December elejétől a bankok többségénél már igényelhető a többgyermekesek emelt összegű családi otthonteremtési kamattámogatott hitele. Az új lakást vásárló vagy építő kétgyermekesek maximum 10 millió, a legalább háromgyermekesek legfeljebb 15 millió forint összegű támogatott lakáshitelre lehetnek jogosultak. Összefoglaljuk a feltételeket és azt is megmutatjuk, mennyit spórolhatnak az érintettek ezzel a hiteltermékkel a piaci kamatozású lakáshitelek törlesztő részletéhez képest.

Kik lehetnek jogosultak a CSOK hitelre?

A hitel csak abban az esetben érhető el, ha az igénylők a vonatkozó CSOK rendelet (16/2016. (II.10.) alapján jogosultak a két vagy három – meglévő és/vagy vállalt – gyermek után járó CSOK-ra és azt igénybe is veszik a hitelcél megvalósításához. A hitelcél kizárólag új lakás vásárlása vagy építése lehet.

A kamattámogatott lakáshitel és a CSOK egyidejűleg igényelhető. Az otthonteremtési kamattámogatás egy alkalommal vehető igénybe. Az igénylők házastársak, élettársak és egyedülállók is lehetnek.

A feltételekről részletes tájékoztató IDE kattintva érhető el.

A támogatott hitel kamata

A kamat megfizetéséhez az otthonteremtési kamattámogatást az állam a teljes futamidőre, de legfeljebb 25 évre nyújtja. A kölcsön kamata legfeljebb 3%, amelyet az állam kamattámogatással biztosít. A kamat mértéke az otthonteremtési kamattámogatás időszaka alatt ötévente változhat. Ennek megfelelően változhat a kamattámogatás mértéke is, így biztosított a 3% hitelkamat a teljes 25 év alatt.

Ennyivel fizetnek kevesebbet a legalább háromgyermekesek!

Mutatjuk, mennyit takaríthatnak meg a háromgyermekesek 15 milliós hiteligény esetén az emelt összegű támogatott hitelkonstrukcióval!

A háromgyermekesek az otthonteremtési kamattámogatás keretében korábban maximum 10 millió forintot tudtak felvenni. Akinek magasabb összegre volt szüksége, annak piaci kamatozású lakáshitel igénybevétele jelenthetett megoldást.

A 10 millió forint támogatott hitel törlesztő részlete 20 éves futamidő esetén 55.460 Ft. (3,10%)
A 15 millió forintra emelt hitel havi törlesztése – szintén 20 éves futamidő esetén – 83.190 Ft. (THM: 3,08%)

A két összeg közötti különbözethez – 5M Ft – korábban kizárólag piaci hitel formájában lehetett hozzájutni. Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben – pénzintézettől függően – 5-6% közötti kamatot jelentene, 10 éves kamatperiódusú konstrukció esetén.

Kemelet Bankpartnerünk piaci kamatozású konstrukciójával kalkulálva – 5,15% kamat (THM 5,57%) mellett – ez 20 éves futamidő esetén 33.620 Ft-os havi törlesztést jelentene.

A 10 millió forint támogatott hitel és 5 millió forint piaci lakáshitel együttes havi törlesztő részlete tehát 89.080 Ft-ot tesz ki. Ezzel szemben a 15 milliós támogatott lakáshitellel az igénylők 83.190 Ft-ot fizetnek, tehát havi szinten hozzávetőlegesen 5.000 Ft-ot takaríthatnak meg.

wpDataChart with provided ID not found!

Ennyivel fizetnek kevesebbet a kétgyermekesek!

A kétgyermekesek esetében még nagyobb lesz a havi szinten megtakarítható összeg, hiszen ők eddig egyáltalán nem tudtak élni az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető 3% kamatú támogatott hitellel. Jelenleg maximum 10 millió forinthoz juthatnak hozzá e konstrukció keretében.

Összehasonlítva ezt a terméket egy 10 millió forintos piaci kamatozású hitellel, a következőket kapjuk: ennél a hitelösszegnél – szintén a választott banktól függően – 4,5-5% közötti kamattal kaphatunk kölcsönt 10 éves kamatperiódusú konstrukció esetén.

Bankpartnereink egyikének lakáshitelével számolva – 10 éves kamatperiódus esetén – 4,59% kamat (THM: 4,79%) mellett 63.752 Ft-ot kell fizetnünk a 10 millió forint után 20 éves futamidő esetén. Ez 8.292 Ft különbséget jelent havi szinten az 55.460 Ft törlesztésű támogatott kölcsön javára.

wpDataChart with provided ID not found!

Online lakáshitel kalkulátor – személyre szabott tájékoztatás

A piaci kamatozású lakáshitelek kamatát és havi törlesztő részletét nagyban befolyásolják az egyéni igények és lehetőségek. Ha Ön nem jogosult fenti támogatott lakáshitelre, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb piaci kamatozású lakáshitelekről. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy hány %-os készültségi foktól igényelhető a Csok hitel első részlete? Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg 10%-nál vagyunk, itt kapjuk a 10%-ot. A következő 50%-os készültségnek kell lennie. Ezt az értékbecslő által felértékelt összeg felét kell számlával igazolni. Ez 25M, 10M önerőnél hogyan prezentálható?
Válaszát előre is köszönöm!
Anita

Tisztelt Hitelnet! Korábban, 2014-ben felvettünk használt lakás vásárlására a KH-nál egy állami kamattámogatott hitelt, amit 3 évig fizettünk, majd 2017 végén végtörlesztettünk.
Az lenne a kérdésem, hogy az akkor igenybevett kamattámogatott hitel kizárja e a 2 gyermek esetén újépítésű lakásra a 2,6 millió forint CSOK mellé felvehető 10 millió forintos CSOK kamattámogatott hitel igénylését, vagy nem befolyásolja a jogosultságunkat?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
2015 augusztusában vettünk egy használt ingatlant (akkor nagyon ár alatt), 3.950.000 Ft-ért. Akkor 2.800.000 Ft hitelt és 2 gyermekre akkor járó 1 millió Ft Csokot. Ekkor aláírtu,k hogy 10 évig nem adjuk el ezt a házat. Most szeretnénk építkezni, 3. gyermek vállalása után.
Erre van bármilyen lehetőség vagy a 10+10 millióról mi már elestünk? Egyébként a házunkat kb. 8-10 millióért el tudnánk adni.
Köszönöm a válaszukat.