Tisztelt szakértő!

Ház vásárlására illetve felújítására szeretnék felvenni 10 millió forint hitelt. Vállalkozó vagyok, havi ca. 500.000,- Ft fix számlára érkező havi jövedelemmel. Viszont a vállalkozásom csak 2013.11.07. óta él. Előtte külföldön dolgoztam mint alkalmazott.

Vidéken van egy ingatlanom, melynek értéke ca. 5 millió illetve a vásárolni kívánt ingatlanra is mehet jelzálog. A hitelt 10 évre szeretném felvenni előtörlesztési lehetőséggel és mindezt még idén (november).

Milyen lehetőségeim vannak?

Segítségüket köszönöm.
Tisztelettel.
Csilla

Kedves Csilla!

Egy évnél rövidebb ideje tartó vállalkozói jogviszonyt sajnos egyik pénzügyi partnerünk sem fogad el hitelfelvétel során. Ez a feltétel egyik banknál sem kerülhető meg. A korábbi külföldi munkaviszonyt ehhez kapcsolódóan nem lehet figyelembe venni. Az egy év letelte előtt csak akkor lehetséges a hitelfelvétel, ha van lehetőség olyan személyt bevonni a hitelügyletbe, aki vállalná az adós szerepét és megfelelő munkaviszonnyal és jövedelemmel rendelkezik.

Alkalmazottként dolgozó adós esetén a jelenlegi munkahelyen 3 hónapja meglévő, nem próbaidős munkaviszonnyal már igényelhető lakáshitel. A nettó munkabérnek a minimálbér összegét kell elérnie ahhoz, hogy a bankok befogadják a hitelkérelmet, de ezzel 10 milliós hitel még nem érhető el. Az Ön jövedelmét addig sajnos nem tudják figyelembe venni, amíg a vállalkozói jogviszonya nem felel meg az követelményeknek.

A ház vásárlására és felújítására két külön hitelszerződés keretében lehet kölcsönt felvenni. Először a lakásvásárlási hitel folyósítása történik. Ezzel kapcsolatban azt kell tudni, hogy a teljes vételár csak plusz fedezet bevonásával vehető fel. Magára a megvásárolni kívánt ingatlanra a piaci érték maximum 80%-áig nyújtható hitel, de a tényleges finanszírozási arány sok esetben nem éri el a 80%-ot, mivel meghatározó a célingatlan területi elhelyezkedése és az igénylő jövedelmi helyzete is.

Amennyiben a lakásvásárlási hitel fedezeteként a vásárolandó ingatlan mellett az Ön vidéki ingatlana is be lenne vonva, vagyis mindkét ingatlanra jelzálog kerülne, akkor nem biztos, hogy megoldható lenne a lakásfelújítási hitel felvétele.

Ahhoz, hogy Szakértőink tájékoztatni tudják az egy éves vállalkozói jogviszony megléte után vagy további társigénylő bevonásával jelenleg is elérhető hitellehetőségekről, további pontos információkra lenne szükség, például: a vásárolandó ház vételára, területi elhelyezkedése, önerő összege, a lakásvásárlásra, illetve felújításra külön-külön igényelt hitelösszeg, a plusz fedezet területi elhelyezkedése, stb. Mindezen adatokat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével küldheti el.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A következő helyzetben kérném a tanácsát:
Én egyéni vállalkozóként dolgozom és az egyéni vállalkozásomba szeretnék nagyobb tőkeösszeget bevonni, hitelből, befektetés céljából. A vállalkozásom az idén 2017.03-án lett elindítva, tehát lezárt üzleti évem még nincs a hitelfelvételhez. Rendelkezem egy kb. 30 millió forint értékű ingatlan (családi ház) 50%-os tulajdonjogával. Az ingatlan teljes mértékben tehermentes. Ennek az ingatlannak a másik tulajdonosa a testvérem.
Tehát a kérdés:
Hogyan tudom megoldani a hitelfelvételt ingatlanfedezettel úgy, hogy ha nem szeretném a testvéremet kezesként bevonni? (Természetesen hozzájárulna, hogy a ház legyen a fedezet.)
A szükséges hitelösszeg: 5 millió forint lenne.
Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Máté
,

Tisztelt Hölgyem / Uram!
Férjem tavaly novemberben beindította eddig szünetelő vállalkozását (bt), előtte évekig volt munkaviszonya, alkalmazottként. Én gyesen vagyok, három gyereket nevelünk. Az ERSTE, FHB, OTP bankok a 10+10 hiteléhez és bármilyen lakáshitel kérelmünket elutasítja, mondván, hogy legalább egy de inkább kettő lezárt évet fel kell mutatnunk. KHR listán nem szerepelünk. Sajnos kezest nem tudunk bevonni, egy lakást fedezetként esetleg igen. (Azt mondták az nem elég, mindenképp szükség van egy lezárt évre.) Elkeserítő, hogy sehogyan sem tudunk élni az új családtámogatási lehetőségekkel.
Esetleg tudnak valamilyen megoldást mutatni?
Köszönöm.