Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnénk az édesanyámmal összeköltözni egy családi házba, mind a ketten egyedülállók vagyunk, alkalmazotti jogviszonyban. Milyen
lehetőségeink vannak? Az önrészt az édesanyám öröklakásának az ára kb. 10 millió és kb. 3 millió forint készpénz lenne. Nagyjából 60-80 nm bővíthető új/használt családi házban gondolkodunk, ehhez szeretnék kb. 10 millió forint lakáskölcsönt 15 éves futamidőre igénybe venni úgy, hogy én lennék az igénybe vevő és az édesanyám lenne az " adóstárs"

Van-e erre lehetőség, ha igen, milyen formában járható ez?
Erre az ingatlanra tudok-e szocpolt igénybe venni (2015.07.15. után) akár úgyis, hogy vállalom négy éven belül két gyermek megszületését, ha igen, milyen feltételekkel?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Tünde

Kedves Tünde!

Lakásvásárlási hitel felvételének nincsen akadálya a leírtak alapján. Szocpolt azonban vállalt gyermek után csak 40 év alatti házaspárok kaphatnak. Egyedülállóként nincs lehetőség vállalt gyermek után szocpolt igényelni.

A vásárláshoz piaci kamatozású és állami kamattámogatású lakásvásárlási hitel egyaránt felvehető. Az államilag támogatott hitel használt lakás esetén az otthonteremtési kamattámogatás keretében érhető el. A kamattámogatást a futamidő első 5 évében lehet igénybe venni a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. Az 5 éves támogatott időszak után az aktuális piaci kamatláb mellett folytatódik tovább a hiteltörlesztés. Kamattámogatott hitel igénylésénél kormányrendeletben rögzített előírásoknak kell megfelelni, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Új lakás vásárlásakor 20 éves kamattámogatású lakáshitel is igényelhető, melyről IDE kattintva tudhat meg többet.

A piaci kamatozású hitelek jelenleg szintén kedvező kamatozással érhetők el, ami a jegybanki alapkamat alacsony szintjének köszönhető. Arra is van lehetőség, hogy az adós hosszabb futamidőre fixálja a havi törlesztő részletét. Bankpartnereink egyikénél 10, 15 illetve 20 évre is fixálható a kamat, így a teljes futamidő alatt biztosítható a változatlan törlesztő részlet. Piaci kamatozású lakáshitelnél lényegesen kevesebb követelménynek kell megfelelni, mint támogatott kölcsönnél.

A maximális finanszírozási arány mindkét esetben azonos, a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 80%-a vehető fel hitelként. Az esetleges vételárról ugyan nem ír, de 13 milliós saját erő esetén valószínűleg nem lenne szükség 80%-os finanszírozásra. A kölcsön minden hiteltípus esetén forint alapon érhető el. A legkedvezőbb hiteltörlesztésekről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat, de online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink díjmentesen készítenek Önnek személyre szabott lakáshitel ajánlatot is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése