettem ki, akkor az adataim még 5 évig szerepelnek fenn a jelenlegi módon.

Próbáltam utána nézni a törvénynek, de nem igazán sikerült értelmeznem az olvasottakat az esetemre. Közben azon is elgondolkodtam, hogy ha jól emlékszem, akkor a KHR-be a minimálbér összegét meghaladó 90 napon túli tartozást viszik fel. Sajnos a hitel kifizetése után sok papírt nem őriztem meg, és időközben el is váltam, így bizonyítékkal nem tudok szolgálni, de szerintem a tartozásom nem haladta meg azt a mértéket, amit a törvény szab, hogy felkerüljek a KHR-be (mindig próbáltam arra figyelni, hogy 3 havi részlettel ne csússzak el, és ennek a törlesztőnek a 3 havi összege nem érte el az akkori minimálbért). Illetve az sem rémlik, hogy kaptam volna arról értesítést, hogy feltesznek a KHR-be. Egyedül a lakáshitel miatt lehettem fenn, mert ott voltak nehézségek és tavaly az Eszközkezelő tett pontot a dolog végére. Különös módon arról semmi információt nem találtam. Pedig a tartozás megszüntetése után 1 évvel és 1 nappal mentem be lekérdezni az adataimat. És ott vastagon volt követelés kezelő, mert a végén már horribilis volt a fizetendő törlesztő részlet.

Kérem, segítsen tanácsot adni. Várnom kell még 3 évet, hogy lakást próbáljak venni, vagy a bank nem jogszerűen szerepelteti az adataimat a rendszerben?

Köszönettel:
Kriszta

Kedves Kriszta!

A Központi Hitelinformációs Rendszer megkülönböztet élő és lezárt mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, vagy amennyiben a késedelmes tartozás az alábbi módok egyikén megnyugtatóan rendeződik:
– A hátralék az ügyfél által kiegyenlítésre kerül.
– Fedezet, kezes igénybevételével kerül kiegyenlítésre a hátralék.
– A szerződés átütemezésre kerül, vagy veszteségleírás nélkül közös megállapodással egyéb módon rendeződik.
A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben. Mivel követeléskezelőn keresztül rendezte tartozását, a negatív információ további 5 évig szerepel a rendszerben, de véleményünk szerint nem élő, hanem lezárt mulasztásként, azaz passzív státuszban.

Ha élőként szerepel a korábbi mulasztása, vagy úgy véli, hogy jogosulatlanul került fel a negatív adatbázisba, akkor úgynevezett Kifogással élhet az adatszolgáltatóval szemben (a kölcsönt nyújtó pénzintézet vagy a követeléskezelő), amit az érintett pénzügyi intézményhez nyújthat be. A Kifogás benyújtására szolgáló formanyomtatvány a KHR-t kezelő BISZ Zrt. honlapján elérhető.

Ami a hitelfelvételt illeti, legalább 6 hónapja rendezett tartozás esetén bankpartnereink egyikénél lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatásért kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy volt egy 11ezer forintos tartozásom, amely az OTP Faktoringhoz került. Ez miatt elutasítottak mint kezest. A tartozást azonnal rendeztem ahogy ez a tartozás kiderült. Le is kértem az új KHR listát, amelyen nem is szerepelt már ez a tartozás. A bank szerint viszont attól, hogy nem látom a KHR-es listán attól még az ott lesz 3 évig és addig nem tudnak bevonni a hitelbe. Létezik az, hogy én nem azt a listát látom, amelyet a bank?

Üdv.
2017 decemberében végrehajtó által, kiegyenlítésre került egy hitelkeret tartozásom, vagyis kifizettem (megszűnt mulasztásként szerepel a KHR jelentésben)
Szeretnék felvenni személyi kölcsönt, a havi jövedelmem bőségesen megengedi.
A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a közeljövőben?

Tisztelt Cím!
Én akárhogy nyomozok nem találok sehol olyan kitételt, hogy követeléskezelőn keresztül rendezett tartozás, a negatív információban további 5 évig szerepel a rendszerben.
Biztos, hogy létezik ilyen? Csak olyan infót találok, hogy mulasztás, átütemezés, veszteség miatt 5 évig, ha ügyfél rendezte, akkor 1 év múlva törlődik.
Sehol nincs ilyen leírva, hogy követeléskezelő miatt 5 évig látszódik….vagy mégis van valahol ilyen leírva?
Köszönöm a válaszát!