A devizahitelek árfolyamának nemcsak a havi törlesztő részlet kiegyenlítésekor van fontos szerepe, hanem a hitel igénylésekor és folyósításakor is.

Amennyiben Ön devizában kíván eladósodni, akkor érdemes a választott devizaárfolyam változásait is figyelembe venni. Gyenge forint árfolyam mellett felvett deviza alapú hitel ugyanis a forint erősödését követően a jövőben jelentős árfolyamnyereséget is jelenhet, hiszen csökken az Ön havi törlesztő részlete.

Az alábbi példával ez könnyen levezethető:
Ön 9 millió forintot kíván felvenni euró alapon. Feltételezzük, hogy a forint árfolyama gyenge, vagyis az euró vételi árfolyama: 300.- Ft/EUR. Ez alapján az Ön által felvenni kívánt EUR összeg 30.000.- EUR (9 millió/300), melynek havi törlesztő részlete 250.- EUR. Ugyanis a törlesztő részlet nagyságát a pénzintézet devizában adja meg. A törlesztő részlet esedékességekor ennek forint ellenértéke euró eladási áron kerül kiszámításra. 300.- Ft/EUR vételi árfolyam esetén ugyanekkor az euró eladási árfolyama körülbelül 310.- Ft/EUR, így a havi törlesztési kötelezettsége forintban kifejezve 77.500.- Ft (250 x 310). Egy esetleges forinterősödés következtében feltételezzük, hogy az euró eladási árfolyama 275.- Ft/EUR-ra csökken. Ekkor az Ön árfolyamnak megfelelő forint törlesztő részlete 68.750.- Ft (250 x 275).

A forinterősödés nem csupán a törlesztő részlet csökkenését okozhatja, hanem a teljes futamidő alatt visszafizetendő kölcsönösszeget is csökkentheti.
Ellenben ha a hitel felvételekor erős a forint árfolyama, akkor Ön árfolyamveszteséget realizálhat, hiszen megemelkedik a törlesztő részlete, amit a következő példa bizonyít.

Amennyiben a 9 millió forintot Ön 265.- Ft/EUR vételi árfolyamon veszi fel, akkor az euróban meghatározott hitelösszeg 33.960.- EUR (9 millió/265), melynek a havi törlesztő részlete 285.- EUR. 265.- Ft/EUR vételi árfolyam esetén az euró eladási árfolyama körülbelül 275.- Ft/EUR, így ekkor a törlesztő részlet nagysága 78.375.- Ft-ot (285 x 275) tesz ki. A forint árfolyamának gyengülését, azaz 310.- Ft/EUR eladási árfolyamot feltételezve a törlesztő részlet 88.350.- Ft-ra (285 x 310) emelkedik.

A forintgyengülés hatására tehát nem csak a törlesztő részlet emelkedik, hanem a teljes futamidő alatt visszafizetendő hitelösszeg is megnő.
Fenti példák alapján tehát látható, hogy milyen mértékben befolyásolhatja a felvett hitel, valamint a havi törlesztési kötelezettség összegét az adott deviza árfolyama.

A devizahitelek aktuális törlesztő részletét Ön is kiszámolhatja Hitelkalkulátorunk segítségével, vagy kérhet személyre szóló díjmentes ajánlatot is minden kötelezettség nélkül. Kollégáink 1 munkanap alatt elkészítik az Ön számára legkedvezőbb hitelkonstrukciókat tartalmazó ajánlatot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése