A banki forrásköltségek emelkedése már 2021 első felében is némileg éreztette hatását a hitelek árazásában, mára pedig már minden banknál a piaci lakáshitelek drágulása tapasztalható. Mire számíthat az, aki a közeljövőben tervezi lakáshitel felvételét?

Emelkedő lakáshitel kamatok

A hitelkamatok emelkedése minden kamatperiódust érint. A változó kamatozású kölcsönök egy része a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), mint referenciakamat mértékéhez kötött. A BUBOR mértékének jelentős emelkedése miatt az ilyen típusú lakáshitelek kamata már a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatának szintjén van, tehát nem érdemes e mellett dönteni. A közelmúltban több pénzintézet ki is vezette ezeket a referenciakamat alapú hiteleket a termékpalettájából.

Mára már az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata között sincs számottevő különbség. Ezek jellemzője, hogy 5, illetve 10 évig változatlan a kamat és a törlesztő részlet. Az adott kamatperiódus lejárata után – a majdani piaci viszonyoknak megfelelően – fog változni a hitelkamat.

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata – a BIRS mutató mértékének emelkedésénél alacsonyabb mértékben - az egy évvel ezelőttihez képest hozzávetőlegesen 1 százalékkal emelkedett. Míg 2020 őszén akár 3,2 – 3,5 százalékos lakáshitel is elérhető volt 10 éves kamatperiódusban, addig jelenleg 4,3 – 4,6 százalék körüli hitelkamat jellemző ebben a kamatperiódusban.

A lakáshiteleket a teljes futamidőre is fixálhatjuk, ezzel kizárható a kamatkockázat. Így teljes futamidő alatt változatlan törlesztő részletre számíthatunk. A végig fix lakáshitelek kamata jelenleg 5 – 5,5% közötti.

Milyen kamatperiódusú lakáshitel mellett döntsünk?

Legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt célszerű választani. Döntésünket befolyásolhatja a hitelösszeg, a futamidő, a futamidő alatti előtörlesztési szándék és egyéb élethelyzet. 1 százalékos kamatemelés egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén mintegy 6 ezer forintos törlesztő részlet emelkedést jelent. Ugyanakkor a végig fix termék választásával a teljes futamidőre bebiztosíthatjuk a változatlan törlesztő részletet.

Melyik a legkedvezőbb lakáshitel?

Az, hogy az igénylő számára melyik a legkedvezőbb lakáshitel teljesen egyénfüggő. A bankoknál különböző kamatkedvezmények érhetők el attól függően, hogy mekkora összegű havi jóváírást tud egy ügyfél vállalni, vesz-e igénybe a hitel mellett esetleg kiegészítő terméket, például lakásbiztosítást vagy életbiztosítást. Meghatározó az igénylő jövedelemszerző tevékenysége, külföldi vagy belföldi munkáltatónál dolgozik-e, határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik, mennyi az életkora. Annak is döntő szerepe van, hogy mennyi önerő áll rendelkezésre, hiszen az elvárt önerő mértéke, valamint az egyes települések finanszírozási aránya is bankonként eltérő.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

A döntés megkönnyítéséhez Szakértőink segítségét javasoljuk. Egy konkrét ügylet részleteinek ismeretében Szakértőink egyénre szabott tájékoztatást tudnak adni a bankpiacon elérhető lakáshitelek útvesztőjében.

Mire lehet számítani a közeljövőben a dráguló lakáshitelek miatt?

A hitelkamatok emelkedésének még nincs vége. Várható, hogy néhány héten belül azok a hitelintézetek is megemelik lakáshiteleik kamatát, amelyek az elmúlt 2-3 hónapban még nem tették meg. Az MNB kamatemelési ciklusa is várhatóan tovább folytatódik, ami a hitelkamatok további emelkedését eredményezheti.

Személyre szabott díjmentes hitelügyintézés

Szakértőink készséggel tájékoztatnak minden érdeklődőt, aki otthonteremtés előtt áll és akár támogatott, akár piaci lakáshitelből kívánja finanszírozni az ingatlant. Szakértőink egyénre szabottan segítenek megtalálni Önnek az optimális hitelkonstrukciót!

Online adatlapunk kitöltésével kérje Szakértőink egyénre szabott, díjmentes tájékoztatását! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű lakáshitel ügyintézést is!

Hitelt, CSOK-ot is igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Használja ki egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése