Az elmúlt két év kamatkörnyezete optimális volt az otthonteremtést kölcsönből finanszírozni kívánók számára. A piaci lakáshitelek THM értéke 5 éves kamatperiódus esetén alacsonyabb szinten mozgott, mint a CSOK hitelé, a 10 éves kamatperiódus esetén elérhető legkedvezőbb konstrukciók pedig szinte fej-fej mellett haladtak a CSOK hitelekkel. A referenciakamatok hónapok óta tartó emelkedésének azonban elkerülhetetlen következménye a hitelkamatok emelkedése. Annak néztünk utána, hogy az elmúlt időszak kamatemelése mennyire drágította meg a piaci lakáshiteleket.

Lakáspiaci elemzés

A kedvező kamatkörnyezetet és persze a CSOK, a falusi CSOK, valamint az ehhez kapcsolódó támogatott lakáshitelek, továbbá az adó-visszatérítési támogatás és a babaváró hitel nyújtotta lehetőségeket igyekeztek minél többen kihasználni. Ezt támasztja alá az MNB 2021. májusi lakáspiaci jelentése is: a lakásvásárlások közel feléhez kapcsolható hitelfelvétel. 2020 során a hitelintézetek 928 milliárd forintnyi lakáshitelt helyeztek ki. Az elmúlt év során tovább nőttek a lakáscélra felvett hitelösszegek. 2020 decemberében új lakás építésére és vásárlására átlagosan 16,2M Ft-ot, használt lakás vásárlására pedig 11,8M Ft-ot vettek fel az igénylők.

Hosszú kamatperiódusú lakáshitelek jelentősége

Ami a kamatkockázatot illeti, tavaly tovább emelkedett a hosszabb távra fix lakáshitelek aránya az új hitelfelvételek esetén. 2020. utolsó negyedévében megkötött hitelszerződések több mint ¾-e legalább 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású volt. Ez a lakosság egyre tudatosabb pénzügyi döntésére utal. Az újonnan kötött hitelszerződéseknek csupán 23%-a 5 éves kamatperiódusú, míg az éven belül változó kamatú hitelek felvétele gyakorlatilag megszűnt.

10 éves kamatperiódusú lakáshitel

A 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kamatát a bankok egyoldalúan nem módosíthatják 10 évig. Ez alatt az időszak alatt tehát a törlesztő részletünk változatlan.

Míg az év első felében egy 15M Ft összegű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata jellemzően 3,30% - 3,80% körüli sávban mozgott, addig a februárban elinduló kamatemelést követően – melyet szinte kivétel nélkül minden banknál tapasztalhatunk – átlagosan 0,30% - 0,60% mértékű emelkedés realizálódott. Egy 15M Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén a 0,60%-os kamatemelés mintegy 5.000 Ft-os növekedést jelent a havi törlesztő részletben.

Végig fix lakáshitel

A teljes futamidő alatt fix kamatozású lakáshitelek kamata 4,22% - 6,30% közötti volt 2021 első felében. A kamatemelés következményeként 4,49% - 6,80% közötti kamattal kínálják a bankok végig fix lakáshiteleiket. Ahogy tehát a 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében is, a végig fix termékeknél is hasonló mértékű drágulás következett be.

Hitelnet kedvezmény

Partneri kamatkedvezményünknek köszönhetően azonban jelenleg is a támogatott hitelekhez közeli kamatszinten (3,24%, THM: 3,35%) tudjuk nyújtani bankpartnerünk legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelét 400.000 Ft/hó jóváírás vállalása mellett. Ez – 15M Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő esetén - 85.599 Ft/hó törlesztési kötelezettséget jelent az első 10 éves kamatperiódusban.

Ez mondható el a végig fix lakáshitelekről is. Partneri kedvezménnyel - 400.000 Ft/hó jóváírás vállalása mellett – elérhető legalacsonyabb kamatszint jelenleg még 4,22%. Így 15M Ft hitelösszegnél 20 éves futamidő esetén 93.361 Ft-os havi törlesztésre számíthatunk a teljes futamidő alatt. Ebben az esetben a kamatkockázatot tehát teljes mértékben kizárhatjuk.

A 0,60%-os partneri kedvezmény 2021. június 30-ig vehető igénybe.

Piaci lakáshitel – CSOK hitel

CSOK hitelre az lehet jogosult, aki legalább a 2 gyermekes CSOK-ot (meglévő vagy vállalt gyermek után) is igénybe veszi. Azok számára, akik nem jogosultak CSOK hitelre vagy annak 10 évig tartó jogszabályi kötöttségeit nem szeretnék teljesíteni, továbbra is kedvező alternatívát kínálnak a hosszú távon kiszámítható piaci lakáshitelek.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatás

Hitelfelvétel előtt online adatlapunk kitöltésével kérje Szakértőink egyénre szabott, díjmentes tájékoztatását! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK, ÁFA és hitelügyintézést is! Előzetes tájékozódáshoz számoljon online lakáshitel kalkulátorunkkal!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése