Tisztelt Hitelnet!

Párommal lakáshitelt szeretnénk felvenni, viszont a jelenlegi helyzet úgy néz ki, hogy neki állandó, 8 órás állása van határozatlan szerződéssel, (kb. nettó 130 000), én viszont vállalkozó vagyok. Februárban tudok először a NAV-tól jövedelemigazolást kérni, tehát egészen februárig az én jövedelmem nem igazolható, ha jól tudom, nem számolna vele a bank (ugyanis akkor fogok leadózni.). Várhatóan az én nettóm is a pároméhoz hasonlóra jön ki majd, talán kicsit kevesebbre. Van önerőnk is, kb. 5 millió Ft, hitelünk nincs, nem vagyunk még harminc évesek.

A dilemmám az, hogy menjünk-e el februárban hitelelőbírálatot kérni, hogy lássuk milyen hitelhez juthatunk és mit tudunk megvenni, vagy bátran nekiállhatunk nézelődni most, hogy már a kiszemelt ingatlannal mehessünk a bankba? Nem tudom ugyanis mekkora hitelre számíthatunk, és nem merünk addig komolyabban keresgélni amíg semmit nem tudunk. Esetleg elég az ő jövedelme és én adóstárs lennék?

Köszönöm a segítséget.
Tisztelettel.
Borbála

Kedves Borbála!

Az Ön jövedelmét a bankok valóban akkor tudják figyelembe venni jövedelemvizsgálat és hitelbírálat során, ha hivatalosan is igazolható, tehát az igényléssel és az előzetes hitelbírálattal meg kellene várni a februárt, amikor ténylegesen igazolható lesz az Ön vállalkozói jogviszonyból származó kereste. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem lenne érdemes már most utána járni a hitelfelvételi lehetőségeknek. Már most érdemes tisztában lenni az elérhető hiteltípusokkal: használt lakás vásárlásához államilag támogatott kölcsön is igényelhető 5 évig tartó kamattámogatással, illetve piaci kamatozású lakáshitel is választható, aminek kamata akár a támogatott hitel kamatlábánál is alacsonyabb lehet. Célszerű időben tájékozódni a támogatott hitel jogszabályi feltételeiről is.

Szakértőink arról is tájékoztatást tudnak adni már most, hogy két, kb. 130.000 Ft-os nettó jövedelemmel mekkora összegű havi törlesztés vállalható, mennyi hitel adható, illetve kb. milyen értékű használt lakás lehet elérhető. Azt is megtudhatják, hogy az Ön jövedelme nélkül, csak párja keresetét nézve mekkora összegű kölcsönt kaphatnak. Majd mindezen információk ismeretében már most elkezdhetik a lakáspiac feltérképezését. A lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodában mindezt személyesen is megbeszélhetik. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék megvenni egyedül Győrszentivánon egy 13.900.000 millió forintos családi házat. Nincs hitelem, a nettó keresetem 272.000 forint körül mozog. 16 év munkaviszonnyal. Van egy 10 éves fundamentám, melyet 3. éve fizetek havi 20.000 forinttal.
Lenne-e rá lehetőség, hogy egyedül lakáshitelt kapjak.
Előre is köszönöm a válaszát.