Tisztelt Cím!

Egy gyermekes anyuka vagyok, párommal élettársi viszonyban. Olvastam, hogy egy gyermekre mennyi a szocpol, és be lehet másikat vállalni 4 éven belül. Az a kérdésem, hogy anyósoméknál lakunk, nekem nincs ingatlanom, a páromnak résztulajdona van 1,5 szobás panellakásra. Lakást szeretnénk, külön életet, ezért kérdezem hogy így lehetne-e szocpolt igényelni?

Félretett pénzünk nincs, a szocpol meg egy lakásra kevés. Nekem nincs hitelem, se tartozásom, de gyesen vagyok. Páromnak az OTP-nél van személyi kölcsöne amit jelenleg is törlesztünk. Ő dolgozik, a beérkezett jövedelme 80-100.000 Ft között van.

Legyenek szívesek segíteni, hogy ilyen “körülmények között” hogy juthatnánk lakáshoz? Illetve még egy kérdésem lenne, hogy telekre, ami üdülő övezetben van, jár-e szocpol vagy csak ha panellakást vennénk?

Köszönettel: Ivett

Kedves Ivett!

Szocpol használt lakás vásárlására, illetve telekre nem jár. A támogatásra az lehet jogosult, aki új házat épít vagy újépítésű lakóingatlant vásárol. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. 1 meglévő gyermek esetén további gyermek vállalására házaspárok esetében van lehetőség, élettársi kapcsolat esetén nem kérhető megelőlegező szocpol.

A használt lakás vásárlása tehát lakásvásárlási hitel segítségével valósítható meg. A lakás teljes vételára azonban nem vehető fel, így a finanszírozáshoz plusz ingatlanra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolni kívánt lakáson kívül kiegészítő fedezetként be kellene vonni még egy ingatlant, ami lehet a párja tulajdonában lévő panellakás illetve a szülői ingatlan is. A jelzálogbejegyzésnek feltétele, hogy a plusz ingatlan valamennyi tulajdonosa hozzájáruljon a hitelfelvételhez és részt vegyen a hitelügyletben.

A hitelfelvétel során a pénzintézetek vizsgálják az igénylők jövedelmi helyzetét is. Párja személyi kölcsönének havi törlesztő részletét is figyelembe kell venni, ami csökkenteni fogja a lakáshitel törlesztésére felhasználható szabad jövedelmet. Párja keresete mellett az Ön gyesből származó bevétele is elfogadható kiegészítő jövedelemként. Hogy ezek alapján mekkora összegű lakáshitel felvételére lehetnek jogosultak, illetve szükség lesz-e adóstárs bevonására, arról a további részletek ismeretében tudnak Szakértőink tájékoztatást adni.

A Hitelnet.hu oldalain megtekintheti az elérhető legalacsonyabb havi lakáshitel törlesztő részleteket. Amennyiben megoldható a plusz ingatlan bevonása, javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat, s az alapján Tanácsadóink tájékoztatni fogják Önöket a lehetőségeiknek megfelelő, jelenleg forint alapon kínált lakásvásárlási hitelekről! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnék vásárolni, 6-7 millió forintra lenne szükségem. Érdeklődnék, van-e rá esély, hogy adóstárs nélkül ezt meg tudjam valósítani. Közalkalmazottként dolgozom. Havi nettó keresetem 105-110 ezer Ft.
Válaszukat várom és előre is köszönöm.
Tisztelettel: Kati

Kedves Válaszoló!
A kérdésem a következő lenne. Ha van 1 M forint készpénzem és egy 3,5 M értékű lakást vásárolnék, milyen kedvezmények vehetők igénybe 2 gyermek után? 20 évre mennyi a törlesztő, kell-e ingatlanfedezet, és egyáltalán elég-e ez az önerő? Egyéb tudnivalók? Közalkalmazott vagyok, nem tudom van-e még jelentősége?
Válaszát köszönöm szépen!!!
Üdvözlettel: H.

Szeretnék használt lakást vásárolni. Az ingatlan ára: 2 000 000 Ft. Hol melyik banknál volna rá lehetőség a pénz felvételére? Én 1990.10.27.-én születtem. Van állásom, több mint egy éve dolgozom ott. Szerződésem határozatlan, havi nettó jövedelmem 75.000 Ft. Adóstársat lehetséges, hogy betudok venni. Van egy személyi kölcsönöm, amit 8.900 Ft-tal törlesztek. Szeretném megtudni, hogy volna-e rá mód, hogy fel tudnék venni erre az ingatlanra jelzáloghitelt? Az ingatlan tehermentes.

KHR listán szerepelek személyi kölcsön tartozással, ami 2014-ben jár le. Részletekben minden hónapban fizetem rendesen a tartozásomat, ami havonta 14 000 Ft. Felvehetek-e lakáshitelt úgy, hogy egy használt kis házat vennék 4.500 000 Ft-ért? A jövedelmem nettó 150 000 Ft havonta. Ha felvehető a hitel, milyen feltételekkel? Önerő vagy ingatlanfedezet kell-e hozzá?
Köszönöm a válaszukat.