Tisztelt Szakértő!

A történet röviden: adott egy helyrajzi szám, rajta két házzal. Ebből az egyiket vennénk meg hitellel. A házak külön bejáratúak, fizikailag nem is érnek össze, és külön mérőórák is vannak. Az eladó most szembesült, hogy a helyi szabályzat jelenleg még nem engedi szétválasztani az ingatlant. Ezért eddig áthidaló megoldásokat ajánlott (TRT módostás 2018-ban esedékes). Vagy használati szerződés, vázrajzzal, vagy társasházzá alakítás.

Most viszont egyeztetett az önkormányzattal, a földmérővel és a földhivatallal és azt mondták: van egy jogi fikció, valami különálló tulajdon nevezetű. Ez annyit tesz, hogy marad egy helyrajzi szám, viszont a két ház önálló különálló tulajdonként feljegyezhető és a hozzájuk tartozó, kimért porta is. Három hetes ügyintézést mondott.

Kérdésem: egyértelmű-e így az Ön számára, hogy miről lehet szó? A bankoknál ez mennyire "tiszta" kép a hitel szempontjából? Milyen dokumentumokat kérhetnek így pluszban tőlünk a banknál? Nehezíti-e vagy gátolja-e egy ilyen konstrukció a hitelezést? Az is érdekelne, hogy ez a jogi fikció mennyiben más, mint mondjuk a használati szerződés a hozzá tartozó vázrajzzal? (mert laikusként nekem egy ugyanaz)

Köszönettel: Gábor

Kedves Gábor!

Osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan hitellel történő vásárlása esetén a legegyszerűbb megoldás a Használati megosztási megállapodás készítése. A hitelintézetek is ezt a dokumentumot kérik osztatlan közös ingatlan vásárlása esetén. Előírás, hogy az ingatlan műszakilag lehatárolt legyen és önálló bejárattal rendelkezzen. Ezek a feltételek adott esetben – a leírtak alapján – teljesülnek. A használati szerződés és a hozzá csatolt vázrajz egyértelműen jelöli, hogy az egyes tulajdoni hányadok a természetben hol helyezkednek el, azaz ki melyik lakást használja. E szerződés – ügyvéd vagy közjegyző általi – elkészítése néhány napon belül megoldható.

Az Ön által említett megoldással még nem találkoztunk, s a bankok eljárási szabályzata is a használati megállapodást említi benyújtandó dokumentumként. Amennyiben a különálló tulajdonként történő feljegyzés mellett kívánnak maradni, akkor kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink utánanéznek a lehetőségeknek banki oldalról.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Az a kérdésem, hogy egy helyrajzi számmal rendelkező telek felét, ami nem osztható két helyrajzi számúvá, eladhatom-e és utána az új tulaj szabadon rendelkezhet-e felette. A telek egyik utcától a másikig ér, így külön bejáratúvá tehető.
Tisztelettel: Katalin