Tisztelt szakértő!

Háromgyerekes, diplomás, közalkalmazott vagyok. Férjem szintén egyetemet végzett, közalkalmazott. Munkaviszonyunk kb. 10 éves. Bruttó keresetünk kb. 280 000 Ft fejenként, illetve nekem most nettó kb. 115.000 Ft a GYED miatt. Önerőnk nincs, ingatlan tulajdonunkban nincs.

Ilyen feltételekkel egyáltalán van lehetőségünk kölcsönre lakásvásárlás céljából (új, használt is érdekel, kb. 10-15 millió értékben? Megyeközpontban lakunk, de környező települések is szóba jönnek.

Válaszát előre is köszönöm:
Réka

Kedves Réka!

A jelzáloghitelek finanszírozási arányát szabályozó rendelet kimondja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értének legfeljebb 80%-áig adható kölcsön. Ettől egyik bank sem térhet el. Ezen kívül a pénzintézetek saját maguk is kialakították hitelezési feltételeiket, a maximális finanszírozási arányokat. Ez a gyakorlatban a 80%-os jogszabályi korlátnál általában - a hiteligénylők jövedelmi helyzetétől és a vásárolandó ingatlan területi elhelyezkedésétől függően - még alacsonyabb. Ez új és használt lakásra egyaránt vonatkozik. Új lakás esetében arányaiban természetesen magasabb hitelösszeg érhető el.

Akinek nem áll rendelkezésre a szükséges önerő, az plusz ingatlanfedezet bevonásával érheti el a 100%-os finanszírozást, ha jövedelme is elegendő a nagyobb hitel után fizetendő törlesztő részletre. A plusz ingatlannak nem kell saját tulajdonban lenni, még hozzátartozói megkötés sincs e tekintetben, tehát nemcsak szülő vagy rokon ingatlana fogadható el fedezetként. A plusz fedezet tulajdonosainak ugyancsak részt kell venniük a hitelügyletben, de jövedelemigazolás nem feltétlenül szükséges az ő részükről. Két ingatlan bevonása esetén a lakáshitel teljes összegét bejegyzik mindkét ingatlan, ám ha a fennálló tartozás már akkora összegűre csökkent, hogy azt a célingatlan is elbírja, akkor a másik lakás a futamidő lejárata előtt kivonható a kötelemből.

Új lakás vásárlása esetén önerőként vehető figyelembe a 3 gyermek után járó lakásépítési támogatás (szocpol). Ennek összegét a gyermekszámon kívül az új lakóingatlan hasznos alapterülete és energiahatékonysága határozza meg. Erről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Arról, hogy konkrét ügylet esetén mennyi önerő szükséges, illetve plusz fedezettel milyen lakáshitelek érhetők el, Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tudják Önöket tájékoztatni, melyhez online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges. A lakáshitelek aktuális törlesztő részletét online hitelkalkulátorunk segítségével kiszámolhatják!

További kérdés esetén készséggel állnak rendelkezésükre Hitelszakértőink!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lányomék szeretnének házat/lakást vásárolni. Ő egy kórház gyógytornásza, a férje történelem tanár, tehát mindkettő közalkalmazott. Azt hallottuk, hogy lehetőség lesz kamatmentes közalkalmazotti hitel felvételére.
Mennyire valós ez a hír és mik a feltételei ?
Köszönöm válaszukat.

T. Címzett!
Válaszukat megkaptam, amelyben közlik, hogy forduljak a munkáltatómhoz. A munkáltatóm – ami egyházi iskola – semmit nem tud a lakáshitellel kapcsolatosan mondani. Én annyit kérnék, hogy a közalkalmazottaknak jár-e egyáltalán kamatmentes lakáshitel úgy általában? Ha jár, melyik jogszabály mondja ezt ki, vagy pedig munkaadója válogatja?

T. Cím!
Tanár vagyok, férjezett. Most várjuk első gyermekünket. Lakást szeretnénk vásárolni. Jár-e részünkre kamatmentes hitel? Ha igen, mennyi, milyen feltételekkel?