Devizahitellel terhelt ingatlan cseréje

Kedves Szakértő!

2008-ban vettünk egy lakást, 7 millió Ft-os vételáron, 6,3 millió Ft hitellel fészekrakóként, kb. 44 ezer svájci frank hitellel, 15 éves futamidőre, 8 éves türelmi idővel, Erste Bankos hitelünk van. Közben felújítottuk a lakást, de a válság miatt az értéke kb. most 8,5 millió Ft (korábban 10-et ért, amikor megvettük).

Szeretnénk elcserélni egy házra. Az lenne a kérdésem, hogy milyen értékben keresgéljünk házat? Kb. 2 millió Ft-ot tudunk még belefizetni a cserébe. Jövedelmünk átlagos, férjem igazolt nettó 230 körül keres, amit nemsokára emelnek kb. nettó 400 ezer forintra. Én jelenleg gyeden vagyok, ami 93 ezer forint, bár a legtöbb banknál ez nem számít.

Illetve egy új nagyobb lakásra szocpol kihasználásával van esetleg lehetőségünk valamilyen formában?

Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Rita

Kedves Rita!

Devizahitellel terhelt ingatlan cseréje nem egyszerű dolog. A jelenlegi lakást terhelő jelzálogjogot Önöknek tovább kell vinniük a cserélt ingatlanra. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha az már végleges bejegyzéssel az Önök nevére került, vagyis az eladónak már akkor le kell mondania a tulajdonjogáról, amikor a másik ingatlan még nincs a nevén. Az Önök ingatlan augyanis csak akkor kerülhet a nevére, ha az azt terhelő jelzálogjog már átjegyzésre került róla.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a felvett jelzáloghitel deviza alapú. Mivel türelmi idős hitelük van, ezért eddig a banknak csak kamatot fizettek, tőketörlesztés a türelmi idő alatt nincs. Ez azt jelenti, hogy a fennálló tartozás összege svájci frankban ugyanakkora, mint a hitelfelvételkor, a forintra átszámított összeg azonban a jelenlegi magas CHF árfolyam miatt ennél lényegesen magasabb lehet. Fontos tehát, hogy az újabb lakás olyan értékű legyen, ami elbírja ezt a terhelést.

Azt, hogy ehhez milyen értékű ingatlanra kellene cserélniük meglévő lakásukat, nem tudjuk pontosan meghatározni, hiszen a finanszírozási arányt számos tényező befolyásolja, például az adott ingatlan területi elhelyezkedése, állapota, nagysága, az Önök jövedelmi helyzete (bevételek és kiadások), illetve az érintett pénzintézet saját finanszírozási aránya.

Használt lakás vásárlásához szocpolt nem tudnak igénybe venni. A támogatás jelenleg csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez igényelhető. A további feltételekről IDE kattintva olvashat bővebben.

Az ingatlancserét illetően azt javasolnánk Önöknek, hogy a jelzálogjog átjegyzésének lehetőségéről elsőként ingatlanügyekkel foglalkozó jogi szakértővel, illetve az érintett pénzintézettel egyeztessenek!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm! Van egy családi házunk, amire felvettünk 6 millió forintot 20 évre, idén telik le belőle öt év. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan cserélhetnénk el másik ingatlanra, mert szeretnénk innen elköltözni. Van-e olyan lehetőség, hogy egy olyan házra cseréljük, ami hasonló értékű, hogy én átvihessem arra az én hitelemet, és a másik ház tulaja pedig áthozhassa erre a házra? Mert mi egyben kifizetni nem tudjuk a tartozást, és az sem lenne jó, ha öt év elteltével újra kéne kezdeni a húsz évet. A hitel forintos, nem devizás. Tudom-tudom, hogy máskor gondoljam meg előbb, hova költözöm, de azért hátha van… Továbbiak »

Kedves Viktória!
Információnk szerint ahhoz, hogy lakáshitelét át tudja vinni az újabb lakásra, már a tulajdonában kell lennie a másik lakásnak. De amíg a célingatlanon rajt van a korábbi tulajdonos lakáshitele, addig ez nem oldható meg. Véleményünk szerint a lakáshitel átvitelére csak úgy lenne lehetőség, ha átmenetileg egy harmadik lakásra át tudnák jegyeztetni a hitelt, s miután a tulajdonukba került a már tehermentes ingatlan, arra tovább jegyeztethető a kölcsön.

Üdvözlöm! A szüleimnek van egy svájci frank alapú hitele a lakáson. A lakás kb. 11-12 milliót érhet és sajna a frank erősödése miatt kb. 10-11 millió hitel lett rajta. Lényegében az egész hitel. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e az, hogy átvállalnám a feleségemmel forintosítás után a szüleim hitelét, amit nehezen tudnak fizetni és elcserélhetném-e egy azonos piaci értékű ingatlanra a leterhelt lakást úgy, hogy az számomra új házra áthelyezném a meglévő hitelt? Vagyis a lakáshitelt átvállalnám és amin rajta van a hitel, azt a lakást elcserélném egy másik ingatlanra úgy, hogy átvinném a hitelt is. Remélem valamelyest érthető a kérdésem.… Továbbiak »

Kedves András!
A hitelátvállalás lehetőségéről a svájci frank alapú hitelt folyósító bank Önnek pontos felvilágosítást adni. Ha lehetséges a hitelátvállalás, másik ingatlanra csak akkor tudja átvinni, ha az adott ingatlan már a tulajdonába került és a hitelnyújtó bank elfogadja fedezetként az újabb lakást.


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x