Deviza autóhitelt érdemes kiváltani?

Tisztelt Cím!

2008-ban vettem fel CHF alapú merkantil autóhitelt, fix törlesztő részletekkel. Rendesen fizetjük, de a még meglévő tartozás rettenetes kétségbeejtő. Mivel a forintosításból is kimaradunk, nem látok más esélyt, mint eladni az autót, és a fennmaradó különbözetet egy személyi kölcsönnel rendezni – így Forint alapon belátható időn belül túl lehetnék rajta. Az a gond, hogy még így is legalább 3 évig fizetném a semmit havi 60-65 ezres részletekben, és az egészen a mai állás szerint mindössze 6-700 ezret nyernék. Persze a Ft árfolyama biztos tovább fog romlani.

Önök szerint érdemes váltani, az a kisebb rossz, vagy próbáljak előtörleszteni, és változtassam a fix részletet havonta változóra a meglévő szerződésben? Egyik jobb mint a másik…

Köszönettel!
Miki

Kedves Miki!

Mivel a 2008-ban felvett svájci frank alapú autóhitel után Ön is jogosult lehet visszatérítésre, esetleg célszerű lenne megvárni az elszámolást. Még fennálló hitelek esetén a visszatérítés összegével csökken a fennálló tartozás. Így pontosan tájékozódhat arról, hogy a visszatérítést követően mennyi lesz a tőketartozása a Merkantil Bank felé és mennyi a havi törlesztési kötelezettsége a jövőben. Ennek ismeretében érdemes tájékozódni az adósságrendező hitelkonstrukciókról.

Az adósságrendező hitelt ingatlanfedezetre nyújtják a bankok. Ennek előnye egyrészt, hogy lényegesen alacsonyabb kamatláb mellett lehet hitelhez jutni, másrészt a futamidő kitolásával jelentős törlesztő részlet csökkenést lehet elérni. A hitelkiváltó kölcsönök futamideje akár 20-30 év is lehet. A hitel összegétől függ, hogy kinek melyik futamidő az ideális. Az a fontos, hogy olyan futamidőt válasszunk, amely mellet biztonsággal vállalható a havi törlesztés. Kedvező adósságrendező hitel felvételével elkerülhető lenne az autó értékesítése.

Személyi kölcsön felvételét nem javasoljuk, hiszen fedezet nélkül nyújtott hitel lévén viszonylag magas – az autóhitelnél magasabb – kamatláb mellett érhető el. Rövid a futamidő (maximum 7 év), így magas a havi törlesztési kötelezettség is. Továbbá a személyi hitelek bírálata szigorú, a nettó fizetésnek körülbelül az 5-6-szorosa vehető fel. A havi törlesztés összege nem haladhatja meg az igénylő nettó jövedelmének 30%-át.

Ha van lehetősége ingatlanfedezet bevonására, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és ismerje meg a legkedvezőbb adósságrendező hiteleket!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x