Jó napot kívánok!

Szeretnék tájékoztatást kérni egy emeletes osztatlan közös tulajdonú ingatlannal kapcsolatban. Ez egy családi ház, melyet örököltünk közösen testvérek és melyben külön családok laknak, vagyis édes testvérek a tulajdonosok.

Mi az egyik emeleti részen lakunk és szeretnénk felfelé a tetőtérbe kialakítani lakást. A tetőtér 130 nm alapterületű, így bőven egy teljes lakást is ki lehetne alakítani. Nekünk van jelenleg két gyermekünk, egy 2 éves és egy 7 éves. A jelenlegi lakásunk alapterülete 70 nm, amiben most lakunk.

Éltünk a babaváró hitel lehetőségével. Azt meg is kaptuk, viszont a tetőtérhez több pénzre lenne szükség. Az lenne a kérdésünk, hogy milyen lehetőség van arra, hogy a plusz 10 millió vissza nem térítendő állami hitelt, amit ha három gyerek van, megadnak, megigényeljük a tetőtérre.

Ha esetleg társasházzá nyilvánítanánk vagy egymás között a lent lakó testvérem mondjuk hozzájárulási nyilatkozatot adna a tetőtér beépítéshez, hisz neki nincs terve a tetőtérbe lakni, akkor milyen lehetőségeink van? A két gyerek után járó úgymond szocpolt az 1.400.000 Ft-ot sem vettük igénybe.

Olvastunk olyat, hogy ha új helyrajzi számot kap a tetőrész, akkor az új lakásnak is számíthat, így ebben a formában tudnánk rá állami hitelt igényelni?

Köszönjük előre is a válaszát!
Üdvözlettel.
Bernadett

Kedves Bernadett!

Meglévő családi ház tetőterében történő új lakás kialakítás - CSOK szempontból - nem minősül új lakásépítésnek. A 2 gyermek után új lakásépítésre járó 2,6 millió forint összegű CSOK és az ahhoz kapcsolódó 10 milliós támogatott lakáshitel sajnos nem vehető fel.

Fenti lakásépítés akkor minősülhetne új lakásépítésnek, ha egy esetleges társasház alapítás során a tetőtérben nem egy, hanem legalább két új albetét jönne létre. Erről részletes leírást IDE és IDE kattintva olvashatnak.

Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján tehát egy lakóház tetőtér beépítése, illetve emeletráépítése – amennyiben külön külső bejáratot hoznak is létre, teljes külön lakóegységként társasházzá alakítva is, mindenféle kapcsolat nélküliség ellenére, mivel ott nem jön létre két új lakás, csak egy! – nem minősül új lakás építésének, csak legfeljebb a meglévő lakás bővítésének.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Az adott esetben elérhető hitellehetőségekről Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást Önöknek. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése