A Magyar Nemzeti Bank a hitelezésről szóló felmérését csütörtökön teszi közzé, ám az előzetes adatokból is sok érdekesség olvasható ki.

A tavalyi évben sokat romlott a bankok jövedelmezősége. Ennek azonban nem csak a bankadó, hanem a hitelezési veszteségek növekedése is oka. Míg a bankok nyeresége a 2009-ben 294 milliárd forint volt, addig ez a szám 2010-re 73 milliárdra csökkent.

A hitelezés mind a vállalati, mind a lakossági szektorban csökkent és emellett romlott a hitelportfólió is. A kihelyezett hitelek állománya a lakossági szektorban erőteljesebb csökkenést mutat. 2,5%-al kevesebb a kihelyezett hitel ebben a szektorban az előző évhez képest, mivel a teljes kihelyezett hitelállomány összege 2010 végére 8152 milliárd forint volt. A vállalati hiteleknél ez a csökkenés kisebb, ám nem látható a gazdaság élénkülése a vállalati hitelkihelyezéseknél. 2010 végére 5,7%-al kevesebb, 6927 milliárd forint volt a hitelek értéke, az egy évvel korábbihoz képest. A vállalati hitelállomány csökkenése 2011 elején is folyatódott. Simor András jegybankelnök szerint a hitelezésben nem látszik fordulat. A vállalati hitelkiáramlás 49 milliárd forint volt ez év elején. Ez két tényezőből áll össze. Egyrészt nőtt a forinthitel állománya 15 milliárd forinttal, másrészt csökkent a devizahiteleké 64 milliárddal.

A lakossági portfólió tovább romlott 2010 utolsó negyedévében. Az összes lakossági hitelen belül már a 11%-ot is elérte a 90 napon túl nem fizetők aránya. Ez a szám az előző időszakban még csak 7,7% volt. Ezzel szemben a vállalatoknál pozitív elmozdulás látható, hiszen itt az előző év utolsó negyedében már csökkent a nemfizető adósok aránya. Ám az egész évre vetítve még mindig növekedés látható, hiszen a 2009-es 10,1%-os arány 2010-re 12,4%-ra nőtt.

A bankok jövedelmezősége ugyan csökkent, hiszen a nyereség egy év alatt 294 milliárd forintról, 221 milliárd forinttal kevesebbre, 73 milliárd forintra olvadt. A tőkemegfelelési mutató azonban, ha kis mértékben, de javult. A tőkemegfelelési mutató 2009-es 13,1 %-ról 2010-ben 13,4 %-ra nőtt. Viszont ez nem minden banknál jelent növekedést, mivel ebből a szempontból az egyes bankok közti különbség is növekedett az adott időszakban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Miért nem lehet a Budapest banknál a svájci alapú jelzáloghitelem, átváltani EU-ra????
Ők keményen elzárkóznak.ha lehet milyen vonzatai vannak??
Köszönettel AMI

8,millió kölcsönöm van az axánál szeretném átváltani.a lakás értéke 13.5 millió még 2-év szocpol van remélem van valami lehetőségem.hogy kevesebbet fizesek.

Köszönöm.

Itt már a lakosság felének vége!!!Nincs kiút, csak ígérgetnek!!Munka hely nincs, a bankok szóba sem állnak az emberrel,Fizetni nem tudunk, elviszi a nagy kamat mindenünket.Én nyugdíjas vagyok, de mindent kifizetek, egy fillérem nem marad.Előbb utóbb éhen halok.Lehet ez a cél???Munka se, de nyugdíjas sem lesz!!!!!!!!!!!!!
Akkor ki jár jól?A hitelek nem lesznek fizetve.
szomorú, de ez van kiút csak egy helyen van……………
Nagyon elvagyok keseredve!!
üdv mindenkinek

Nem találunk kiutat a hitelspirálból. Mindketten Bar-listára kerültünk. A jelzálog hitel miatt ami svájci frank alapú. gy kezdődött majd jött a többi amivel próbáltuk betömni a lyukakat. Nem találok megoldást, mit csinálhatok?

Szeretnék érdeklődni, hogy nekem a Budapest banknál van jelzáloghitelem, és kértem hogy a Svájci fank alapú hitelemet, átszeretném váltani Us-re és határozottan elutasítottak.Lehetséges e????????????