Üdvözlöm!

Családi ház építése a célunk, 3 gyermekünk van. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben másik ingatlan fedezetet is bevonnék a hitelbe, akkor is szakaszosan történik a folyósítás?

Konkrétan 32M Ft bekerülési költség 20%-ig szeretnénk eljutni saját tőke felhasználása nélkül, mert azzal más terveink vannak. A költségvetés így állna össze: 10M Ft CSOK (ez szolgálna önerőként) + 15M Ft CSOK hitel + 7M Ft építési hitel. Ahhoz, hogy eljussunk az első szakaszig (20%) 6,5-7M Ft-ot kellene megkapnunk előre, ezért akár másik ingatlan bevonása is felmerült (esetleg személyi kölcsön erre az időszakra). A bevont másik ingatlan jelzálogbejegyzését az építkezés végeztével át szeretnénk vinni a felépült házunkra.

Ez így járható út? Tudomásom szerint a CSOK-os ingatlan utólag nem terhelhető új jelzáloggal, ezért érdekelne, hogy előre ezt bele lehet-e foglalni szerződésbe. Vagy célszerűbb megoldás a személyi kölcsön? (A jövedelmünk elbírja számításaim szerint, akkor is ha csupán a 40%-ot engedélyeznek a bankok a bevételből.)

Köszönöm szépen a választ!
Üdv:
Zsolt

Kedves Zsolt!

Bankpartnereink között van olyan pénzintézet, amely - megfelelő jövedelemfedezettség esetén - az építendő ingatlan várható jövőbeni értékének maximum 80%-áig is nyújt hitelt. Ezen túlmenően a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) önerőként veszi figyelembe.

Fentiek alapján egy 32M Ft bekerülési költségű lakóingatlan esetében 80%-os finanszírozási aránnyal kalkulálva az ingatlan terhelhetőségébe beleférhet a 15 millió forint összegű CSOK hitel, valamint a 7 millió forint összegű piaci kamatozású építési hitel. A 10 millió forintos CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe nem kell beleszámítani. Ebben az esetben saját tőke felhasználása nélkül is elindulhat a banki finanszírozás. Nincs szükség sem plusz ingatalfedezet bevonására, sem személyi kölcsön igénybevételére. Az építési hitel folyósítása azonban ez esetben is szakaszos.

Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót az így elérhető hitelkonstrukciókról és aktuális törlesztő részletekről! Ehhez további információkra lenne szükség. Kérjük, töltsék ki online adatlapunkat, s ezt követően Szakértőink felveszik Önökkel a kapcsolatot. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Az építkezésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. CSOK hitellel kapcsolatos további információk ITT olvashatók.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése