Üdvözlöm!

Pár éve felvettem a diákhitelt, amit anyukám fizetett is rendesen. Egy nap levelet kaptam a DiákHiteltől, hogy figyelmeztetnek, hogy bekerülök a KHR rendszerbe. Nagyon felháborodtam, mert nem értettem miért, hiszen fizettük. Felhívtam őket és azt a választ kaptam, hogy emelnem kellett volna a törlesztő összegén. De ugye ezt honnan kellett volna nekem tudni? Semmi tájékoztatást nem kaptam erről. Szóval bekerültem a KHR rendszerbe.

Most a párommal építkeznénk, de kelleni fog hitel. Én ugye emiatt kiesek, de neki nagyon jó fizetése van. Nettó 300.000. Fel fog tudni ő egyedül venni nagyobb kölcsönt úgy, hogy ne kelljek hozzá? Nem vagyunk házasok, "csak" a barátnője, de később tervezzük az esküvőt, gyereket, de előbb egy kis házikót. Van spórolt pénze, elég önerőhöz.

CSOK-ot 2 gyerekre lenne lehetőségünk? Úgy tudom, BAR listások nem, de ha csak ő venné fel lehetséges? Vagyis ha az ő nevére lenne? Vagy ez hogyan működik?

Ha én lefizetem a tartozásom, egy év múlva lekerülök a KHR listáról? Akkor is, ha fizetéskönnyítéssel törlesztem?

Nagyon el vagyok keseredve.
Várom válaszát!
Köszönöm!
Ritus

Kedves Ritus!

A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a Központi Hitelinformációs Rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek. Ha tehát Ön banki veszteség nélkül maradéktalanul megfizeti a tartozását, akkor a lezárástól számítva 1 év eltelte után törlik a rendszerből a negatív információt és ezt követően nyílik lehetőség hitelfelvételre. Bankpartnereink egyikénél már akkor is igényelhető lakáshitel, ha Ön szerepel a negatív adatbázisában, de a korábbi lejárt tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

A CSOK jogosultságot nem zárja ki a negatív tartalmú KHR. Ám mivel a hitelfelvételt igen, ezért jelen helyzetben sajnos nem oldható meg a CSOK és hiteligénylés. Vállalt gyermekek után kizárólag házastársak igényelhetnek CSOK-ot. (Feltétel, hogy legalább egyikük 40 év alatti legyen a CSOK kérelem benyújtásakor.) Házastársak, (élettársak) kizárólag együttesen lehetnek jogosultak a kedvezményre, valamint mindkettejüknek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a célingatlanban, ezért Ön nem hagyható ki az ügyletből, párja Ön nélkül nem tudja felvenni.

Párja egyedülállóként tudna piaci kamatozású építési hitelt igényelni jelenleg úgy, hogy az építendő ingatlannak csak ő lenne a tulajdonosa. Ebben az esetben viszont elesnek a CSOK-tól.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy ez év novemberében megegyezéssel zárul 3 db hitelem, ami azt jelenti, hogy 5 évig leszek passzív khr listán, de szeretnék építésre igénybe venni a CSOK plusz hitelt.
Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e?