Tisztelt hölgyem/Uram!

Az lenne a kérdésem, hogy tudok-e lakáscélra felvenni egy nagyobb összegű lakáshitelt amellett, hogy van egy autó hitelünk svájci frankban és egy személyi kölcsönünk? A két hitel a jelen álláspontban kb. majdnem 5 millió Ft-os tartozást ad ki. Albérletben lakunk és szeretnénk saját lakást. Tudok-e felvenni vagy nem? Ha igen, mennyit? A férjemnek 10 éve folyamatos munkaviszonya van és az OTP-nél van vezetett bankszámlánk. Szocpolt lehet-e felvennünk? 2 gyerekünk van.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

Lakásvásárlási hitel felvételét nem zárják ki automatikusan a meglévő kölcsöntartozások. De egyrészt azok szerződésszerű törlesztését ellenőrzik a bankok, másrészt a meglévő hitelek után fizetett havi törlesztő részletet is figyelembe kell venniük. Ez csökkenti a lakáshitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet. Tehát ha az autóhitelt és a személyi kölcsönt problémamentesen fizetik, amit a törlesztési bankszámlákkal vagy egyéb módon igazolni is tudnak, akkor a meglévő kölcsönök nem okoznak problémát.

Azt, hogy mekkora összegű lakáshitel törlesztésére elég a jövedelmük, Tanácsadóink az Önök igazolt nettó jövedelmének és a hiteltörlesztések összegének ismeretében tudják kiszámolni. Továbbá nemcsak jövedelmi oldalról végeznek a bankok hitelbírálatot, az ingatlanfedezettség is nagy mértékben befolyásolja a maximálisan felvehető hitelösszeget.

Meghatározó a vásárolandó lakás értéke, vételára, állapota, területi elhelyezkedése. A finanszírozást szabályozó rendelet értelmében a lakáshitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. A pénzintézetek finanszírozási aránya ennél szigorúbb, a lakáshitel pontos összegének meghatározása fentiek figyelembevételével történik.

Az előzőek alapján a lakásvásárláshoz mindenképpen szükség van önerőre. Szocpolt használt lakás vásárlásához nem lehet igénybe venni. Így ezzel a támogatási összeggel, mint önerővel nem lehet számolni. Ha nem rendelkeznek készpénzzel, akkor megoldást csak plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet. Ez azt jelenti, hogy a vásárolandó lakáson kívül további lakásfedezetet kell biztosítani. Plusz fedezetként nemcsak saját tulajdonú ingatlan fogadható el.

Ahhoz, hogy Szakértőink konkrét lakáshitel ajánlatot tudjanak készíteni Önöknek, kérjük, adják meg a szükséges információkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével. Személyre szabott hitelajánlatunk díjmentes. A használt lakás vásárlásához igényelhető kölcsönök törlesztéséről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése