Tisztelt Szakértő!

Családi házat építettünk 2000-ben. Feleségemmel 50-50%-os tulajdoni részünk van bejegyezve. 2019. márciusban jogerős végzéssel elváltunk közös megegyezéssel. Három gyermekünk van. Jelenleg nála vannak elhelyezve. Én elköltöztem a közös házból. Ígérte, hogy kifizeti a ház 50%-át, de nem tette lassan már 1 éve. Peres eljárást indítottam ellene, kértem a gyerekek nálam történő elhelyezését és azt, hogy én fizetem ki volt feleségem 50%-át.

Egyedülállóként is van lehetőségem Csok igénylésére? Esetemben úgy néz ki, hogy nem egyértelmű. Feleségem 50%-ának kifizetésére vennék fel CSokot, amiből kifizetném. A 3 gyermekre kapnám a 2200 ezer forintot és kérném a kamattámogatott hitelt. A családi ház így 1/1 arányban az én tulajdonom lenne. Ez nem bővítési kategória szerintem.

Igénybe vehetem-e így a csok-ot.? Ha nem ítélik nekem a gyerekeket, de szeretném kifizetni a volt feleségemet, egyedülállóként kaphatok-e kamattámogatott hitelt?

Kérem szíves válaszát.
Köszönettel: György

Kedves György!

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe. A vonatkozó CSOK rendelet értelmében ugyanis a támogatás az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a kedvezmény igénybevételével vásárolja meg volt felesége 50%-os tulajdonrészét.

A CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitelre csak az lehet jogosult, aki a CSOK-ra is az és igénybe is veszi azt. Így adott esetben a CSOK hitel sem lenne elérhető. A volt felesége tulajdonrészének megvásárlásához igényelhető lakáshitelekről Szakértőink készséggel készíteenek Önnek személyre szabott díjmentes tájékoztatást. Ehhez bővebb információkra lenne szükség, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben a gyermekek Önnél kerülnének elhelyezésre, akkor másik ingatlan vásárlásához igényelhető lenne a kedvezmény. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE, az új lakásra vonatkozó követelményekről IDE kattintva tájékozódhat. Ez esetben egyedülállóként is lehetősége nyílna az úgynevezett CSOK hitel igénylésére. Erről bővebb információt ITT olvashat.

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Válást követően közös családi házunkban 50-50% tulajdoni hányaddal rendelkezünk a volt férjemmel. Az a kérdésem, hogy a használt lakásvásárlásra járó CSOK igénybe vehető-e, ha a volt férjem tulajdonában lévő 50% tulajdoni hányadot szeretném megvásárolni. Tudomásom szerint a közeli hozzátartozótól való vásárlás kizáró tényező. Ebben az esetben válás után a volt házastárs közeli hozzátartozónak minősül, vagy sem?